Két népszerű diéta, ami az Alzheimer ellen is hatásos: kulcsfontosságú élelmiszer az alapjuk
Bár nincs egy bombabiztos módszer, amivel garantáltan elkerülhetjük az Alzheimer-kórt, a kialakulásának kockázatát már azzal is csökkenthetjük, ha odafigyelünk arra, hogy milyen ételek kerülnek a tányérunkra. Mutatjuk, milyen élelmiszereket érdemes beszerezned, és melyik tételt érdemes kihúznod a bevásárló listádról!
Ezeket láttad már?
Jelenleg nagyjából 944 ezer ember él együtt demenciával az Egyesült Királyságban, míg az Egyesült Államokban ez a szám körülbelül 7 millióra tehető. Az Alzheimer-kór pedig a demenciában szenvedők mintegy 60%-át érinti. June Andrews, kutató és ápolónő szerint a jó hír az, hogy bizonyos élelmiszerek segíthetnek abban, hogy csökkentsék a kognitív hanyatlás kialakulásának kockázatát.
A kutatásokból az derül ki, hogy különösen két diéta, a mediterrán és a MIND diéta nyújthat védelmet az Alzheimer-kór ellen. A közös bennük, hogy arra ösztönöznek, hogy fogyasszunk minél több feldolgozatlan élelmiszert, növényeket és magvakat, valamint minimalizáljuk az alkoholfogyasztást. De pontosan milyen ételeket érdemes beszerezni ahhoz, hogy csökkentsük az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát? Mutatjuk!
Zöld leveles zöldségek: kelkáposzta, spenót, brokkoli
A gyümölcsök és zöldségek az egészséges étkezés alapjai, elengedhetetlenek ahhoz, hogy elegendő antioxidánshoz és C-vitaminhoz jusson a szervezetünk. Egy 2023-as amerikai tanulmány pedig kimutatta, hogy azoknak az embereknek az agyában, akik a MIND diétát követték, és előnyben részesítették a zöld leveles zöldségeket - például a spenótot és a kelkáposztát - kevesebb olyan fehérje fordulhat elő, amelyek az Alzheimer-kórral hozhatók összefüggésben.
„Az a megállapításunk, hogy több zöld leveles zöldség fogyasztása az Alzheimer-kórra utaló jelek csökkenésével jár az agyunkban, ez pedig talán elég izgalmas ahhoz, hogy az emberek megfontolják, hogy több ilyen zöldséget fogyasszanak” - magyarázza Puja Agarwal, a chicagói Rush Egyetem neurodegeneratív betegségekre szakosodott adjunktusa.
Demenciával vagy Alzheimer-kórral élő családtagod van? Egy friss kutatás reményt adhat számotokra is
Lencse, szójabab és olívaolaj
A teljes kiőrlésű gabonák, valamint a hüvelyesek, mint például a lencse és a szójabab, szintén jótékony hatással vannak a szív egészségére és a kognitív funkciókra egyaránt. Az olívaolaj pedig a mediterrán diéta és a MIND diéta egyik fő alapanyagja, amely ugyancsak fontos szerepet tölt be az egészséges kognitív öregedésben.
Egy 2022-es, több mint 92 000 amerikai felnőtt részvételével végzett tanulmány megállapította, hogy az olívaolaj magasabb bevitele 29%-kal alacsonyabb kockázatot jelent a neurodegeneratív betegségek miatti elhalálozásban.
Viszlát, alkohol!
Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór a későbbi életük során, mint azoknál, akik csak nagyon ritkán vagy egyáltalán nem isznak alkoholt. Így a lehető legbiztosabb lépés az, ha mostantól minimalizálod az alkoholfogyasztást.
Az lebegjen a szemed előtt, hogy hiába követed körültekintően a diétádat és sportolsz, ha a hétvégi buliban egymás után döntöd le a koktélokat, valószínűleg lerombolod a sok jót, amiért egész héten dolgoztál.
Forrás: dailymail.co.uk