Márton-napi libadömping

2014. november 7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A finom libamájnak és a libasültnek nincs párja a világon. A közelgő Márton-nap egy jó lehetőség arra, hogy otthon is elkészíts néhány libás finomságot.

Sült libacomb párolt káposztával
Hozzávalók 5 személyre: 6 db libacomb, só, bors, 1 tubus mustár, kb. 3-4 dl olaj, 2 vöröshagyma karikára vágva, 2-3 erőleveskocka Párolt káposztához: 1 fej káposzta, olaj, cukor, só, bors
Így készítsd el:
Mosd meg és sózd be a libacombokat, majd tedd egy műanyag tálba azokat, fóliázd le. Legalább öt órát kell állni hagynod a húst (a hűtőben), ezután egyesével kend meg őket mustáros-olajos-hagymás páccal, majd jól borsozd meg, és egy éjszakára hagyd állni az egészet. Másnap reggel tedd kuktába a libacombokat, és öntsd fel annyi vízzel, ami épp ellepi. Két-három erőleveskockát is tehetsz a vízbe, hogy a húsnak még jobb íze legyen. Főzd forrástól számított egy órán át takaréklángon. Utána ereszd ki a gőzt a kuktából. Ellenőrizd a húst, majdnem puhának kell lennie! Tedd félre a levét, a combokat pedig tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Picit sózd meg, szórd meg majorannával és locsold meg a lével. A tepsit 1,5 órára told a sütőbe. 200 fokon egy órán át alulról-felülről kapja a liba a hőt, aztán az utolsó 30 percre állítsd légkeverésre a sütőt. Hogy jó ropogósak legyenek, minden 15. percben a locsold meg a lével a combokat. A káposzta elkészítésének első lépéseként mosd meg és vágd vékony csíkokra a káposztát. Jól sózd be, majd hagyd tíz percet állni. Ezalatt néhány kanál olajon 2-3 evőkanál cukrot karamelizálj, majd amikor a cukor már teljesen felolvadt, óvatosan tedd rá a kissé kinyomkodott káposztát. Borsozd, sózd és pirítsd addig, míg puha nem lesz. Tálald a libasülttel!


Fotó: Thinkstock

Almás-balzsamecetes libamájpástétom
Hozzávalók: 50 dkg libamáj, 1 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 2-3 nagyobb alma, 2 evőkanál balzsamecet, 1/2 dl brandy, só, bors, kakukkfű, rozmaring
Így készítsd:
Az olívaolajon futtasd meg a felkockázott hagymát, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a feldarabolt, lehártyázott májat. Kicsit aprítsd át, majd dobd hozzá a magházától megszabadított és cikkekre vágott hámozott almát. 10-15 perc alatt, miközben hozzáadod a fűszereket és a balzsamecettel is meglocsolod, párold lefedve puhára. Végül fedő nélkül hozzáadva a brandyt rotyogtatsd rövid ideig, hogy elpárologjon a leve, és kicsit megpiruljon. Amikor kissé meghűlt, pépesítsd aprítógéppel vagy merülő turmixszal. Tedd egy hosszúkás formába, majd előmelegített sütőben gőzöld, vízfürdőbe állítva 160 fokon 40 percig. A sütőből kivéve hagyd teljesen kihűlni, majd egy éjszakára tedd be a hűtőbe.


Fotó: Thinkstock
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

glamour plusz ikon Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)