Mandulás répatorta
Nagyon szeretem a répatortát. Ezúttal mazsola nélkül készítettem, grapefruitos krémmel. De javaslom mellé a baracklekvárt is, nekem úgy még jobban ízlik.
Ezeket láttad már?
Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortaformához)
25 dkg reszelt répa (lehet gépben aprított is)
12 ek mandulaolaj
3 tojás
10 dkg mandula (lehet dió is)
7 dkg kókuszcukor
15 dkg fehérliszt
1 csapott evőkanálnyi sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1 ek fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
fél grapefruit leve (+1 egész grapefruit leve a krémhez)
1 doboz krémsajt (pl. Philadelphia-125gr)
2 ek méz
A torta
Egy nagyobb edényben felverem a 3 tojást, majd hozzáadom a répát, a mandulaolajat, a reszelt citromhéjat, a kókuszcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a grapefruit levét és jól elkeverem. Egy külön tálban összekeverem az átszitált lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a tojásos masszához öntöm és simára keverem. Egy tortaformát kikenek mandulaolajjal és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben, 180 C-on tűpróbáig (kb. 40 perc) sütöm.
A krém
A krémsajtot, a mézet és 1 grapefruit levét egy botmixerrel (vagy kézi habverővel) csomómentesre keverem. Tálalásnál a tortaszeletekre teszek 1-2 evőkanálnyit.
Jó étvágyat!