Lehetséges, hogy kihalnak a kakócserjék, és mi soha többet nem ehetünk csokit
Belegondoltál már, mi lenne veled csoki nélkül? Legkedvencebb boldogsághormon forrásunk rengetegszer kihúzott már bennünket a csávából, legyen szó a menstruációnk alatti kívánósságról vagy a szakítás utáni őrült sírásrohamokról. A csoki a második legjobb barátnőnk, aki bizony tartja a vállát a nehéz napokon.
Ezeket láttad már?
Azonban szörnyű hírrel kell szolgálnunk. A Nationional Oceanic kutatócsoport spekulációja szerint elképzelhető, hogy körülbelül 30 éven belül, 2050 környékére kihal az összes kakaócserje, és ezáltal lehetetlenné válik a csokoládé előállítása. Igen, ez most teljesen komoly.
Láttad már? Vigyázz a cukorral! Ezt teszi a testeddel!
Az egész világon megvásárolható csokoládémennyiség legnagyobb része Nyugat-Afrika esőerdőiből származik, azonban a klímaváltozás következményeképp a termőföldek jelentős része alkalmatlanná válik a termesztésre.
Egy kaliforniai egyetem kutatócsoportja (hozzánk hasonlóan) érzékelte a probléma súlyosságát, és egy innovatív technológia segítségével azon kísérleteznek, hogyan módosíthatnánk a kakaó növények DNS-ét. Reményeik szerint a génkezelt cserjék már képesek lesznek megbirkózni a változó környezeti tényezőkkel.
Azonban kísérlet ide vagy oda, egyelőre sajnos a klímaváltozás okozta károk bizonyulnak erősebbnek. A globális felmelegedés következtében szinte biztos, hogy a jövő generációinak át kell alakítaniuk étkezési szokásaikat is. De mi lesz a csokival? Mi egyelőre reménykedünk.