Magasan ezek a legjobb immunerősítő ételek, hogy tavaszig kihúzd betegségek nélkül
Bizonyos élelmiszereknek felértékelődik a szerepe a téli időszakban. Az olyan ételek, mint például a különböző gyökérzöldségek, citrusfélék vagy bogyós gyümölcsök rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyekkel megerősíthetjük immunrendszerünket a vírusok támadásával szemben.
Ezeket láttad már?
Az erős immunrendszer kulcsfontosságú a téli időszakban, amikor a légúti betegségek a leginkább terjednek. Hogy könnyebben felvegyük velük a harcot és egészségesek maradjunk tavaszig, érdemes egy kicsit jobban odafigyelni étrendünkre. Nézzük, milyen tápanyagokban gazdag ételeket érdemes ilyenkor fogyasztanunk!
Villámgyorsan terjednek a vírusok
Tombolnak a különböző légúti megbetegedések, a nátha, az influenza. Ilyenkor rengetegen fordulnak az orvoshoz, hogy enyhítsenek tüneteiken. A hideg idő miatt több időt töltünk zárt térben, összezsúfolódva, egymásnak is könnyebben átadjuk a különböző bacikat, vírusokat. Ráadásul ilyenkor a páratartalom is alacsonyabb, ami miatt a vírusrészecskék hosszabb idei a levegőben maradnak.
Épp ezért különösen fontos ebben az időszakban, hogy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet kövessünk. Télen a napsütés is kevesebb, így szervezetünkben csökkenhet a D-vitamin mennyisége. Emellett pedig az A- és a C-vitamin pótlására is érdemes odafigyelnünk - írja a Healthline.com.
Fogyasszunk minél több rostban gazdag ételt, erjesztett élelmiszereket, tejtermékekben található probiotikumokat, amelyek a bélrendszer egészségről gondoskodnak, ezáltal pedig támogatják az immunrendszert. A egészséges zsírok és az antioxidánsok is nagyon fontosak, valamint arról sem szabad megfeledkezünk, hogy csökkentsük a cukor- és az alkoholbevitel mennyiségét. Nézzük, melyek azok az élelmiszerek, amelyek ilyenkor sokat segíthetnek egészségünk megőrzésében!
Mintha hirtelen elromlott volna a szaglásod? Ezt szeretné üzenni neked a tested
Gyökérzöldségek
A gyökérzöldségeket olykor hajlamosak vagyunk alulértékelni, pedig a téli időszakban különösen fontos lenne fogyasztásuk, hiszen gazdagok többek között A-, C- és K-vitaminban. Jó választás lehet például a sárgarépa, a petrezselyem, az édesburgonya, a mángold vagy épp a cékla, amelyek rostokban is bővelkednek.
Káposztafélék
A káposztafélék családjába tartozó kelkáposzta, karalábé, rukkola, retek, karfiol, brokkoli, kelbimbó szintén tele van rostokkal. Előbbi az összes leveles zöldség közül a legtöbb tápanyagot tartalmazza, található benne A-, B-, C- és K-vitamin, valamint számtalan antioxidáns. A vörös káposzta szintén jó választás lehet, a vitaminokon túl mangánt és káliumot is tartalmaz, valamint glükozinolátokat, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Együnk sok salátát, és iktassuk be étrendünkbe a C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag spenótot is.
Citrusfélék
A citrusfélék igazi C-vitamin-bombák, amelyeknek télen nagyon hálás lehet a szervezetünk. Közéjük tartozik például az ízletes narancs, a grapefruit, a citrom, valamint a mandarin és a lime. C-vitamint tartalmaz továbbá a brokkoli, a paradicsom és a paprika is. Egészítsük ki étrendünket almával, amely gazdag rostokban és antioxidánsokban.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök kétségtelenül a világ legegészségesebb ételei közé tartoznak. Fogyasszunk minél több epret, áfonyát, fekete szedret és málnát, amelyeknek nagyon magas a rost- és antioxidáns-tartalmuk, de található bennük bőven C- és K1-vitamin is. Ehetjük őket délutáni nasiként vagy akár a reggeli zabkásánkra szórva is.
Diófélék, magvak
A diófélék, közülük is leginkább a mandula, segíthetnek az immunrendszer erősítésében. Tele vannak E-vitaminnal és egészséges zsírokkal. Nem kell nagy mennyiségre gondolni, elegendő mindössze egy marékkal elfogyasztani belőlük naponta. A dió, a lenmag és a zsíros halak jó forrásai az egészséges zsíroknak. Ezek mellett egészítsük ki étrendünket sovány fehérjékkel, halakkal, baromfival, babbal, lencsével és tofuval.
Ne feledkezzünk meg továbbá az erjesztett élelmiszerekről, a joghurtról, a kefirről, a savanyú káposztáról, a kimchiről, amelyek gazdagok probiotikumokban, támogatják a bélrendszer egészségét, amely szorosan összefügg az erős immunrendszerrel.
