Ez a világ legegészségesebb gyümölcse, és szinte soha nem eszünk belőle
Minden nap egy alma, az orvost távol tartja – szokás mondani. A gyümölcsfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatása köztudott tényként él a társadalomban, de arról nem beszélünk sokat, hogy mely gyümölcsök azok, amelyeket valóban javallott és egészséges fogyasztani. Cikkünkben többek között a legegészségesebb gyümölcs kilétéről is lerántjuk a leplet.
Ezeket láttad már?
A New Jersey-i William Paterson Egyetem kutatóinak egy új tanulmánya szerint csak részben igaz, hogy a gyümölcsök alapvetően egészségesek. A szakértők továbbá arra is fényt derítettek, hogy mi a legegészségesebb gyümölcs, amiből érdemes lenne többet fogyasztani – írja a brit GLAMOUR magazin.
Az amerikai egyetem kutatói 41 élelmiszer tápanyagtartalmát vizsgálták. Az egyes élelmiszerek vitamin-, rost- és tápanyagtartalmának vizsgálatát a kalóriákhoz viszonyítva végezték. A kutatása elve lényegében az volt, hogy minél magasabb a tápanyagtartalom, annál egészségesebb az adott élelmiszer. Érdekesség, hogy egyetlen gyümölcs sem került be a 10 legegészségesebb élelmiszer listájára. Az első helyeken a zöldségek debütáltak és mindösszesen egyetlen egy élelmiszer érte el a 100%-os értéket a szükséges tápanyagok terén.
Valójában a 41 vizsgált élelmiszer közül a legegészségesebb gyümölcs épphogy csak bekerült a legjobb 30 közé. A zöldségek dominálta top 10-et követően, olyan finomságok kerültek be a top 20-ba, mint a brokkoli, a paprika és a sütőtök, a legegészségesebb gyümölcs pedig csak a 28. helyen végzett.
A legegészségesebb gyümölcs
A gyümölcsök szerelmesei talán csalódottan és megdöbbenve olvassák majd a következő sorokat, de a tanulmány szerint a legegészségesebb gyümölcs a citrom lett. Bárki, aki valaha is próbált már citromba harapni, kétségtelenül ismeri a savanykás, az ízlelőbimbók számára szinte már kellemetlenül savanykás ízt. Természetesen aggodalomra semmi ok, hiszen számtalan sokkal ízletesebb módja van annak, hogy a citromot beépítsd az ételeidbe.
Nem olyan meglepő, de a legegyszerűbb mód a tápanyagokban gazdag citrom előnyeinek kihasználására, az a gyümölcs levének a használata. A citromos víz magas tápanyagsűrűségének köszönhetően nyerő választás, többek között méregtelenít is. A citromlé főzéskor vagy salátákban is csodálatosan működik, a tápanyagtartalom megtartásának az érdekében pedig érdemes melegítés nélkül felhasználni ezt az összetevőt.
Inspiráció a citrom használatára
1. Salátaöntet
2. Facsart gyümölcslé vagy turmix – például naranccsal kombinálva, amely 33. helyen végzett ezen kutatás listáján
3. Hal-, hús- és zöldségételek ízesítése
4. Rizottó vagy tészta ízesítése – például spagetti al limone; tipp: használj teljes kiőrlésű tésztát vagy hajdinatésztát a fehér tészta egészséges alternatívájaként
5. Sorbet
6. Reggeli joghurt ízesítése
Ezeket olvastad már?
- 10 jel, hogy a szorongás határozza meg az életed - szakértő segít, hogyan változtathatsz
- 5 szobanövény, ami jót tesz az egészségednek, és eddig fogalmad sem volt róla
- 5 szokás, amivel rombolod a saját mentális egészséged, és észre sem veszed