Ez a 2 hozzávalóból álló ital igazi áldás a szervezetednek: csökkenti a gyulladást és erősíti az immunrendszeredet
Újévkor sokan teszünk olyan fogadalmakat, amelyek egy egészségesebb életmódot hivatottak elősegíteni, ahhoz azonban, hogy hosszú távon is ragaszkodni tudjunk hozzájuk, illetve ne is teherként tekintsünk rájuk, érdemes jól átgondolt lépéseket tennünk. Ilyen lehet például az is, ha ezentúl rendszeresen fogyasztasz egy bizonyos italból, ami a kutatások szerint csökkenti a gyulladást és erősítheti az immunrendszert.
Ezeket láttad már?
Az egészséges életmódot sok szemszögből közelíthetjük meg, és a megvalósítása is rendkívül változatosan történhet. Az minden esetben rendkívül fontos, hogy vegyük figyelembe a testünk saját igényeit, de vannak olyan lépések is, amelyekről elmondhatjuk, hogy felnőttként tényleg szinte mindannyiunknak kedveznek. Ilyen egy mindössze két összetevőből álló ital gyakori fogyasztása is, amely igazi áldás lehet a szervezeted számára.
Egyszerű és elképesztően egészséges
Az életben sokszor elképesztően egyszerű dolgokkal is kedvezhetünk az egészségünknek. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy már az is hatalmas kincs, ha nap mint nap elegendő vizet fogyasztunk vagy sétálunk egyet a friss levegőn. Az Infobae nemrégiben pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy egy mindössze két természetes összetevőből álló itallal is sokat tehetünk az egészségünk támogatásáért. Ez az ital pedig nem más, mint a kurkumás sárgarépalé.
Ha a számos jótékony hatásáról ismert kurkumát kombináljuk sárgarépalével, lenyűgöző egészségügyi előnyök egész sorával szembesülhetünk. Közéjük tartozik például, hogy védelmet nyújthat az ízületi gyulladás ellen és erősítheti az immunrendszerünket, utóbbi pedig a téli hónapokban különösen áldásos lehet. De növelheti az energiaszintünket, sőt, még a szemünk egészségére és a látásunkra is pozitívan hathat.
Szó esett arról is, hogy kedvezhet a szív- és érrendszerünk egészségének, részt vehet az emésztőrendszerünk védelmében és számos krónikus betegség kockázatát is csökkentheti. Mindezeken túlmenően a Mirror beszámolója szerint az agyunk egészségére és a bőrünk állapotára is pozitívan hathat, vagyis egy elképesztően egészséges italról van szó, ami ráadásul rendkívül könnyen elkészíthető.
Így segít a sárgarépa
A sárgarépa béta-karotinban gazdag, ami az A-vitamin előanyaga, és elengedhetetlen a szemünk egészségéhez. A kutatások szerint a rendszeres fogyasztása segít megelőzni a látásproblémákat, különös tekintettel a makuladegenerációra és a farkasvakságra.
Egy, az Ophthalmology című szaklapban megjelent tanulmány egész pontosan arra az eredményre jutott, hogy a béta-karotin, a C-vitamin, az E-vitamin és a cink szedése hosszú távú hatást gyakorolhat az időskori makuladegeneráció ellen (egy olyan szembetegség, amely a látás elhomályosulásához vezethet).
A sárgarépa emellett gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban, K-vitaminban és rostokban, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer, a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer egészségéhez - írja a Mirror. Ha pedig kurkumával kombináljuk, még több nagyszerű előnnyel szembesülhetünk.
Ezért olyan csodás kurkumával
A kurkuma amellett, hogy egy ízletes, élénk, narancssárga színű fűszer, a benne található kurkuminnak köszönhetően erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Az Infobae szerint az egyik fő előnye, hogy képes csökkenteni a gyulladást a szervezetben, ezáltal pedig természetes segítség az olyan problémák esetén, mint az ízületi gyulladás, az izombántalmak és a krónikus gyulladásos betegségek.
Egy, a British Medical Journalban megjelent metaanalízis szerint a kurkuma fogyasztása segíthet enyhíteni a térdízületi gyulladás tüneteit. De nem érdemes szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a kutatások szerint a kurkuma feltehetően elősegíti az agy egészségét és segít megelőzni az olyan neurodegeneratív betegségeket is, mint az Alzheimer-kór.
Ha pedig alaposan megtisztított sárgarépából levet készítünk (elég lehet hozzá egy gyümölcscentrifuga) és adunk hozzá némi kurkumát, máris egyszerre élvezhetjük ennek a két önmagában is nagyszerű élelmiszernek a pozitív hatását. Kell ennél több ok, hogy te is kipróbáld?