Cseréld le a reggeli teát erre a gyulladáscsökkentő italra, és évekkel tovább élhetsz
Gyakran azt gondoljuk, hogy egészségesen élni elképesztően bonyolult és sok erőfeszítésbe kerül, amit a rohanó életünkbe egyszerűen képtelenek vagyunk beilleszteni, így eszünk és iszunk, amit szeretünk, vagy ami épp az utunkba kerül. Pedig kezdésnek már néhány nagyon egyszerű új szokás is elég lenne. Ilyen például a kurkuma beiktatása a napi étrendünkbe, ami az egyik legegészségesebb fűszer az összes közül.
Ezeket láttad már?
Képzeld el, hogy a reggeleid egy finom itallal indulnak, ami azon túl, hogy kellemes melegségével segít elindítani a napot, erősen gyulladáscsökkentő hatással bír, hihetetlenül gazdag antioxidánsokban, csökkenti a rák és a szívbetegség kockázatát, ráadásul fájdalomcsillapító, javítja a memóriát és még a hangulatodnak is jót tesz. Szívesen elkérnéd ezt a mágikus varázsreceptet, ami szerinted úgysem létezik? Először is, létezik, másodszor, csak némi növényi italra (a zabtej tökéletes) és arra a bizonyos varázsfűszerre van szükséged, ami maga a kurkuma.
A recept sem bonyolult, egy kávéskanál mennyiséget keverj el kellemesen meleg tejben, kortyolj bele, és lehetőleg csinálj belőle napi rendszert. A jó dolgok sosem kampányszerűen születnek, hosszú folyamatok eredményei, amit egészséges és tartós szokások tartanak fenn. És bár szigorúan hangzik, ha rászoktatod magad arra, hogy napi egy kávéskanálnyi kurkumát elfogyassz, sokat tették az egészségedért, a szervezetedben lévő gyulladás csökkentéséért, a rákmegelőzésért vagy a memóriád javításáért.
Fontos, hogy ne úgy gondolj erre a lépésre, mint a kötelező egészséges italra, ami kitúrja a helyéről a kedvenc tejeskávédat vagy zöldteádat, egyszerűen tekints rá úgy, mint egy csésze finom lehetőségre, ami a nap folyamán kiválthatja valamelyik meleg frissítődet, csak sokkal többet teszel az egészségedért és a hosszú, minőségi életért.
A kurkuma a hosszú élet egyik titka
Hogy ez a széles skálán kihasználható fűszer mennyire egészséges, arról már a tudósok is meggyőződtek, így biztos lehetsz benne, hogy a kurkuma fogyasztása nem egy uborkakarikát a szemre típusú, jól hangzó, de üres kamu bölcsesség.
„A kurkuma hatóanyagának hatékonysága a kemoterápiában alkalmazott cislatin nevű gyógyszer ötöde. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákellenes hatású növény. (...) A legtöbb öregedéshez kötődő betegséget az immunrendszer egyensúlyának felborulása okozza. A túl nagy vagy felesleges gyulladás felerősíti a szívbetegségek, a csontritkulás és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.
A zöldségekben és gyógynövényekben található antioxidánsok is rendkívül fontosak, mert ugyanazon oxidációs folyamat, amely az autóinkat rozsdásítja, szervezetünket is rombolja, az antioxidánsok kisöprik ezeket a szervezet számára ártalmas szabad gyököket.” – magyarázza dr. Greg Plotnikoff, az Allina Egészségügyi és Gyógyintézet orvosdoktora A hosszú élet titkai című könyvben, melyben egy csapat tudós arra tesz kísérletet, hogy közös életmódbeli sajátosságokat állapítsanak meg a Kék Zóna százéveseinek szokásai között.