Ez a fűszer igazi csodaszer a hidegebb hónapokban, és nem is tudtál róla
Van egy nagyszerű fűszer, amelynek egész évben helye lenne a konyhánkban, sokan azonban egyáltalán nem is használjuk. Nem másról, mint a kurkumáról van szó, amelynek a hidegebb hónapokban különösen nagy haszna van. De alapvetően is egy igazi csodaszer, amely talán a gyulladáscsökkentő hatásáról a leghíresebb. Az már pedig csak a ráadás, hogy rengeteg módon beillesztheted az életedbe.
Ezeket láttad már?
Az influenzaszezon és a náthás betegségek előtérbe kerülése még csak most kezdődik igazán, ezért nem árt, ha neked is van néhány módszer vagy tanács a tarsolyodban, amely gyors segítséget jelenthet, akár a megelőzésről, akár már meglévő panaszok kezeléséről van szó. A kurkuma pedig tipikusan egy ilyen fűszer: mindig nagyszerű segítség, de az ősz végén és a téli hónapokban különösen nagy kincs, ennek pedig több oka is van.
Erősebbé teheti az immunrendszeredet
Hogy mennyire viseljük jól a hűvösebb időjárást, az jelentős mértékben függ attól is, milyen állapotban van az immunrendszerünk. Ebben pedig a kurkuma is komoly szerepet vállalhat, ugyanis a benne található kurkuminnak köszönhetően antioxidánsként funkcionál. Gombaellenes, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.
A rengeteg értékes tulajdonságának köszönhetően igazi természetes immunerősítő. Általában véve pedig jó hír az is, hogy a tudományos kutatások eredményei alapján a rák és az Alzheimer-kór megelőzéséhez is hozzájárulhat, illetve a szívünk egészségének is kedvez.
Melengető gyógyír
A hideg őszi vagy téli estéken különösen jól esik meginni egy csésze forró teát, vagy enni egy finom, tartalmas meleg levest. Bármelyikhez is kapsz kedvet, a kurkumára is gondolj, ugyanis tökéletes orvosság lehet a tipikusan ősz végén és télen jelentkező betegségekre. Ha teát készítenél, akkor adj hozzá őrölt kurkumát vagy friss kurkumadarabokat a forrásban lévő vízhez, és ízlés szerint egy kis mézet vagy citromot is adhatsz hozzá, hogy ízletesebb legyen.
De gyakorlatilag bármelyik zöldséglevesbe, a legtöbb krémlevesbe, sőt még a húslevesbe is tehetsz belőle, ami mind a színüknek, mind pedig a tápanyagtartalmuknak jót tehet. Abban az esetben pedig, ha egy különlegesebb verziót is kipróbálnál, készíthetsz belőle arany tejet is, amely a kurkuma mellett hagyományosan gyömbért és fahéjat is tartalmaz, így még több pozitív hatása van.
Csak össze kell forralnod ezeket a fűszereket klasszikus vagy növényi tejjel, kevergetés mellett 10 percet várnod, amíg elzárod, majd további nagyjából öt percet, hogy hűljön, és már ihatod is ezt az egzotikus, Indiából származó italt.
Megóvhat a téli korpásodástól
A késő őszi és téli időjárás nemcsak a kezünket és a lábunkat, de a fejbőrünket is komoly kihívás elé állíthatja. Ha pedig nem készítjük fel kellőképpen a fejbőrünket a hidegre, akkor viszkető érzést és korpásodást is tapasztalhatunk. Hogy ne így legyen, itt az ideje, hogy a kurkumát ne csak az étrendedbe, hanem a hajápolási rutinodba is beilleszd. Keverj össze például egy csipet kurkumát olíva- kókusz vagy jojobaolajjal, majd masszírozd bele a fejbőrödbe. Ezután várj 10-15 percet, majd folytasd a hajmosást úgy, ahogyan egyébként is tennéd. De jó opció lehet az is, ha két kanál őrölt kurkumát összekeversz egy kanál mézzel és egy kis tejjel, óvatosan felviszed a fejbőrödre, majd 15-20 perc után lemosod. Bármelyiket is választod, nagyszerűen hathat a fejbőrödre.
Forrás: thebetterindia.com, ndtv.com, india.com