Különleges epres finomságok
Ez az a gyümölcs, amit soha nem lehet megunni. Fogyaszd önmagában, turmixként vagy éppen egy kedvedre való édesség meghatározó alapanyagaként. Az epret soha nem lehet megunni!
Ezeket láttad már?
Rebarbarás rizsfelfújt epermártással
Hozzávalók: 15 dkg rizs, 6 dl tej, 7 evőkanál cukor, 50 dkg rebarbara, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 teáskanál őrölt fahéj, 4 tojás, 50 dkg zsírszegény tehéntúró, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja Az epermártáshoz: 50 dkg eper, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál narancslikőr
Így készítsd el:
A rizst öntsd fel a tejjel, adj hozzá öt evőkanál cukrot, és lassú tűzön, főzd lefedve kb. 15 percig. Pihentesd negyed óráig még, közben a rebarbarát hámozd meg, vágd egy centis darabokra. Keverd össze a keményítővel, két evőkanál cukorral és a fahéjjal. A sütőt melegítsd elő 200 °C-ra. A tojások fehérjét verd kemény habbá. A sárgáját keverd ki három evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a pudingport és a citromhéjat, és forgasd össze a tejberizzsel és a rebarbarával. Végül keverd bele a tojáshabot, és öntsd a kikent sütőtálba. Süsd 25 percig, közben mosd meg, tisztítsd meg az epret, majd vágd ketté a felét, a maradékot pedig zúzd péppé a porcukorral meg a likőrrel, keverd bele a fél epreket, és kb 5 perc alatt forrald össze.
Tojáslikőrös eperbomba
Hozzávalók: 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, csipetnyi só A krémhez: 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 0,5 dl tojáslikőr, fél csomag vaníliás pudingpor, 4 dl 30%-os tejszín, 1 csomag habfixáló, 4 evőkanál porcukor, 30 dkg érett eper, 1 evőkanál zselatin por
Így készítsd el:
A tojásokból a cukorral, liszttel, csipetnyi sóval süss kisebb kerek piskótát, majd hűtsd ki. A tejet a cukorral, tojáslikőrrel forrald fel és sűrítsd be a kevés hideg vízzel elkevert pudinggal. A tejszínt jól hűtsd le, az epret tisztítsd meg, mosd meg, felét kicsi kockákra, a másik felét vágd karikákra. A zselatinport old fel fél deci forró vízben. A tejszínt a habfixálóval verd kemény habbá, majd add hozzá a porcukrot, a kihűlt pudingot, a kockákra vágott epret, a feloldott zselatint és lazán keverd össze. Ezután az eperszeletekkel béleld ki egy folpackkal bélelt félgömb alakú formát, szedd bele a krémet, majd simítsd el. Végül tedd rá a forma nagyságúra kivágott piskótát, óvatosan nyomd rá és befóliázva, tedd egy-két órára a hűtőbe dermedni. Tálaláskor borítsd ki a formából, húzd le róla a fóliát, majd tálald forró vízbe mártott késsel cikkekre. Ízlés szerint citromfűvel vagy mentával díszítheted.