Krónikus gyulladást okoznak a szervezetedben, mégis naponta fogyasztod ezt a két ételt

2025. január 3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az vagy, amit megeszel, és ha bizonyos táplálékok útját nézzük a forrástól egészen a tányérunkig, joggal van okunk kételkedni abban, mennyire tápláljuk azzal valójában a testünket. Általában két lehetőség áll előttünk: vagy legyintünk, és megesszük azt, ami az utunkba kerül, mert gyorsan megoldanó feladatként tekintünk rá a napi rutinunkban, vagy tudatosan a dolgok mélyére nézünk. John Hopkins mikrotáplálkozásra szakosodott franciaországi természetgyógyász utóbbit javasolja.

Te tudod, mi az a krónikus gyulladás? Na és azzal tisztában vagy, milyen ételek okozzák?
Te tudod, mi az a krónikus gyulladás? Na és azzal tisztában vagy, milyen ételek okozzák?
Fotó: Getty Images/Justin Case

Hónapokig, sőt akár évekig is elhúzódhat a testben az úgynevezett krónikus gyulladás, ami ha alacsony intenzitásban is, de gyulladásban tartja a szervezetet. Yohan Mannone Gyulladáscsökkentő Diétám címmel könyvet is írt a jelenségről, melyben egészen konkrétan megnevezte, mik a felelősek ezért a szervezet tartós gyulladásáért.

A glutén tehet mindenről?

Az egyik felelősként a glutént nevezte meg a szakember, ami az árpában, a búzában, a rozsban és a tönkölybúzában is megtalálható, ezen keresztül pedig a különböző tésztákban, kenyerekben, süteményekben és péksüteményekben. A szakember szerint egyértelműen az okozza, hogy az elmúlt harminc évben ugrásszerűen megnőtt a gluténérzékenyek száma, hogy a mai értelemben vett búza már nyomokban sem tartalmazza azt, amit őseik.

A 14 helyett ugyanis 42 kromoszómapárból áll a modern búza DNS-e, amit – nyilván kitalálod – mesterségesen módosítottak. Ez a nem is olyan kicsi beavatkozás jól jött az iparnak, ám kevésbé jól az emésztésünknek, nagymértékű bélkárosodást okozva.

Ha úgy érzed, képtelen vagy elhagyni a kenyeret, válassz alakorból készült változatot. Ez a kenyérfajta ugyanis olyan egyszemű, ősi gabonából származó lisztből készül, ami az egyik legrégebbi gabonafélénk. Egészen pontosan 10-11 ezer éve házasították.

„Édesanyám a műtét után sugár és kemoterápia nélkül kigyógyult a rákból” - ennyit jelent, hogyan és mit eszel

„Édesanyám a műtét után sugár és kemoterápia nélkül kigyógyult a rákból” - ennyit jelent, hogyan és mit eszel

Az igazság a rossz minőségű tejtermékekről

Yohan Mannone könyvében leírja, hogy felnőttkorban sokkal nehezebb előállítani a test számára a laktáz nevű enzimet, ami képes lebontani a tejben található laktózt (tejcukor). Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk jóval kisebb mennyiségű laktózt képes csak elviselni, ám ha túlzott mértékben fogyasztunk tejtermékeket, a laktóz erjedni kezd, ezzel emésztési problémát és gyulladást előidézve, ami egy sor olyan tünetben csapódhat le, mint a bőrproblémák, a migrén, az arcüreggyulladás, az ízületi fájdalmak vagy épp a koncentrációs problémák.

Ez nem azt jelenti, hogy mostantól egyetlen falat sajtot sem ehetsz a baráti borozós esték során, sőt. Bizonyos kemény sajtok (ementáli, gouda, parmezán, Gruyère) csak nagyon kevés laktózt tartalmaznak, vagyis sokkal könnyebb dolga lesz velük a szervezetednek.

A természetgyógyász azt is hangsúlyozza, hogy a helyzetet csak tovább rontja, hogy a tejipar nagymértékű iparosodásával nagyban megváltozott a tehenek tápláléka és tartása, ami negatív hatással volt az általuk termelt tejre: korábban természetes módon, friss fűvel etették őket, ami rengeteg gyulladásgátló zsírsavat tartalmazott. A mai takarmányok viszont lisztből, kukoricából és szójából állnak, amik ugyancsak genetikai módosításon estek át. Arról nem is beszélve, hogy ezeket az állatokat antibiotikummal kezelik a fertőzések miatt.

És ha ez sem lenne elég, a szakember arra is figyelmeztet, hogy a tehéntej ma már jelentős mennyiségű hormont tartalmaz, hogy a tejipar 40 literre pumpálja fel az alapból 14 literes napi mennyiséget egy állatnál. Az már csak hab ezen a nagyon szomorú (és egészségtelen tortán), hogy a különböző feldolgozáson átesett tej rengeteg vitamint és ásványi anyagot elveszít, ráadásul a denaturált fehérje nagyon rossz hatással van a bélrendszerre.

Tehéntej helyett fogyassz fűvel táplált kecske vagy juh által termelt tejet és fermentált tejterméket, melyek jótékony hatással vannak az bélrendszeredre.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A déjà vu hatás pszichológiai magyarázata

glamour plusz ikon A déjà vu hatás pszichológiai magyarázata

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem vicc: a stressz vagy a fogyókúra is befolyásolhatja az intimegészséged (x)

Nem vicc: a stressz vagy a fogyókúra is befolyásolhatja az intimegészséged (x)

Must have téli kiegészítők, amiket imádni fogsz, mert szuperül kombinálhatók (x)

Must have téli kiegészítők, amiket imádni fogsz, mert szuperül kombinálhatók (x)

Stílusos sportöltözetek, amikkel a hidegben is motiválhatod magad a mozgásra (x)

Stílusos sportöltözetek, amikkel a hidegben is motiválhatod magad a mozgásra (x)

Erről tudnod kell, mielőtt intimgyantát kérsz (x)

Erről tudnod kell, mielőtt intimgyantát kérsz (x)