Krémes túrótorta, csokoládészuflé - hétvégi desszertmámor
Az alábbi finomságok nem csak a hétvégédet édesítik meg, hanem garantáltan sikereket aratnak a szeretteid körében is! Imádni fogja minden édesszájú.
Ezeket láttad már?
Krémes túrótorta karamellizált almával
Hozzávalók: 5 alma, 4 evőkanál barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl édes fehérbor, fahéj, szegfűszeg, 3 dkg margarin A ricottakrémhez: 50 dkg ricotta, 5 dl tejszín, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag vaníliás cukor, porcukor, 1 citrom leve, 10 gramm zselatin, 3,5 dl víz
Így készítsd el:
Az almákat mosd meg, vágd negyedekbe, vágd ki a magházat, majd szeleteld fel vékonyan. Egy serpenyőben kezdd el karamellizálni a barna cukrot és a vaníliás cukrot. Amikor már megolvadt, tedd bele a margarint, majd öntsd hozzá a bort, tegyél bele pár szem szegfűszeget és egy darab fahéjat. Végül add hozzá a felszeletelt almát, jól forgasd össze, majd lefedve párold kb. 5 percig. Ezután jól lecsepegtetve szedd ki egy tálcára, és hagyd teljesen kihűlni. A pudingport keverd simára 2,5 dl vízzel, majd főzd sűrűre. A tűzről levéve hagyd teljesen kihűlni. A ricottát az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral, citromlével keverd ki jól. Ezután keverd hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Forralj fel egy deci vizet, majd a tűzről levéve keverd bele a zselatint. Hűtsd ki, majd ezt is keverd a ricottás krémhez. A tejszínt verd kemény habbá, majd apránként keverd óvatosan szintén a krémhez. Egy 26 cm-es tortaforma aljába tegyél sütőpapírt, majd helyezd szépen egymás mellé a kihűlt almaszeleteket. A tetejére kanalazd a habos masszát, tetejét egyenletesen simítsd el, majd tedd legalább egy órára hűtőbe pihenni. A megmaradt szirupba tegyél még 2-3 evőkanál barna cukrot, majd szép lassan, állandó keverés mellett sűrítsd be. Tálaláskor csorgasd a tortaszeletek tetejére a karamellt.
Csokoládészuflé vaníliaszósszal
Hozzávalók: a csokoládé szufléhoz: 20 g búzafinomliszt, 20 g teavaj, 220 ml tej, 20 gramm kristálycukor, 1 csipet só, 200 g keserű csokoládé (70 %-os), 3 db tojássárgája, 4 db tojásfehérje, a szuflé formához:, vaj, cukor, a vaníliaszószhoz: 100 ml tej, 100 g habtejszín, 1 csipet só, 1 rúd vanília, 2 db tojássárgája, 5 gramm búzafinomliszt, 10 g teavaj, 1 evőkanál kristálycukor
Így készítsd el:
A vaníliaszószhoz a tejet és a tejszínt egy lábasban keverd össze és adj hozzá csipetnyi sót. A vaníliát hosszában vágd félbe, a magját pedig kapard ki egy késsel. Mind a magot, mind a testet a tejbe áztasd be, ezután tedd a lábast tűzhelyre, kezdd el felforralni, közben gyakran kevergesd a habverővel, hogy ne égjen le. Közben a lisztet és a vajat alaposan dolgozd össze. A tojássárgáját keverd habosra a kristálycukorral. Ha felforr a tej, add hozzá a lisztes vajat, egy-két percig forrald, ettől a tej kissé besűrűsödik majd. A forró tejet óvatosan csurgasd a habos tojáshoz, közben kevergesd. Az egész keveréket öntsd vissza a tejes lábasba, és tedd vissza a tűzhelyre. Közepes tűzön melegítsd, közben intenzíven kevergesd. Nem szabad felforralni, különben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogod, amikor elkezd besűrűsödni. Ez a folyamat kb. 80-85 fokon a leglátványosabb, és egyben ez a legideálisabb hőmérséklet. Ekkor azonnal állítsd hideg vízbe a lábast, folyamatosan kevergesd, amíg le nem hűl, hogy hűtőbe tehesd tálalásig. A szuflé formákat alaposan vajazd ki, tedd hűtőbe, a sütőt melegítsd elő190 fokra. A lisztet alaposan dolgozd el a vajjal. A tejet tedd fel a tűzre, add hozzá a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Forrald fel, közben folyamatosan kevergesd. Rakd bele a lisztes vajat, egy-két perc alatt sűrítsd be. Vedd le a tűzről és add hozzá a keserű csokoládét, majd keverd el. Ha maradéktalanul felolvadt csokoládé, keverd hozzá a tojássárgáját is. Ezután a csokoládés keveréket tedd félre kicsit hűlni. Közben a már egyszer kivajazott formákat még egyszer vajazd ki, és önts kristálycukrot a formák belsejébe. Addig forgasd, amíg mindenhova tapad a cukorból. (A felesleges cukrot öntsd ki a formából.) A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd apránként forgasd a csokoládés keverékhez. Óvatosan, ne törd össze a habot! A kész szuflé tésztát öntsd bele a cukros-vajas formába. Előmelegített sütőben süsd addig, amíg a formákból legalább 5-6 cm-re ki nem emelkedik a szuflé. Kb. 15-20 perc alatt elkészül. A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálald. A szuflé középébe egy mokkáskanállal készíts lyukat, ennek a belsejébe kanalazd a vaníliaszószt. Végül porcukorral hintsd meg.