Krémes túrótorta, csokoládészuflé - hétvégi desszertmámor

2016. március 6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az alábbi finomságok nem csak a hétvégédet édesítik meg, hanem garantáltan sikereket aratnak a szeretteid körében is! Imádni fogja minden édesszájú.

Krémes túrótorta karamellizált almával


Hozzávalók: 5 alma, 4 evőkanál barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl édes fehérbor, fahéj, szegfűszeg, 3 dkg margarin A ricottakrémhez: 50 dkg ricotta, 5 dl tejszín, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag vaníliás cukor, porcukor, 1 citrom leve, 10 gramm zselatin, 3,5 dl víz

Így készítsd el:
Az almákat mosd meg, vágd negyedekbe, vágd ki a magházat, majd szeleteld fel vékonyan. Egy serpenyőben kezdd el karamellizálni a barna cukrot és a vaníliás cukrot. Amikor már megolvadt, tedd bele a margarint, majd öntsd hozzá a bort, tegyél bele pár szem szegfűszeget és egy darab fahéjat. Végül add hozzá a felszeletelt almát, jól forgasd össze, majd lefedve párold kb. 5 percig. Ezután jól lecsepegtetve szedd ki egy tálcára, és hagyd teljesen kihűlni. A pudingport keverd simára 2,5 dl vízzel, majd főzd sűrűre. A tűzről levéve hagyd teljesen kihűlni. A ricottát az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral, citromlével keverd ki jól. Ezután keverd hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Forralj fel egy deci vizet, majd a tűzről levéve keverd bele a zselatint. Hűtsd ki, majd ezt is keverd a ricottás krémhez. A tejszínt verd kemény habbá, majd apránként keverd óvatosan szintén a krémhez. Egy 26 cm-es tortaforma aljába tegyél sütőpapírt, majd helyezd szépen egymás mellé a kihűlt almaszeleteket. A tetejére kanalazd a habos masszát, tetejét egyenletesen simítsd el, majd tedd legalább egy órára hűtőbe pihenni. A megmaradt szirupba tegyél még 2-3 evőkanál barna cukrot, majd szép lassan, állandó keverés mellett sűrítsd be. Tálaláskor csorgasd a tortaszeletek tetejére a karamellt.

Csokoládészuflé vaníliaszósszal

Krémes túrótorta karamellizált almával, Csokoládé szuflé vaníliaszósszal. recept, édesség, sütés, vanília szósz, túrótorta recept, karamellizálás, tortaforma, sütemény, sütemény recept

Hozzávalók: a csokoládé szufléhoz: 20 g búzafinomliszt, 20 g teavaj, 220 ml tej, 20 gramm kristálycukor, 1 csipet só, 200 g keserű csokoládé (70 %-os), 3 db tojássárgája, 4 db tojásfehérje, a szuflé formához:, vaj, cukor, a vaníliaszószhoz: 100 ml tej, 100 g habtejszín, 1 csipet só, 1 rúd vanília, 2 db tojássárgája, 5 gramm búzafinomliszt, 10 g teavaj, 1 evőkanál kristálycukor

Így készítsd el:
A vaníliaszószhoz a tejet és a tejszínt egy lábasban keverd össze és adj hozzá csipetnyi sót. A vaníliát hosszában vágd félbe, a magját pedig kapard ki egy késsel. Mind a magot, mind a testet a tejbe áztasd be, ezután tedd a lábast tűzhelyre, kezdd el felforralni, közben gyakran kevergesd a habverővel, hogy ne égjen le. Közben a lisztet és a vajat alaposan dolgozd össze. A tojássárgáját keverd habosra a kristálycukorral. Ha felforr a tej, add hozzá a lisztes vajat, egy-két percig forrald, ettől a tej kissé besűrűsödik majd. A forró tejet óvatosan csurgasd a habos tojáshoz, közben kevergesd. Az egész keveréket öntsd vissza a tejes lábasba, és tedd vissza a tűzhelyre. Közepes tűzön melegítsd, közben intenzíven kevergesd. Nem szabad felforralni, különben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogod, amikor elkezd besűrűsödni. Ez a folyamat kb. 80-85 fokon a leglátványosabb, és egyben ez a legideálisabb hőmérséklet. Ekkor azonnal állítsd hideg vízbe a lábast, folyamatosan kevergesd, amíg le nem hűl, hogy hűtőbe tehesd tálalásig. A szuflé formákat alaposan vajazd ki, tedd hűtőbe, a sütőt melegítsd elő190 fokra. A lisztet alaposan dolgozd el a vajjal. A tejet tedd fel a tűzre, add hozzá a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Forrald fel, közben folyamatosan kevergesd. Rakd bele a lisztes vajat, egy-két perc alatt sűrítsd be. Vedd le a tűzről és add hozzá a keserű csokoládét, majd keverd el. Ha maradéktalanul felolvadt csokoládé, keverd hozzá a tojássárgáját is. Ezután a csokoládés keveréket tedd félre kicsit hűlni. Közben a már egyszer kivajazott formákat még egyszer vajazd ki, és önts kristálycukrot a formák belsejébe. Addig forgasd, amíg mindenhova tapad a cukorból. (A felesleges cukrot öntsd ki a formából.) A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd apránként forgasd a csokoládés keverékhez. Óvatosan, ne törd össze a habot! A kész szuflé tésztát öntsd bele a cukros-vajas formába. Előmelegített sütőben süsd addig, amíg a formákból legalább 5-6 cm-re ki nem emelkedik a szuflé. Kb. 15-20 perc alatt elkészül. A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálald. A szuflé középébe egy mokkáskanállal készíts lyukat, ennek a belsejébe kanalazd a vaníliaszószt. Végül porcukorral hintsd meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)