Eddig rosszul tisztítottad a kotyogós kávéfőzödet, és nem is tudtál róla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A kávé elkészítésének számtalan formája ismert, így a kávérajongóknak bőven akad lehetőségük a választásra kávéfogyasztáskor. Természetesen mindegyik típusnak megvannak a saját szabályai, mi pedig most elhoztunk egy rendkívül fontos információt a kotyogós kávéfőzők tisztításáról.

Eddig rosszul tisztítottad a kotyogós kávéfőzödet, és nem is tudtál róla
Eddig rosszul tisztítottad a kotyogós kávéfőzödet, és nem is tudtál róla
Fotó: Alikaj2582/Getty Images

Az ikonikus nyolcoldalú kotyogós kávéfőző, ami moka kávéfőzőként is ismert, rengeteg háztartásban megtalálható, hiszen a tűzhelyre téve kiváló minőségű, erős kávéval ajándékoz meg bennünket a saját otthonunkban. Legyen szó az icipici egy adagos verzióról vagy a tizenkét fős társaságot kiszolgáló nagyobb kiszerelésről, a moka hűséges társa a tulajdonosának – feltéve, ha jól tisztítják.

A szakértők tanácsa: elég vízzel tisztítani

Talán hazánkban kevesebben ismerik a kotyogós kávéfőzés legfontosabb olaszországi szabályát, miszerint tilos mosogatószerrel tisztítani a kotyogós kávéfőzőt! Természetesen ha a mokában hagyjuk a kávézaccot, azt később sokkal nehezebb lesz szappan nélkül eltávolítani belőle, ráadásul a legközelebb főzött kávén is avas ízt hagyhat, így amint a kotyogós kávéfőzőnk kihűlt, szereljük szét és langyos vízzel öblítsük át mind a három részét, majd alaposan szárítsuk meg őket. Ne szereljük össze a részeket, amíg azok teljesen meg nem száradtak, ezzel is elkerülve az oxidációjukat.

Az egyik legismertebb olasz kávéfőző márka, a Bialetti weboldala szerint az alumíniumból készült kotyogós kávéfőzőket semmiképp nem javasolt mosogatószerrel tisztítanunk, ugyanis az nemcsak az alumíniumot, de a kávét is beszennyezheti. A rozsdamentes acélból készült mokáknál azonban a kímélő mosogatószerek használata megengedett – amennyiben nagyon nem akarunk letenni róla. A kotyogós kávéfőzőket értelemszerűen a mosogatógépbe sem szabad betenni, csak kézzel tisztíthatók.

Nálunk is berobbant az olaszok kedvenc kávéja: isteni finom és nagyon egészséges

Nálunk is berobbant az olaszok kedvenc kávéja: isteni finom és nagyon egészséges

Amikor a víz már nem elég

Az egészséges kávéélmény érdekében mindenképp megéri betartanunk ezeket a szabályokat. Amennyiben azonban vízköves, penészes vagy szimplán állott lesz a kávéfőző, érdemes ecetes, citromsavas vagy szódabikarbónás oldatban tizenöt percig áztatnunk a tartályt, majd langyos vízzel átöblítenünk. A következő kávéfogyasztás előtt főzzünk le sima vizet kétszer vagy háromszor, hogy eltávolítsuk a tisztítás izét.

Ezeket olvastad már?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)