Az év legmérgezőbb növényének nyilvánították, pedig tonnaszámra fogyasztjuk - akkor most hogy is van ez?
Bár nyersen mérgező a kesudió, pörkölt, feldolgozott formában nyugodtan fogyaszthatjuk. És érdemes is, ugyanis jótékonyan hat egészségünkre. Jót tesz például a szívünknek, de rágcsálhatjuk bátran a diétánk mellett is.
Ezeket láttad már?
A kesudió nyers formában mérgező, a szakemberek azonban mégis a fogyasztására buzdítanak bennünket, mert feldolgozva igazán egészséges. Mit tud egészen pontosan ez a dióféle? Miben rejlenek jótékony hatásai? Eláruljuk!
Nyers formában mérgező
A hamburgi botanikus kert kihirdette a világ legmérgezőbb növénye verseny győztesét, amely ezúttal egy közkedvelt, gyakran fogyasztott dióféle, a kesudió lett. Népszerű csemege, ugyanakkor nem árt tudni, hogy olyan veszélyes anyagokat rejt, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.
A kesudió Brazíliából származik, de termesztik Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában és Indiában is. Évente egyszer hoz gyümölcsöt, leginkább 1000 méter feletti magasságban érzi jól magát. A kesudió héja és levelei ránk nézve nagyon veszélyesek, az úgynevezett kardol nevű mérgező anyagot tartalmazzák. Bőrrel érintkezve akár égési sérüléseket, viszketést és hólyagokat okozhat. De nemcsak az érintése veszélyes, hanem a feldolgozatlan formában történő fogyasztása is.
A boltokba került változata szerencsére már nem veszélyes, ugyanis előtte megpörkölik és távozik belőle a mérgező anyag. Sőt a kesudió nagyon is egészséges, számos pozitív hatása van fogyasztásának. Nézzük, melyek ezek!
Csodát művel a bélrendszerrel ez az ital, és csak 3 összetevőre van szükséged hozzá
Tápanyagokban gazdag
A kesudió alacsony cukortartalommal rendelkezik, rostokban, szívbarát zsírokban és növényi fehérjékben gazdag. Jó forrása a réznek, a magnéziumnak és a mangánnak - ezek a tápanyagok fontosak az energiatermelés, az immunitás, valamint az agy és a csontok egészsége szempontjából.
Jótékony vegyületeket tartalmaz
A kesudió karotinoidokban és polifenolokban gazdag, mindkettő antioxidáns, amely segít a gyulladások csökkentését és védelmet nyújt a különböző betegségekkel szemben.
Segíthet a fogyásban
Jó hír, hogy a kesudiót azok is fogyaszthatják, akik a pluszkilóiktól szeretnének megszabadulni, ugyanis viszonylag alacsony a kalóriatartalma. Emellett pedig gazdag rostokban és fehérjében, amelyek segíthetnek az éhségérzet csökkentésében és a teltségérzet fokozásában.
Javíthatja a szív egészségét
A diófélékben gazdag étrend bizonyítottan jót tesz a szív egészségének. A kesudió pozitívan hat a vérnyomásra, valamint a trigliceridek és a koleszterinszint csökkentésében.
Jótékony hatású lehet a cukorbetegségek számára
A kesudiónak alacsony a cukortartalma, ugyanakkor rostokban gazdag - ez az a két tényező, amely együttesen segíthet a vércukorszint csökkentésében és védelmet nyújthatnak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen.
Könnyen beilleszthető az étrendbe
Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy változatos formában építsük be étrendünkbe a kesudiót. Fogyaszthatjuk önmagában, délutáni nasiként, szórhatjuk salátákra, de lehet akár szószok alapanyaga és desszerteket is készíthetünk felhasználásával.
Forrás: poznatsvet.cz, healthline.com
