Soha ne fogyaszd így a kávét: cukorbetegséget is okozhat ez az óriási hiba
Az utóbbi időben sok pozitív hatása derült ki a rendszeres kávéfogyasztásnak, rossz hír azonban a kávérajongóknak, hogy ezeket csakis úgy érhetjük el, ha betartunk bizonyos szabályokat. Például azt, hogy nem isszuk meg kedvenc italunkat a reggeli előtt.
Ezeket láttad már?
Az éhgyomorra való kávéfogyasztás káros lehet egészségünkre nézve - jelentették ki a szakemberek. Ez a rossz szokás a gyomorproblémákon és a gyulladásokon túl olyan komoly gondokat okozhat, mint például a szívbetegség vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Nézzük, mit ajánlanak az orvosok, és mi az, amire érdemes még odafigyelnünk!
Hatalmas hiba, ha reggel éhgyomorra fogyasztjuk a kávét
Egyre többet hallhatunk a kávéfogyasztás jótékony hatásairól. Azonban azt jó, ha tudjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan is fogyasztjuk kedvenc reggeli feketénket. Nemrég a szakemberek óva intettek bennünket például az instant változatoktól, illetve az is kiderült, hogy négy csészénél többet semmiképp nem ajánlott meginni.
Ezeken túl van még egy szempont, amire mindenképp érdemes odafigyelni: soha ne fogyasszuk éhgyomorra, ha szeretnénk elkerülni a gyomorproblémákat és csökkenteni a különböző krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Az Express azt írja, az Egyesült Királyságban az emberek naponta nagyjából 95 millió csésze kávét fogyasztanak és sokak rutinja abból áll, hogy a napot is ezzel indítják úgy, hogy előtte nem reggeliztek. Bár elsőre talán ártatlannak tűnhet ez a szokás, valójában óriási hiba, ami jelentős hatással lehet az egészségünkre.
Gyomorégést és gyulladásokat okozhat
Dr. Alexandre Olmos szerint az üres gyomorra történő kávéfogyasztás aktiválhatja a gyulladással és emésztési problémákkal kapcsolatos géneket. A kávé természetes módon savas, és ha a reggeli étkezés előtt fogyasztjuk, megváltoztatja a gyomor pH-értékét. Ha ez megtörténik, fokozódik a gyomorsavtermelés, ami gyomorégést és emésztési panaszokat okozhat. Hosszú távon ez gyulladást is előidézhet a gyomor- és bélrendszerben, ami hatással van az egészségünk szempontjából kulcsfontosságú bélmikrobiomra.
A kávét rendszeresen éhgyomorra fogyasztóknál az emésztési problémákon túl gyomorhurut és irritábilis bél szindróma (IBS) is előfordulhat köszönhetően a gyulladásnak, amely az olyan krónikus betegségek kockázatát is növeli, mint például a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az autoimmun betegségek.
Ennél is súlyosabb következményekkel járhat
A szakember elmondta azt is, állításának bizonyára nem fognak örülni a kávérajongók, de muszáj lenne változtatniuk életmódjukon. „A kávé segíthet elindítani a napot, átlendíthet a nehezebb időszakon, ugyanakkor az éhgyomorra való fogyasztása olyan reakciókat válthat ki a szervezetünkből, amelyekre nem is számítottunk."
„Ez a szokás kiválthatja a gyulladásokkal és emésztési problémákkal kapcsolatos géneket, aminek sokkal súlyosabb következménye lehet hosszú távú egészségünkre. Ezeknek a géneknek aktiválása hatással van a szövetekre, gyengíti az immunrendszert és növeli a krónikus betegségek esélyét" - tette hozzá a szakember.