Ez történik a testeddel, ha ezentúl tej nélkül iszod a kávédat
A tudósuk úgy tartják, kávé fogyasztása feketén a legegészségesebb, ennek ellenére szerte a világon milliónyian döntenek úgy nap mint nap, minden reggel, hogy felöntik vagy ízesítik a kávéjukat. Cikkünkből kiderül, hogy mi történik a testtel akkor, ha valaki tej nélkül kávézik.
Ezeket láttad már?
Kávé tejjel vagy nélküle? A tejjel kapcsolatban sok elmélet kap szárnyra, gyakran merül fel a kérdés, hogy egészséges-e a rendszeres fogyasztása. A tudomány jelenlegi állása szerint előnyei és hátrányai is lehetnek annak, ha valaki tej nélkül issza a kávéját.
Segít a fogyásban
A kutatások szerint ha fogyni szeretnénk, és ezen a célon éppen aktívan dolgozunk, akkor az is a segítségünkre lehet, ha egy ideig tej nélkül isszuk a kávénkat. A fekete kávé például lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaz, mintha tejjel és cukorral innánk a kávét. Egy csésze fekete kávé általában nagyjából 4,7 kalóriát tartalmaz, míg egy cukros tejeskávé csészénként már 56,6 kalóriát.
Persze fontos, hogy ebben az esetben a cukornak is nagy szerepe van a kalóriatartalom alakulásában, így már az is segíthet, ha csak a cukorról mondunk le. Ami a tejet illeti, főként a zsírtartalma az, ami jelentősen megemelheti a benne lévő kalóriák számát. Így minél alacsonyabb zsírtartalmú tejet adunk a kávéhoz, annál előnyösebb lehet az alakunkra nézve.
Értékes tápanyagoktól eshetünk el
A kávé híres arról, hogy tele van polifenolokkal, olyan antioxidánsokkal, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. A tej pozitívumai között pedig leginkább a kalcium- és fehérjetartalmát szokás emlegetni. Egy, a Journal of Agriculture and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kettő együttesen kétszer hatékonyabban segíthet a gyulladás elleni küzdelemben, mintha szimplán fekete kávét innánk.
A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a tej aminosavak és antioxidánsokat (például a kávéban is jelen lévő polifenolokat) is tartalmaz, így ízületi gyulladás, végtagfájdalmak vagy baktériumok okozta problémák esetén is hasznos lehet a fogyasztása. Fontos azonban, hogy ezek a tápanyagok egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként másként, más élelmiszerek által is bevihetők a szervezetünkbe.
Könnyebben felfigyelhetünk néhány betegségre
Tejet fogyasztani egy esetben egészen biztosan nem jó ötlet, sőt határozottan kerülni kell: ha ezt valamilyen betegség, például tejallergia vagy tejérzékenység okozza. Az ilyen problémákra sokan hosszú hetekig, hónapokig vagy akár évekig sem jönnek rá, miközben olyan kellemetlen panaszaik vannak, mint a gyomorfájdalmak, a hasmenés, az indokolatlan fogyás vagy a bőrkiütések.
Ha jellemzően csak a kávénkhoz iszunk tejet, más tejtermékeket pedig csak ritkán, esetleg egyáltalán nem fogyasztunk, akkor a kávé tej nélküli fogyasztásával könnyebben kiszűrhetjük, hogy a tejtermékek okozzák-e a problémát. Persze biztosat mindig az orvos mondhat különféle vizsgálatokat követően, de ha a tej nélküli kávézástól jobban érezzük magunkat, akkor nagy valószínűséggel ebbe az irányba érdemes elindulni.
Amire figyelj
A kávéfogyasztás alapvetően sok egészségügyi előnnyel járhat, beleértve például azt, hogy több energiánk lehet, jobb lehet a hangulatunk és a szív- és érrendszerünk működésére is pozitívan hathat, feltéve, ha mértékkel isszuk. Annak is megvannak a maga pozitívumai, ha tejjel fogyasztjuk, de ebben az esetben arra mindenképp érdemes törekedni, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú legyen.
Ha viszont úgy érezzük, hogy szívesen innánk a kávét tej nélkül is, de mégsem a fekete kávéra szavaznánk, még mindig választhatjuk a hozzáadott cukrot nem tartalmazó növényi tejeket, mandula- vagy kókusztejet. De gazdagíthatjuk a kávénkat különféle egészséges, tápláló fűszerekkel is. A legtöbbet pedig természetesen az számít, hogy kifejezetten ránk, hogy hat a tejes kávé, tehát ha például utána kellemetlenül érezzük magunkat, gyomorpanaszaink vannak, akkor feltétlenül kerüljük.
Forrás: coffeescience.org, eatingwell.com, thehealthsite.com