Népszerű reggeli ital, ami két évvel is meghosszabbíthatja az életet: kutatók világítottak rá jótékony hatására
Jó hír a kávé szerelmeseinek, hogy kedvenc italuk újabb jótékony hatására derült fény egy kutatás során. Kiderült, hogy mértékkel fogyasztva akár két évvel is meghosszabbíthatja az élettartamot. Mutatjuk a részleteket!
Ezeket láttad már?
A kávé nagyon egészséges - ezt az állítást egyre több kutatási eredmény támasztja alá. Nemrég például arról számoltak be a szakemberek, hogy mértékkel fogyasztva akár az élettartamot is meghosszabbíthatja két évvel.
A nők és a férfiak egészségére egyformán pozitívan hat
Sokan kezdik a napjukat kávéval, van, aki az íze miatt, mások pedig azért, hogy felébredjenek és energiával telve kezdhessék meg az előttük álló napot, felkészüljenek a rájuk váró feladatokra. Egy új kutatás szerint azonban a népszerű utalnak ezeken felül is vannak még jótékony hatásai. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres kávéfogyasztás akár két évvel s meghosszabbíthatja az egészséges élettartamot.
Az Ageing Research Reviews című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a portugál kutatócsoport több mint 50 korábbi tanulmányt elemzett ki alaposan, kifejezetten arra összpontosítva, hogy a kávé hogyan hat az ember egészségére és az öregedésre. Ez alapján kiderült, hogy a kávéfogyasztást átlagosan 1,8 évvel növelheti az élettartamot, mind a férfiak, mind a nők esetében.
Krónikus betegségek ellen is hatásos lehet
Ezen felül más összefüggésekre is rájöttek: az eredmények alapján a kávé csökkentheti több krónikus betegség, például a szív- és érrendszeri problémák, a rák, a légzőszervi betegségek, valamint a kognitív hanyatlás kockázatát.
„Tudjuk, hogy a világ népessége gyorsabban öregszik, mint valaha, ezért nagyon fontos, hogy feltárjuk az étrendi beavatkozások hatását, hogy az emberek ne csak hosszabb, de egészségesebb életet is élhessenek" - idézi Rodrigo Cunha, a Coimbrai Egyetem munkatársának szavait az Express.
És hogy minek köszönhetőek ezzel a pozitív hatások? A szakemberek szerint a kulcs a kávéban rejlő több mint kétezer bioaktív vegyület. Közéjük tartoznak a polifenolok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő előnyökkel bírnak, segítenek például szabályozni az inzulinérzékenységet, valamint csökkenteni a neuroinflammációt (központi idegrendszeri gyulladást).
Fogyasszuk mértékkel, hogy élvezhessük jótékony hatásait
Természetesen a pozitív eredmények ellenére is mértékletességre buzdítanak bennünket a kutatók. A hivatalos ajánlás szerint naponta 3-4 csésze elfogyasztása az, ami biztonságosnak tekinthető. Vannak ráadásul olyanok is, akiket fokozott óvatosságra intenek a szakemberek, például azokat, akik érzékenyek a koffeinre vagy gyermeket várnak.
„A hagyományos klinikai ajánlások időnként figyelmen kívül hagyják, milyen szerepet játszik a kávé az egészséges öregedésben. Ezeket azonban itt az ideje újraértékelnünk, mivel a kutatási eredmények mind azt támasztják alá, hogy a rendszeres fogyasztással potenciálisan csökkenthetőek bizonyos krónikus megbetegedések" - utalt a szakértő arra, hogy korábbi kutatások bizonyították, a kávéfogyasztás a cukorbetegség, a májbetegségek, a szívbetegségek, a Parkinson-kór és az elhízás alacsonyabb kockázatával járhat együtt.