3 étel, amivel azonnal le kell állnod: igazi csendes gyilkosok a szíved számára
Tudtad, hogy a szívet érintő betegségek régóta a vezető halálokok között szerepelnek világszerte? Kialakulásukban pedig sok esetben olyan tényezők is szerepet játszanak, amelyek megelőzhetőek lennének. Elég, ha csak a táplálkozásunkra gondolunk, ugyanis még mindig rengetegen fogyasztanak rendszeresen olyan élelmiszereket, amelyek igazi csendes gyilkosok a szív számára.
Ezeket láttad már?
Bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása esetén nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy túlságosan megemelhetik a koleszterinszintünket. Ha ez bekövetkezik, az már csak azért is ijesztő, mert a magas koleszterinszint olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívroham és a stroke – hívja fel rá a figyelmet a Mirror. Bizonyos ételekkel pedig különösen érdemes vigyáznunk.
Rendkívül veszélyes a magas koleszterinszint
Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a koleszterin létfontosságú a hormonok előállításához és a sejtfalak felépítéséhez, azonban a magas koleszterinszint már olyannyira veszélyes, hogy például szívrohamot vagy agyvérzést is okozhat – írja a Mirror. Ha hiperlipidémiával, vagyis a koleszterin túltengésével küzdesz, az összegyűlik az artériáidban – figyelmeztet a Cleveland Clinic.
Ez a felhalmozódás pedig a vér elemeivel egyesülve plakkot képez, és idővel elzárhatja a keringésedet. Amikor ezek a zsíros lerakódások „kipukkadnak”, fennáll az alvadás veszélye, ami a Mayo Clinic szerint borzasztó, a szívünket és az agyunkat is érintő következményekhez vezethet. Vagyis bőven van rá okunk, hogy folyamatosan tudatosan dolgozzunk a magas koleszterinszint elkerülésén.
Számos okból kialakulhat
A túl magas koleszterinszint mögött számos ok állhat. Ilyen például a túlsúly, a mozgáshiány, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. De egyszerűen a rossz táplálkozási szokások is okozhatják, amihez nem is kell feltétlenül túlsúlynak társulnia. Tekintve pedig, hogy a magas koleszterinszint egy igazi csendes gyilkos, az érintettek gyakran nem is sejtik, hogy ezzel a problémával küzdenek, amíg egy vérvizsgálat ki nem deríti.
Ezeket az ételeket jobb kerülni
A British Heart Foundation szerint magas koleszterinszint esetén a legfontosabb, hogy kevesebb jelentős mennyiségű telített zsírsavat tartalmazó ételt fogyasszunk. Ilyenek például a zsíros és feldolgozott húsok, a klasszikus piték és tészták, valamint a vaj, a tejszín és a kókuszolaj. Jó hír viszont, hogy ezeket az élelmiszereket mind lecserélhetjük úgy az étrendünkben, hogy kedvezzünk a koleszterinszintünknek, közben pedig továbbra is finomakat ehessünk.
Amiket érdemes fogyasztani
Hogy mit érdemes fogyasztanunk, az egyénenként természetesen nagyon eltérő lehet, és borzasztóan fontos, hogy mindig vegyük figyelembe az aktuális egészségi állapotunkat. A British Heart Foundation szerint általánosságban elmondható, hogy a legjobb, amit tehetünk, ha a telített zsírsavakban gazdag opciókat olyan élelmiszerekre cseréljük, amelyeknek magas a telítetlen zsírsav tartalmuk.
Így például darált húsból érdemes az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani, a magas telített zsírsavtartalmú vajakat telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi kencékre cserélni, halat, pulykát vagy bőr nélküli csirkét fogyasztani a vörös vagy feldolgozott húsok helyett, illetve érdemes teret adni az olyan tápláló növényi alapú ételeknek, mint a lencse vagy a szója.
A rostok is nagyon fontosak
Végül, de nem utolsó sorban, ha az egészséges koleszterinszint étkezés általi támogatásáról van szó, nem mehetünk el szó nélkül a rostban gazdag ételek szerepe mellett sem. „Kardiológusként mindig elmondom a betegeknek, hogy az LDL „rossz” koleszterinszint csökkentésével megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek” – idézi Dr. Elizabeth Klodas kardiológust a Mirror.
De hogy mit is jelent ez pontosan? Számos élelmiszer tartalmaz oldható rostokat, amelyek megkötik a koleszterint az emésztőrendszerben, és még azelőtt eltávolítják a szervezetből, hogy az a keringésbe kerülne. A doktornő ennek a pozitív hatásnak az élvezése érdekében mindenek a zabot ajánlja: „A konyhámat mindig zabbal töltöm fel, és általában napi fél csészényit fogyasztok. Nemcsak magas a rosttartalma, de rengeteg antioxidánst is tartalmaz, köztük olyanokat, amelyek javítják az erek működését és csökkentik a vérnyomást”.
Dr. Klodas továbbá a csicseriborsót is ajánlja, amely szintén rostban gazdag élelmiszer: „tele van káliummal és magnéziummal, mindkettő fontos a vérnyomás szabályozásához. Egy csészényi majdnem 15 gramm fehérjét, 12 gramm rostot és a napi vasszükséglet negyedét tartalmazza. Azok számára, akik szívesen nassolnak a nap folyamán, a mandula remek választás, mivel tele van rosttal, fehérjével és E-vitaminnal”.
Persze mindezeken az ételeken túlmenően is számos opció van, amellyel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a koleszterinszinted egészséges legyen. Csak mindig vedd figyelembe a saját tested igényeit is, általában véve is próbálj egészséges, kiegyensúlyozott életmódra törekedni. Illetve nagyon fontos az is, hogy rendszeresen vegyél részt szűrővizsgálatokon, hogy ha mégis bármi baj lenne, akkor mielőbb tudj róla, és minél többet tehess a gyógyulásod érdekében!