Szakértő segít, hogyan ne hízz meg az ünnepek alatt
Az ünnepi szezonban nehéz ellenállni a finom falatoknak, miközben a legtöbbünk pontosan tisztában van vele, hogy a habzsidőzsinek kilókban is megmutatkozik majd az eredménye. Herceg Olga táplálkozástudományi szakértő tippjei segítenek, hogy az ünnepi asztal mellől felállva ne legyen bűntudatod.
Ezeket láttad már?
Herceg Olga szerint elég néhány apró lépés, egy kis tudatos odafigyelés, és máris jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben. Kövesd a tippjeit, és meglátod, nem lesz bűntudatod, frissen és energikusan zárod az ünnepi szezont és indulsz neki az új évnek.
Milyen lépésekkel követjük el a legnagyobb étkezési hibákat az ünnepekor?
Az ünnepek számunkra mindig a korlátlan ital és étel fogyasztásról szólnak. Ha jobban megfigyeljük a gyerekeket, akkor láthatjuk, hogy az ünnepek során mindent esznek, mert ilyenkor „szabad”, hiszen erre vannak az ünnepek. Mi, felnőtt létünkre ugyanígy gondolkodunk, egész évben melózunk, konditerembe járunk, odafigyelünk, kalóriát vagy ch-t számolunk, az ünnepi időszakról viszont valamiért az gondoljuk, hogy ez az időszak már NE a megvonásokról szóljon. Ennek eredményeképpen behozzuk az év során létrejött „lemaradásokat” étkezés szempontjából, és az ünnep mottójával takarózva mindent felfalunk. Mondanom sem kell, hogy utána következik a jól ismert bűntudat.
Az ünnepek nem csak túlzott ételfogyasztásról szólnak, hanem a végtelen desszert és alkohol választékról is, ilyenkor gyakran abba a hibába esünk, hogy megakarjuk kóstolni az összes desszertet, és mire már a főételhez érünk, nincs étvágyunk. Azaz értékes táplálékot nem vittünk be, csak üres kalóriát, ami nem telít el csak maximum egy órára, majd újból éhesek leszünk. Gyakrabban eszünk és többet, így hízunk is. A salátát valamiért mindig elhanyagoljuk, a tiszta, egyszerű vizet szintén, ilyenkor mindig a kóla vagy az alkohol jön szóba, ami ugyancsak fölösleges kalória és inzulinnövekedéssel jár. Plusz még egy nagy hiba, a fehérjehiány a tányéron. Általában a krumplisaláta vagy franciasaláta kap főszerepet, és ha eszünk is valamennyi húst, akkor annak a mennyisége elenyésző. Ezek az apró hibák mind ahhoz vezetnek, hogy az ünnepek után plusz három-öt kilóval kell majd megküzdenünk.
Hogyan készüljünk, hogy elkerüljük a plusz kilókat?
Ha tudatosan akarunk étkezni az ünnepek során, akkor érdemes az ünnepi menüt friss salátákra, jó minőségű húsokra és egészséges desszertekre alapozni. Feltétlenül legyen az asztalon egy nagy tál saláta friss zöldségekből, balzsamecettel ízesítve. A balzsamecet hozzájárul majd ahhoz, hogy megemésszük a fehérjét, amit a főétkezés során elfogyasztunk. Az alkoholból válasszuk a száraz fajtákat. A gyerekeknek kedveskedjünk már előre megmosott és felszeletelt gyümölccsel. Tegyük lehetővé, hogy ők egyedül válogassák ki a szeleteket és tegyék a tányérjukra. Preferáljuk a jó minőségű fehérjét, például borjút vagy lazacot. Ha szárnyast szeretnénk, akkor inkább a kacsát javasolnám.
+6 tipp, hogy ez a karácsony más legyen, ha kilókról van szó
- Rostos, kóla vagy más üdítő helyett fogyasszunk egyszerű vizet.
- Az étkezést kezdjük salátával.
- A főétkezés alappillére legyen a jó minőségű fehérje. Azaz a tányéron ő foglalja a legtöbb helyett.
- Minden egyes pohár bor vagy más alkohol után igyunk egy nagy pohár vizet.
- Desszertet és alkoholt fehérjedús étkezés után fogyasszunk.
- Kerüljük a fölösleges rágcsálást és az állva evést egy kanál vagy kóstolás erejéig, fogadjuk meg magunknak, hogy csakis asztalnál eszünk.