Itt a farsang, áll a bál!
Lassan a beindul a farsangi szezon, így a készülődés és a sikkes parti szett beszerzése mellett, merülj el a fánkkészítés rejtelmeiben is! Mutatunk két különleges finomságot.
Ezeket láttad már?
Sajtfánk
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 1 mokkáskanál só, 8 dkg sütőmargarin, 16 dkg finomliszt, 3 tojás, 12 dkg trappista sajt. A tepsi kikenéséhez: sütőmargarin A lekenéshez: 1 tojás. A tetejére: nagy szemű só
Így készítsd el:
A tejet forrald fel, sózd meg, majd tedd bele a margarint. Amikor felolvadt, szórd bele a lisztet és szüntelenül keverve főzd 1-2 percig. Akkor jó, amikor elválik az edény falától. A tűzről lehúzva, dolgozd bele még forrón egyesével a tojásokat. Várd meg, amíg kihűl, azután keverd hozzá a sajtot is. Megnedvesített kézzel szaggass belőle diónyi gombócokat, és helyezd margarinnal kikent sütőlemezre. Kend le a felvert tojással, süsd jó közepesen forró sütőben (190 fok, légkeveréses sütőben 170 fok) kb. 25 percig. Fontos: a sütő ajtót ne nyisd ki, csak a vége felé!
Pudingos-lekváros fánk
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 5 tojássárgája, 7 dkg vaj, 1 csomag vaníliás pudingpor, tej és cukor a puding elkészítéséhez, zsiradék a fánk kisütéséhez, Valamint: kemény lekvár, porcukor
Így készítsd el:
A lisztet tedd tálba, nyomj mélyedést a közepébe, és morzsold bele az élesztőt. Tegyél bele három evőkanál tejet és 1 teáskanál cukrot, keverd össze. Szórd meg liszttel, takard le és keleszd meleg helyen 15 percig. A maradék tejet és cukrot, a tojás sárgákat, a vajat és egy csipetnyi sót add hozzá, majd dagasztóspirállal dolgozd bele a tésztába. A tésztát meleg helyen kétszeresére kell kelesztened. Ha megkelt, gyúrd át lisztes felületen. Nyújtsd ki kb. 2 cm-es vastagságúra, majd szúrj ki belőle kb. 7 cm-es köröket. Ezután ismét hagyd 10 percig kelni.
Miután a töltelékhez a csomagoláson szereplő tejnél kicsit kevesebbel pudingot készítettél, a tetejét kevés porcukorral hintsd meg (így nem képződik rajta bőr), majd hagyd kihűlni. Zsiradékot forrósítsd egy nagy edényben, majd 2-3 fánkot dobj bele, kis ideig tegyél rá egy fedőt (így még nagyobb lesz a fánk), majd fordítsd meg a fánkokat. Miután elkészültek a fánkok, csőrös habzsák segítségével fecskendezz pudingot vagy lekvárt a belsejükbe. A végén porcukorral szórd meg őket.