Indulhat a lekvárfőzés!
Egy jó lekvár remek kiegészítője lehet a sütijeidnek, de akár önmagában fogyasztva is nagy kedvenceddé válhat. Próbáltad már az alábbi finomságokat?
Ezeket láttad már?
Citromos fügelekvár
Hozzávalók: 2,5 kg füge (jó érett), 1,5 kg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 db citrom leve és reszelt héja, 2 teáskanál gyömbér (őrölt), 1 teáskanál őrölt fahéj
Így készítsd el:
A fügét darabold fel, majd add hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, a gyömbért és az őrölt fahéjat. Ezután alaposan keverd össze, és hagyd legalább egy órát állni (közben többször keverd át, hogy a cukor mindenhol átjárja.) Ha letelt az idő, tedd fel, majd kisebb lángon, állandó kevergetés mellett főzd kb. Egy óra alatt lekvár. Amikor kellően besűrűsödött, merd bele az előzőleg kimosott, sterilizált üvegekbe (az üvegek tetejét lezárhatod csavaros tetővel, vagy celofán papírral). Ezután tedd száraz dunsztba, és úgy hagyd teljesen kihűlni.
Körte-szeder lekvár
Hozzávalók: 6 db 2 dl-es üveghez: 60 dkg szeder, 50 dkg körte, 3 ág friss kakukkfű, 50 dkg zselírozó cukor 2:1, 1 citrom leve
Így készítsd el:
A szedret mosd meg, csepegtesd le. A körtét hámozd meg, húsát vágd kis darabokra. A kakukkfüvet öblítsd le. A szedret és a körtét keverd össze a cukorral, a citromlével, a kakukkfűvel, és letakarva hagyd állni. Kevergetve forrald fel, és a forrástól számítva 3 percig rotyogtasd, majd vedd ki belőle a kakukkfüvet. A masszát töltsd még forrón üvegekbe, zárd le és állítsd öt percre fejtetőre.