Így szegődik melléd a szerencse!
Szeretnéd, ha 2014-ben még több szerencséd lenne? Ha idáig még nem tetted, most kötelező néhány év eleji lencsés finomságot beiktatnod az étkezéseid közé, nemcsak mert a hagyomány szerint szerencsét hoz, hanem azért is, mert egészséges!
Ezeket láttad már?
Lencsekrémleves
Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg lencse, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál ételízesítő, 3 dl tej, 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tejszín, 3 tojássárgája
Így készítsd el:
Mosd meg a lencsét, majd öntsd fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje, és áztasd be három óra hosszára. Közben a répát, a hagymát tisztítsd meg, mosd meg. Áztatás után a lencsét szűrd le, majd engedj rá annyi vizet amennyi ellepi, és a hagymával és sárgarépával tedd fel főni. Fedd le, és főzd a forrástól számítva kb. 30 perc alatt puhára. A hagymát és a sárgarépát vedd ki, a lencsét turmixgépben törd össze. Ha megvagy, forrald fel az ételízesítőt két liter vízzel, a tejet pedig öntsd kis lábasba és melegítsd fel. A vajat nagyobb edényben forrósítsd fel, add hozzá a lisztet, és kevergetve készítsd világos rántást. Keverd bele a lencsepürét, öntsd fel a levessel és a tejjel, majd habverővel keverd simára és jól forrald fel. Vedd le a tűzről, majd a tejszínt keverd simára a tojássárgájával, és tedd bele a levesbe.
Hagymás lencsesaláta paradicsommal
Hozzávalók: 20 dkg lencse, 1 fej hagyma, só, borecet, olívaolaj, ízlés szerint paradicsom
Így készítsd el:
Miután a lencsét kiválogattad, mosd meg, majd főzd meg sós vízben és hűtsd le. A hagymát vágd vékony karikára, sózd meg, majd borecettel locsold meg. Ha megvagy, öntsd hozzá az olívaolajat, végül a lencsét. Óvatosan keverd össze, érleld hűtőben tálalásig. A megérlelt lencsesalátát szedd tányérokra, add hozzá a paradicsomot. Tálald friss pirítóssal!