Hull a szilva a fáról…
Végy pár kiló finom szilvát a hétvégére, majd készítsd el a család és a kedvesed nagy örömére az alábbi két desszertet.
Ezeket láttad már?
Szilvás-mogyorós muffin
Hozzávalók: 100 g vaj, 3/4 csésze (150 g) porcukor, 2 tojás, 200 g liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/3 csésze sótlan földi mogyoró, 1/2 csésze tejföl, 4 nagy vagy 6 kisebb érett szilva, kimagozva, apróra vágva
Így készítsd el:
A sütőt hőlégkeveréses üzemmódban melegítsd elő 180 fokra, majd bélelj ki egy 12 részes muffin formát papírral. A mogyorót mixerben őröld zsemlemorzsa állagúra. A puha vajat és a cukrot elektromos habverővel verd habos, könnyű krémmé. Folyamatos keverés mellett add hozzá a tojásokat, szép lassan a sütőporos lisztet, a mogyorót és a tejfölt. Végül keverd bele a szilvát is. Töltsd a masszát az előkészített formákba (a kétharmadig), és az előmelegített sütőben süsd meg kb. 25 perc alatt. Ha kész, hagyd még öt percig a sütőben, majd tedd át egy sütőrácsra, hogy ki tudjanak hűlni. Tálald porcukorral meghintve.
Szilvás zabpelyhes süti
Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 60 dkg szilva, 5 db tojás, 0,5 dl olaj, 5 evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 2 kiskanál őrölt fahéj, só
Így készítsd el:
Vágd ketté a szilvákat, magozd ki őket, majd válaszd szét a tojásokat! A fehérjéket is verd kemény habbá kis cukorral és sóval! Ha megvagy, keverd ki a sárgáját a fahéjjal és a többi cukorral, majd tedd bele a citromhéjat, az olajat, a sütőport és a zabpelyhet. Keverd hozzá a habot is! Ezután bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Öntsd bele a tésztát a tepsibe, simítsd el, majd rakd ki szilvával a tetejét! Süsd meg 155 fokra előmelegített sütőben 55 perc alatt!