Ezekben az ételekben több cukor van, mint gondolnád: egészségesnek hiszed őket, pedig nem is azok
Hiába nem édesítjük kávénkat, nem eszünk édességeket, szervezetünkbe észrevétlenül is bevihetjük a cukrot, ugyanis olyan élelmiszerekben is megtalálható, amiről talán nem is feltételeztük. Vannak olyan ételek, amelyeket elsőre egészségesnek hiszünk, valójában azonban nem azok, és még a diétánkat is tönkretehetik.
Ezeket láttad már?
Felmérések szerint az Egyesült Királyságban a legtöbb felnőtt és gyermek naponta körülbelül 17 teáskanál hozzáadott cukrot elfogyaszt. Hogyan lehetséges mindez? Valószínűleg úgy, hogy nincsenek tudatában annak, hogy az általuk elfogyasztott élelmiszerek valójában cukrot is tartalmaznak. Mely ételekkel érdemes vigyáznunk? Eláruljuk!
Nem kívánt súlygyarapodást okozhatnak
Dr. Rupy Aujla a közösségi oldalán fejtette ki, hogy a hozzáadott cukorban gazdag étrend nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethet. „30 év alatt a magas cukorfogyasztás 2,3 kilogramm súlygyarapodást és 2,2 centiméterrel vastagabb derékbőséget okoz" - idézi szavait az Express.
Viszont nem a súlygyarapodás az egyetlen kockázat, a magas cukorfogyasztás hozzájárulhat a nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség, a magas vérnyomás, a bélrendszeri problémák, valamint a rossz mentális egészség kialakulásához.
Kezdetnek jó lépés az is, ha csökkentjük az édességek fogyasztását, ez ugyanakkor nem mindig elég, ugyanis hozzáadott cukor rengeteg más élelmiszerben is megtalálható. Nézzük, melyek ezek!
Kenyér
A kenyér, különösen a feldolgozott fehér kenyerek, gyakran nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, ezért vásárlás előtt mindenképp érdemes átfutni a termék címkéjét az üzletben. Ha tehetjük, inkább süssünk magunknak, akkor biztosan nem ér bennünket kellemetlen meglepetés!
Szószok, öntetek
Az olyan szószok, mint például a ketchup, a barbecue szósz vagy épp a sriracha nagyon ízletesek, ugyanakkor magas cukortartalommal rendelkeznek. Ebben az esetben is az a javaslat, hogy ezeket az önteteket inkább készítsük el házilag.
Salátaöntetek
Jó ötletnek tűnhet megízesíteni salátáinkat öntetekkel, ám ezek gyakran sok cukrot tartalmaznak, így igyekeznek ugyanis a gyártók ellensúlyozni az ecet csípősségét. Az öntetet mi magunk is összeállíthatjuk otthon, csak egy kevés olívaolajra, balzsamecetre, sóra és borsra van szükség hozzá.
Instant levesek
Ahogyan sok más készétel, úgy az instant levesek is tartalmazhatnak hozzáadott cukrot. Főzzünk inkább sajátot otthon, az interneten számos könnyen elkészíthető finomság receptjét találhatjuk meg. Ha mégis inkább a kényelem mellett döntünk, legalább a termék címkéjét olvassuk át vásárlás előtt és válasszuk azt, amelyiknek alacsonyabb a cukortartalma.
Ízesített joghurt
A joghurtokat magas fehérjetartalmuk és jótékony bélbaktériumai miatt egészséges élelmiszerként emlegetik, ugyanakkor érdemes kerülni azokat, amelyeket mesterséges aromákkal ízesítettek. Inkább a zsírszegény görög joghurtra vagy natúr joghurtra szavazzunk, amit akár egy kevés mézzel is édesíthetünk.
Gabonafélék
Látszólag egészséges opciónak tűnhet gabonaféléket reggelizni, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, milyet fogyasztunk. A boltban kapható termékek általában magas cukortartalommal rendelkeznek. Vegyünk inkább natúr zabpelyhet és ízesítsük gyümölcsökkel, diófélékkel, magvakkal.
Gyümölcslé
A gyümölcslevek fogyasztása csábító lehet, táplálónak tűnhet, ám egyáltalán nem mindegy, milyet választunk, vannak ugyanis olyan termékek, amelyekben bőven található hozzáadott cukor.
Mogyoróvaj
A mogyoróvajak akár délutáni nasiként is megállják a helyüket, diétába is beilleszthetőek, táplálóak és laktatóak, ugyanakkor tele lehetnek hozzáadott cukorral, sóval és különböző E-számokkal.