Ez lenne a hosszú élet titka? Ezeket a trükköket alkalmazzák a világ legtovább élő emberei
Vannak a Földön úgynevezett kék zónák, ahol a helyiek tízszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 100 éves kort, mint azok, akik bárhol máshol élnek. Öt régió tartozik ide, közülük háromnak pedig van egy olyan, az alkoholfogyasztással kapcsolatos titka, amely sok borkedvelő számára különösen jó hír lehet, ugyanis úgy vélik, hogy a hosszú életet támogathatja.
Ezeket láttad már?
Görögország, Costa Rica és Japán ad otthont annak a három településnek, ahol a helyiek közül sokan nem zárkóznak el a mértékletes alkoholfogyasztástól, ez viszont nem áll útjában annak, hogy hosszú életük legyen. Persze szó sincs arról, hogy bárkit alkoholfogyasztásra szeretnénk motiválni, de ha alkalmanként te is szívesen megiszol 1-2 pohár bort, akkor feltétlenül tudnod kell, mi a titka a világ legtovább élő embereinek ezen a téren.
Ezek a trükkök segíthetnek
Ha arról van szó, mit tegyünk azért, hogy sokáig és egészségesen éljünk, a kék zónák lakói többek között olyan dolgokra esküsznek, mint a családdal töltött idő és a növényi alapú ételek előtérbe helyezése, vagy éppen a kalóriabevitelre való odafigyelés. A szakértőknek azonban az is feltűnt, hogy egyetlen kivételével minden kék zónában vannak olyan lakosok, akik akár napi 1-2 pohár bort is megisznak - írja a Mirror.
Némi bor fogyasztása tényleg jó döntés lehet?
„Az emberek az összes kék zónában (az adventisták kivételével) mérsékelten és rendszeresen fogyasztanak alkoholt. A mértékletes ivók túlélik a nem ivókat. A trükk az, hogy naponta 1-2 pohárral (lehetőleg szardíniai Cannonau bort), barátokkal és/vagy ételek mellé isznak. És nem, nem lehet egész héten spórolni, és szombaton 14 italt meginni” - hangsúlyozza Dan Buettner, író és kutató, a kék zónák felfedezője, miután az öt régiót vizsgálta.
Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a különféle egészségügyi szervezetek rendszeresen figyelmeztetnek az alkoholfogyasztás hosszútávú veszélyeire: az NSH Englandpéldául a magas vérnyomás, a stroke, a májbetegségek és a különböző rákos megbetegedések kialakulásának a nagyobb kockázatára is felhívja a figyelmet. Dr. Gareth Nye, a Chester Medical School vezető oktatója azonban hangsúlyozza, hogy a vörösbor mértékkel való fogyasztása bizonyos előnyökkel járhat.
Ezért különleges a vörösbor
„A vörösbor egy rezveratrol nevű vegyi anyagot tartalmaz. Ez egy olyan növényi vegyület, amelyről azt feltételezik, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok pedig segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól, az idősebb embereknek pedig csökken a sejtek védelmére való képességük. Egyes tanulmányok szerint az antioxidánsok a gyulladás csökkentésével védhetik a sejteket, ami segíthet abban, hogy az emberek tovább éljenek.
A kutatások azt is sugallják, hogy a rezveratrol csökkentheti a vérnyomást és szabályozhatja a koleszterinszintet azáltal, hogy növeli a HDL, vagyis a „jó” koleszterinszintet. Az alkohol azonban nem követelmény az étrendben, és ugyanezt a hatást gyümölcs- és zöldségfogyasztással is el lehet érni, nem beszélve arról, hogy az alkoholfogyasztásból eredő károsodások kockázata messze meghaladja a potenciális előnyöket” - teszi hozzá dr. Nye.
Kulcsfontosságú a mértékletesség
Tehát alapvetően semmi szükségünk nincs arra, hogy alkoholt fogyasszunk, hiszen a szervezetünket más módon is hozzájuttathatjuk az általa kínált előnyökhöz. Ha viszont mégis szívesen innál olykor egy kis vörösbort, fontos, hogy tudd, mennyi bor számít túl soknak. Az Egyesült Királyságban például a jelenlegi iránymutatások alapján hetente legfeljebb 14 „egység” fogyasztása javasolt három vagy több napra elosztva.Az NHS szerint ez körülbelül hat közepes (175 ml-es) pohár bort vagy hat korsó 4%-os sört jelent.
„E határértékek túllépése számos egészségügyi problémához vezethet, többek között májbetegségekhez, a rák fokozott kockázatához, valamint szív- és érrendszeri problémákhoz. Voltak olyan eseteim, amikor az emberek azt hitték, hogy mértékletesen isznak, de aztán rájöttek, hogy a fogyasztásuk magasabb volt az ajánlottnál, ami káros egészségügyi hatásokhoz vezetett.
Mindig azt javaslom, hogy kövessük nyomon az alkoholfogyasztásunkat úgy, hogy tudjuk, mi számít egységnyi alkoholnak. Például egy pohár bor (175 ml) körülbelül 2 egységnek felel meg. A fogyasztás elosztása a hét folyamán és több alkoholmentes nap beiktatása segíthet abban, hogy a bevitel az egészséges határokon belül maradjon” - fogalmaz Helen Bell, a Help & Advice táplálkozási szakértője.
Minél kevesebb, annál jobb
„Senkinek sem szabad alkoholt fogyasztania az egészsége érdekében, és a mértékletesség mindig kulcsfontosságú. Ideális esetben a lehető legkevesebb alkohol a legjobb az egészség szempontjából” - hangsúlyozza dr. Nye, hozzátéve, hogy ha valakinek idővel megnövekszik az alkoholfogyasztása, vagy úgy érzi, hogy az alkoholra van utalva, akkor nagyon fontos, hogy segítséget kérjen.
Elengedhetetlen továbbá figyelembe venni azt is, hogy vannak olyan tényezők, amelyek eleve azalkoholfogyasztásteljes mellőzését teszik indokolttá. Így elsősorban mindig a saját aktuális egészségi állapotodat vedd figyelembe, ha pedig semmi nem zárja ki, hogy igyál egy kis bort, akkor is ügyelj a mértékletességre, illetve az alkohol „szárító” hatása miatt a hidratáltságod folyamatos biztosítására is!