Egy 100 éves nő szerint ez a szuperétel a hosszú élet titka - nem, nem az, amire először gondolnál
Biztosan a te fejeden is átfutott már a nagy kérdés, hogy vajon mi lehet a hosszú élet titka. Az talán nem újdonság, hogy a kulcs az egészséges, kiegyensúlyozott életmódban rejlik, de a szakértők most egy jóval konkrétabb válaszra jutottak. Megfigyelték egy 100 éves nő étrendjét, és elárulták, melyik az a fogás, ami nagy valószínűséggel hozzájárul ahhoz, hogy meghosszabbítsa az életünket.
Ezeket láttad már?
Hallottál már az úgynevezett „kék zónákról”? Ezek azok a területek a világon, ahol az emberek átlagosan hosszabb ideig élnek, mint máshol, ráadásul egészségesebbek is. Eddig öt ilyen területet azonosítottak a szakértők: Okinawa (japán), Szardínia (Olaszország), Nicoya (Costa Rica), Ikaira (Görögország), Loma Linda (Kalifornia). Ha tehát a hosszú élet titka után nyomoznánk, nagy eséllyel az itt lakók életmódját érdemes górcső alá venni.
Pontosan ezt tették a szakértők is, akik arra jutottak, hogy első sorban az alacsony kalóriabevitel, a növényi alapú étrend és a családdal töltött idő előtérbe helyezése vezethet a hosszabb élettartamhoz. Loma Linda lakosai azonban úgy gondolják, az egyik reggeli finomságuk is közrejátszhat abban, hogy sokan a 100 éves kort is megélik, amit most a szakértők is alátámasztottak.
Bár elsőre talán azt gondolhatnád, hogy egy vitamindús gyümölcs vagy zöldség lehet a titok kulcsa, a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy naponta egy tál zabpelyhet érdemes elfogyasztani a hosszú élet reményében - írja a bluezones.com.
Ezt úgy sikerült megállapítaniuk, hogy novemberben figyelemmel kísérték az egyik helyi lakos, Marge Jetton életmódját, aki csak egy a Loma Lindán élő 100 évesek közül. Korán kel, sétál egyet, megiszik hat pohár vizet a reggeli előtt, majd zabpelyhet eszik és aszalt szilvalevet iszik
- írják a honlapon . De nemcsak ő, hanem a helyi lakosok nagy része is zabpehellyel indítja a napját, ami egy nagyon egyszerűen összedobható, mégis kiadós és egészséges finomság.
A kutatókat Helen Bell táplálkozási szakértő is megerősítette abban, hogy a zabpehely rendszeres fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségünkre. Ő úgy gondolja, a legtöbb előnye a béta-glukán nevű összetevőnek - vagyis a zabban található, oldható rostnak - köszönhető, ami fontos szerepet játszhat a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.
A WebMD úgy fogalmaz, hogy a béta-glukán potenciálisan megakadályozza, hogy „a szervezet felszívja a koleszterint az élelmiszerekből”, és „stimulálja az immunrendszert” a fertőzések kuvédésére.
„Azt mondanám, hogy a zabpehely kiváló választás reggelire, különösen a hosszú élettartamra törekvőknek. Ez egy teljes kiőrlésű gabona, tele oldható rosttal, amely segíthet fenntartani az egészséges koleszterinszintet és támogatja a szív egészségét. Gyakran ajánlom a zabpelyhet, mert sokoldalú, amihez gyümölcsöt, diót vagy magvakat is hozzáadhatsz a változatos étrend érdekében” - tette hozzá Helen.
Így tehát ha csak egy lépést teszel a hosszú élet érdekben, az a szakértők szerint az legyen, hogy zabpehellyel indítod a reggelt - ami mellesleg nemcsak egészséges, de nagyon finom is!
Forrás: mirror.co.uk