Ha így iszod a kávét, árthatsz is vele magadnak

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha szeretsz kávézni, teljesen rendben van, hiszen abszolút egy olyan gyakori szokás, ami alapvetően egyáltalán nem ártalmas. De gondoltál már arra, hogy az, ahogyan kávézol, mégiscsak lehet veszélyes? Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mennyit és mikor iszol, illetve hogyan fogyasztod el. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha eddig talán nem is, de ezentúl mindig helyesen idd.

Ha így iszod a kávét, árthatsz is vele magadnak
Fotó: Pinkybird/Getty Images

A kávé erőteljes aromája és illata sokunk számára igazán csábító. A kávé azonban sokkal több, mint egy ízletes ital vagy egy gyakori szokás. Segíthet fizikailag és mentálisan is ébernek maradnod, hogy produktív legyél a munkádban vagy az otthoni teendőid elvégzése során, és megannyi egyéb előnye is van. Ha viszont nem helyesen iszod, veszélyes is lehet. Na de mit is jelent ez pontosan?

Túl sok koffeint viszel be

A kávé serkentő hatásáért köztudottan a koffein felelős. Ez egy kifejezetten jó dolog egészen addig, amíg egészséges keretek között átmeneti energialöketet kínál, és elősegíti a figyelem fokozását. De ha túl sokat iszol belőle, az bizony árthat az egészségednek. A túlzott koffeinfogyasztás ugyanis nem csak növeli az álmatlanságot, a magas vérnyomás, és a különféle szívproblémák kockázatát is emeli. Hogy ezt elkerüld, korlátozd a napi koffeinfogyasztásodat három, kettő, vagy egyes feltételezések szerint nem több, mint egy csészére.

Nem iszol mellé elég vizet

A kávé hatására a szervezeted több vizeletet termelhet, ami kiszáradáshoz vezethet. Igaz, hogy a megfelelő hidratáltság egész nap elengedhetetlen, de ha kávét iszol, különösen fontos, hogy elegendő vizet is fogyassz mellé. Már csak azért is, mert a kiszáradást olyan problémákkal is összefüggésbe hozták tudományos kutatások, mint a fáradtság, a fejfájás és a kognitív funkciók károsodása. Egyszóval bármikor iszol kávét, mindig figyelj arra is, hogy hidratált maradj.

Feleslegesen cukrot adsz hozzá

Egy minőségi kávénak több kanál cukor nélkül is finomnak kell lennie, és természetes, ha enyhén savanykásnak is érzed. Éppen ezért ne adj hozzá több cukrot, hiszen így nagyobb zsírfelhalmozódást okozhat, hosszú távon akár zsírmájat okozva – nem is beszélve arról, hogy növelheti a cukorbetegség és különféle szívbetegségek kockázatát. Sőt, még a krónikus gyulladás kialakulásában és a magas vérnyomásban is szerepe lehet.

Túl forrón iszod

Egy, a PubMedben megjelent tanulmány szerint a forró italok, például a forró víz, a tea és a kávé fogyasztása növelheti a nyelőcsőrák kialakulásának a kockázatát. A túl forró italok ugyanis károsíthatják a nyelőcsövet, és így megháromszorozhatják a rák kialakulásának esélyét – igaz ugyanakkor, hogy sok más tényező (például a dohányzás) jóval nagyobb veszélyt jelenthet. De biztos, ami biztos, ezentúl mindig próbálj meg figyelni arra, hogy már ne legyen forró a kávéd, amikor beleiszol.

5 rákkeltő szokás, amiről nem is gondolnád, hogy az

5 rákkeltő szokás, amiről nem is gondolnád, hogy az

Tejszínhabot teszel bele

Bár nem közvetlenül okoz veszélyt, a kávé mégsem forró csokoládé, hogy mindenáron tejszínhabot adjunk hozzá. Bár sokan tesznek bele, hogy fokozzák az ízét, ha eddig erre te is hajlamos voltál, ezentúl inkább felejtsd el. A kávéba kerülő tejszínhab ugyanis egy idő után súlygyarapodáshoz és egyéb egészségkárosító hatásokhoz vezethet.

Nem megfelelő minőségű kávét használsz

A kávé minőségét és ízét nemcsak az elkészítési folyamat, hanem a felhasznált szemes kávé típusa is meghatározza. Ezért fontos, hogy mindig friss és megbízható forrásból származó kávébabot használj. De hasonló gondossággal érdemes eljárnod akkor is, ha kapszulás kávét fogyasztasz: mindig vedd figyelembe a lejárati dátumát, és lehetőség szerint csak olyan márkák kínálatából válogass, amelyek egyértelműen megbízhatónak látszanak.

Lefekvés előtt iszod

Este maximum csak akkor érdemes kávét innod, ha egész éjszaka ébren kell maradnod. De közvetlenül elalvás előtt semmiképpen sem jó ötlet kortyolgatnod belőle. Egyrészt természetesen megnehezíti az elalvást, másrészt pedig fejfájást okozhat, ami migrénbe, szoromúságérzetbe, szorongásba és hangulatingadozásokba is torkollhat. Hogy ezt elkerüld, az a legbiztosabb, ha már délután öt óra után nem fogyasztasz kávét.

Forrás: healthshots.com, mskcc.org

Ezekkel a szokásokkal is vigyázz:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Yohji Yamamoto: „Az igazi divat eltűnőben van, de amíg élek, harcolok érte”

glamour plusz ikon Yohji Yamamoto: „Az igazi divat eltűnőben van, de amíg élek, harcolok érte”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)