Nem is gondolnád, de ettől az 5 ételtől nagyon gyorsan meghízhatsz
Veled is előfordult már, hogy úgy érezted, nem igazán változott az életmódod, mégis felszökött néhány plusz kiló? Gyakran ennek a hátterében mindössze az áll, hogy többet ettél olyan ételekből, amelyek bár ártalmatlannak tűnnek, nagyobb mennyiségben bizony hizlalhatnak. Jó néhány olyan élelmiszer van ugyanis, amelynek helye van egy egészséges étrendben, de ha sokat vagy nem elég tudatosan eszel belőlük, gyorsan meghízhatsz.
Ezeket láttad már?
Bizonyára te is hallottad már azt az elgondolást, hogy mértékkel mindent fogyaszthatunk, ahogyan túlzásba esni is szinte minden étellel, sőt még a vízzel is lehet. A túlevés alapvetően is káros lehet az egészségünkre, ezért amikor csak lehet, fontos, hogy megpróbáljuk elkerülni. Úgyhogy ideje átfutni a hizlaló ételek listáját, hogy még csak véletlenül se ez álljon az életmódoddal kapcsolatos céljaid útjában.
Sajt
A sajt általánosságban véve egy egészséges zsírforrás, és sok létfontosságú tápanyagot tartalmaz. Így semmi gond nincs azzal, ha alkalmanként megeszel belőle pár darabkát. De ha rendszeresen, szinte minden ételedben, például a salátákban, a levesekben, a pizzán, a hamburgerben, a szendvicsekben vagy mondjuk a rakott ételekben is rendszeresen jelen van, akkor az már meglehetősen hizlalhat. Éppen ezért mértékkel fogyaszd nyugodtan, gazdagítsd vele időnként a kedvenc ételeidet is, de nagy mennyiségben inkább kerüld.
Paradicsomszósz
A paradicsomszósz egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, amivel bátran főzhetsz akár nap mint nap is, de csak akkor, ha valóban nagyrészt, vagy lehetőleg 100%-ban paradicsomot tartalmaz. Sok bolti paradicsomszósz ugyanis rengeteg hozzáadott cukrot és nátriumot tartalmaz, és ha belefutsz ezekbe, akkor nagy mennyiségű felesleges kalóriát fogsz bevinni, ami puffadást okozhat, és a súlyodat is gyarapíthatják. Éppen ezért mindig olvasd el, pontosan mi található a paradicsomszószban, amit megvenni készülsz, vagy még jobb, ha te magad készítesz egy egészséges házi verziót.
Diófélék
A diófélék határozottan egészséges élelmiszerek, rostokban és fehérjékben gazdagok. Abszolút kijelenthető, hogy a javunkat szolgálják, viszont tényleg csak mértékkel! Hiszen amíg kis mennyiségben fogyasztva segíteni tudják az emésztésünket, nagy mennyiségben emésztési problémákhoz, például puffadáshoz, gázképződéshez és hasmenéshez vezethetnek. Ráadásul jellemzően magas zsírtartalmúak is, és nagy mennyiségű kalóriát tartalmaznak, ami miatt a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztásuk súlygyarapodást eredményezhet.
Majonézes káposztasaláta
Annyiszor hallhatjuk, mennyire jó döntés, ha salátát eszünk, ezért miért is ne tennénk akár minden nap egy nagy tál majonézes káposztasaláta formájában? Nos, azért, mert bármennyire is egészséges a káposztasaláta, amint leöntjük hagyományos magas zsírtartalmú majonézzel, vagy más cukros bolti öntettel, máris nem olyan jó ötlet rendszeresen enni. Néha persze belefér, de alapvetően törekedj arra, hogy akár káposztasalátáról, akár más salátáról van szó, egészségesebb önteteket használj, például zsírszegény natúr joghurtot vagy egy kevés balzsamecetet.
Gluténmentes előre csomagolt élelmiszerek
Gluténérzékenyként manapság már inkább áldásként élem meg, hogy minden előre csomagolt élelmiszernek el kell olvasnom a címkéjét, hiszen ezáltal döbbentem rá, egyes előre csomagolt finomságokban mennyi olyan összetevő van, amiből tudatosan biztosan nem ennék szívesen. Ugyanakkor arra is rájöttem, hogy az ilyen termékekből sokan a gluténmentes opciókat keresik, mert azt hiszik, ettől már egészségesebbek, esetleg alak-barátabbak.
Fontos azonban, hogy ezen élelmiszerek nagy része sem jobb választás semmivel, ha csak az egészségi állapotod nem indokolja, hogy ezekből válogass. Sőt, sok gluténmentes tészta és pékáru kifejezetten szénhidrátgazdagnak, de alacsonyabb fehérje-és rosttartalmúnak mondható, és könnyen hizlalnak. Ami biztos, hogy gluténmentes és hagyományos előre csomagolt élelmiszerek között is vannak szép kivételek, valóban minőségi opciók, de előbb mindig olvasd el a címkét, és bizonyosodj meg róla, mi is van az adott ételben valójában.
Forrás: bhf.org.uk, goodhousekeeping.com, ndtv.com