Hajrá bio!
Szilveszter napján jelent meg a lapokban a hír: a boltjainkban kapható virsli majdnem kétharmada gyakorlatilag emberi fogyasztásra alkalmatlan. Sokkoló adat, de korántsem egyedi: jó tudni, hogy nagyon sok, elsősorban gyanúsan olcsó, a boltokban kapható élelmiszer, ha nem is "halálos", az egészségre mindenképpen káros. Ma, amikor az elfogyasztott élelmiszerek nagy részéről azt sem tudjuk, honnan származnak, mit tartalmaznak, milyen az összetételük, különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit eszünk. Erre az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módszer a biotermékek fogyasztása. Lássuk az érveket és az ellenérveket! Oké, bio! De hát olyan szörnyen drága! Ebben van igazság, bár egyre kevésbé jellemző. Sok termékfajta (tejek, sajtok, egyes zöldségek-gyümölcsök, főleg persze szezonban) alig drágábbak, mint egy magasabb árfekvésű szupermarket kínálatában, míg persze 60 forint egy szem tojásért elég borsos ár. Egészen biztos, hogy ahogyan - a felmérések szerint folyamatosan - nő a kereslet a biotermékek iránt, úgy csökkennek majd az árak is. Addig is: ha csak egy-két rendszeresen fogyasztott termékcsoportot (pl. kenyér, méz és tej) váltasz fel bióra, máris tettél valamit az egészségedért. Bio? Rendben. De alig lehet valahol kapni! A helyzet folyamatosan javul. Manapság már nemcsak piacokon, hanem nagyobb áruházakban, drogériákban is találsz biorészleget. Egy jó országos áttekintés megbízható piacokról:
Ezeket láttad már?