Ez történne a testeddel egy táplálkozási szakértő szerint, ha csak gyümölcsöt ennél vacsorára
Jó ötletnek tűnhet gyümölcsöt vacsorázni, hiszen egy könnyed, lédús és vitaminokban gazdag finomságról van szó. De hogyan hat mindez egészségünkre? Hozzájárul vajon a pluszkilók ellen folytatott küzdelmünkhöz? A szakértők most utánajártak!
Ezeket láttad már?
Késő este van és újra megéheztél? Lefekvés előtt már nem akarsz nagy vacsorát csapni? Ilyenkor az embernek gyakran eszébe jut, hogy megeszik egy-két gyümölcsöt, hogy mégse aludjunk el teljesen üres gyomorral. De vajon tényleg jó ötlet ez? Eláruljuk!
Túl kevés tápanyag van bennük
Sokan meg vannak róla győződve, hogy a szervezet méregtelenítése vagy a fogyókúra részeként jó ötlet hetente többször is gyümölcsöt enni vacsorára. Vannak azonban olyanok, akik megkérdőjelezik ezt, sőt úgy vélik, ezzel a szokással akár az ellenkezőjét is elérhetjük annak, amit szeretnénk.
Mi az igazság? Az alkalmi gyümölcs-nassolás lehet alternatíva akkor, ha elnehezültnek, puffadtnak érezzük magunkat vagy előtte egy nagyobb, megterhelőbb lakomát csaptunk, ugyanakkor nem árt tudni, hogy ez nem felel meg teljes értékű, laktató étkezésnek.
„Ha csupán gyümölcsöt eszünk vacsorára, akkor nem jutunk hozzá az olyan alapvető tápanyagokhoz, mint a fehérjék és egészséges zsírok, amelyek elengedhetetlenek a jóllakottság érzéséhez és a szervezet megfelelő működéséhez. Ezeknek a hiánya másnap az éhségérzet megnövekedéséhez vezethet" - mondta el Sandra Lordén Álvarez sporttáplálkozási szakértő a spanyol Vogue-nak.
Természetesen a szakértő elismeri a gyümölcsfogyasztás jótékony hatásait, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy akár negatívan is hathatnak a közérzetünkre, testsúlyunkra.
„A gyümölcsök vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdagok, de természetes cukrot is tartalmaznak, amelyek befolyásolják a vércukorszintet. Nagy mennyiségben fogyasztva jelentős vércukorszint-emelkedés tapasztalható, főleg, ha magas glikémiás indexű gyümölcsöket választunk. Ez a hirtelen emelkedés inzulinválaszt válthat ki, ami hosszú távon hozzájárulhat az inzulinrezisztencia és más anyagcsere-problémák kialakulásához."
Ha pedig az inzulinszint-emelkedéssel járó energiát a szervezet nem használja fel, akkor az zsírrá alakulhat, ami különösen a fogyókúrázók számára rossz hír.
Önmagában nem elég
Most már csak az a kérdés, mit tegyünk, ha mégis gyümölcsöt szeretnék vacsorázni. A szakemberek azt ajánlják, hogy együnk hozzá mást is, olyan ételeket, amelyek más makrotápanyagokat, például fehérjét vagy egészséges zsírokat tartalmaznak.
„A gyümölcsök beiktatása a vacsorába egészséges lehet, de fontos, hogy fehérjét és egészséges zsírokat tartalmazó ételekkel kombináljuk. Ilyen lehet például egy olyan gyümölcssaláta, amit joghurttal és diófélékkel vegyítünk. Ez segít megtartani a vércukorszint egyensúlyát, és sokkal teljesebb, kielégítőbb étrendet biztosít" - magyarázta Lordén Álvárez, majd hozzátette, lehetőleg alacsony glikémiás indexű gyümölcsöt válasszunk, például bogyós gyümölcsöket, epret, áfonyát, körtét vagy almát, ezekkel ugyanis csökkenthetünk a vércukorszint emelkedésén.
Ha pedig kifejezetten fogyni szeretnénk, inkább fehérjedús vacsorát válasszunk. A gyümölcsök sok cukrot tartalmaznak, és beépíthetők az étrendünkbe, ugyanakkor ebéd után inkább már ne fogyasszuk őket. Ahhoz, hogy ne legyenek hizlalók, sok vizet, rengeteg rostot és minél kevesebb cukrot kell tartalmazniuk.
Ne hagyjuk ki, inkább hozzuk előre
Fontos azt is tudni, hogy ha szeretnénk megszabadulni a pluszkilóktól, semmiképp ne hagyjuk ki a vacsorát. Ugyanakkor az időpontra figyeljünk, semmiképp ne halasszuk késői órára. Próbáljuk meg az étkezéseket napközben megejteni, kerüljük a késő esti nagy lakomákat. Kutatások szerint a nap későbbi szakaszában, a melatonin felszabadulásának időpontjához közel elfogyasztott ételek növelhetik a koleszterin felszabadulását és csökkenthetik a nyugalmi energiafelhasználást és a glükóztoleranciát. A legjobb, amit tehetünk, ha korán elfogyasztjuk a vacsoránkat.