Eddig rosszul etted a gyümölcsöt, és fogalmad sem volt róla
Biztosan te is gyakran hallottad gyerekkorodban a nagyszülők kedvenc mondását, miszerint „Napi egy alma az orvost távolt tartja”! Nos, ezt a Wales-ből származó bölcsességet valóban érdemes megfogadni, ám a tudomány fejlődésének köszönhetően már azt is tudhatjuk, mikor érdemes azt a napi egy almát - vagy egyéb más gyümölcsöt - elfogyasztani. Az időzítés ugyanis korántsem mindegy!
Ezeket láttad már?
Azt már régóta tudjuk, hogy a kellemes közérzet, az energikus nappalok, valamint a pihentető alvás érdekében célszerű odafigyelni arra, hogy mikor, milyen ételt fogyasztunk. Így például nem javasolt a késő esti órákra időzíteni a nehéz, magas zsírtartalmú vacsorákat, ám a táplálkozási szakértők szerint, az emésztési funkciók megfelelő működése miatt már azt is érdemes szem előtt tartani, hogy gyümölcsöt mikor eszünk.
Egyes szakemberek azt javasolják, hogy éhgyomorra például egyáltalán ne együnk gyümölcsöket a savtartalmuk miatt, míg mások szerint kifejezetten jót tesz az anyagcsere folyamatok felébresztéséhez a kora reggeli órákban elfogyasztott gyümölcs. Az interneten elérhető, sokszor egymásnak ellentmondó információtenger nem csoda, ha téged is összezavar, így szakértők segítségével jártuk körül a témát, hogy kiderítsük, mi is a lehető legoptimálisabb időpont a gyümölcsevésre.
Reggelire és desszertnek sem jó ötlet
A neves táplálkozási tanácsadó Shikha Agarwal sem híve annak, hogy a reggelinek érdemes lenne gyümölcsöt is tartalmaznia. Az indiai származású szakember, aki több, mint 60 kilós súlyfeleslegtől szabadult meg az általa megalkotott program segítségével, azt javasolja, hogy a gyümölcsök fogyasztását leginkább a késő délutáni órákban érdemes időzíteni.
A gyümölcsökben lévő savak ugyanis ezekben az órákban úgy tudják kifejteni a hatásukat, amivel megkönnyítik és támogatják a szervezetben zajló emésztési funkciókat, valamint növelik a tápanyag felszívódásának hatékonyságát is.
Agarwal szerint a reggeli gyümölcsfogyasztásnak számos előnytelen hatása ismert, melyek közül kiemeli a vércukorszint hirtelen megemelkedését. A szakember azt javasolja, hogy a reggelit fehérjében és rostban dús tápanyagokból érdemes összeállítani, figyelembe véve, hogy a szervezetnek egy kis adag zsírra is szüksége van az egyenletes délelőtti energiaszint fenntartásához.
A tanácsadó arra is figyelmeztet, hogy étkezések után, desszertként is érdemes elkerülni a gyümölcsöket, mivel addigra már az elfogyasztott táplálékból bőven elegendő szénhidráthoz jut a szervezet, és a gyümölcsökben lévő fruktózra ilyenkor már semmi szükség. Ezért kezd a test ilyenkor raktározásra, amit gyakorlatilag zsírként halmoz fel és ez hosszú távon bizony plusz kilókhoz vezet.
Most akkor ehetek egyáltalán gyümölcsöt?
Jogosan merül fel benned a kérdés, és a válasz természetesen az, hogy igen! Sőt, a rendszeres gyümölcsfogyasztás nagyon is fontos a kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend szempontjából, csupán meg kell találni az optimális időablakot, amiben máris kaphatsz szakértői segítséget.
Shikha Agarwal tanácsát követve a kedvenc tízóraidat érdemes kiegészíteni antioxidánsban, és vitaminokban gazdag citrusfélékkel, vagy bogyós gyümölcsökkel, de a banán is bátran választható a nap korai óráiban.
Dobd fel a zabkását málnával, és áfonyával, vagy készíts egy epres-banános fehérjeturmixot. A frissen facsart narancslé mellé pedig kávé helyett a teádat is ízesítsd pár csepp citrom friss levével, és máris mindent megtettél, hogy tökéletesen induljon a reggeled.
Uzsonnára, nem csak a kora-délutáni köztes étkezésként, hanem a fogak egészségének, valamint a szájhigiénia megőrzése szempontjából is szuper választás egy friss és ropogós alma vagy körte. Ezeket a kicsit édesebb ízű és magasabb szénhidráttartalmú gyümölcsöket ráadásul azért is érdemes ezekben az órákban elfogyasztani, mert hozzájárulnak a fáradtság leküzdéséhez és a szellemi frissesség fenntartásához.
A táplálkozási szakértő pedig eloszlatja azt a tévhitet is, hogy az esti órákban már nem tanácsos gyümölcsöt enni, mondván, ilyenkor már lassul az emésztés. Shikha Agarwal szerint igenis vannak olyan gyümölcsök, amiket kifejezetten ajánlott a vacsorát követően fogyasztani, épp amiatt, mert hozzájárulnak a nyugodtabb alváshoz és segítik az ellazulást. Ilyen lehet például a cseresznye, a kivi vagy egy egzotikus, Dél-Amerikából származó, nálunk még kevésbé ismert finomság, a csirimojó, más néven a krémalma.
Szerencsére a mai modern világban a hipermarketek korszerű választékában már számos gyümölcs egész évben elérhető, mint például a banán, amit érdemes kihasználni, hiszen magas káliumtartalma miatt az egyik legegészségesebb választás. A szakértő még azt tanácsolja, hogy a boltok polcain fellelhető kínálatban mindig jó, ha a friss, szezonális gyümölcsöket részesítjük előnyben.