5 gyulladáscsökkentő étel, ami ráadásul isteni finom is
Bár olykor az is előfordulhat, hogy a jelenlétét sem vesszük észre, egy krónikus gyulladás akár komoly problémákat is okozhat a szervezetünkben. Így már a megelőzésén is érdemes tudatosan dolgoznunk, például egy-egy gyulladáscsökkentő étel rendszeres fogyasztásával.
Ezeket láttad már?
A gyulladás nagyon fontos szerepet tölt be a szervezetünkben, ugyanis figyelmezteti a testünket, hogy védekezzen a sérülések, fertőzések vagy más kedvezőtlen hatások ellen. Ha azonban hosszasan krónikus gyulladásnak vagyunk kitéve, az már rengeteg egyéb betegséghez vezethet. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség vagy a reumás ízületi gyulladás. Hogy ne így legyen, azért szerencsére sokat tehetsz, például úgy is, ha az étrendedben gyulladáscsökkentő étel is kap helyet.
Olajos hal
Tudtad, hogy többek közt a lazac, a szardella, a makréla, a tonhal és a szardella is olajos halnak számít? Sokféleképpen elkészíthetőek; a lazac például mennyei grillezve, de egy ízletes tonhalsaláta is szinte bármikor remek választás lehet. Az egészségünkre gyakorolt hatásaik pedig talán még lenyűgözőbbek, mint az ízük, élen azzal, hogy erős gyulladáscsökkentők.
Áfonya
Az áfonya, amely frissen önmagában, zabkásákhoz, gyümölcssalátába keverve vagy például egy finom sajttorta részeként is isteni lehet, tartalmaz egy kvercetin nevű antioxidánst. Ennek köszönhetően csodálatos ellenszere gyulladásnak, sőt még a rákos megbetegedések megelőzésében is segíthet. Kell ennél több ok arra, hogy rendszeresen tarts otthon egy adag áfonyát? Ha igen, akkor csak gondolj bele abba, milyen mennyei reggeli vagy uzsonna lehet, ha görög joghurttal és diófélékkel együtt fogyasztod. Az már pedig csak a ráadás, hogy így az egészségügyi előnyeit is fokozhatod.
Ananász
Az ananászban fellelhető értékes kvercetin étrend-kiegészítő formájában, gyakran a bromelain nevű emésztőenzimmel ötvözve kapható, ami szintén nagyszerűen funkcionál gyulladáscsökkentőként. Ugyanis immunmoduláló képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segít szabályozni az immunválaszt, amely gyakran a nem kívánt gyulladás oka. De a szívünk egészségének is jót tesz, illetve C- és B1-vitaminban, valamint káliumban és mangánban is gazdag. Mindezeknek köszönhetően, ha ananászt eszel, akkor különösen sokoldalúan támogathatod a szervezeted egészséges működését.
Avokádó olívaolajjal
Az avokádó és az olívaolaj kitűnő forrásai a szívünk számára értékes egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, amelyek segíthetnek a szervezetünknek a gyulladásos reakciók enyhítésében. A benne lévő klorogénsav pedig ahhoz járul hozzá, hogy az újonnan kialakuló bőrsejtekben alacsonyabb legyen a gyulladás.
Az olívaolaj még oleokantált is tartalmaz, egy olyan antioxidánst, amelyet hasonlóan hatékony gyulladáscsökkentőnek tartanak, mint az ibuprofén. Szerencsére mindkettőből számos finomság készíthető, kezdve az avokádós pirítóssal vagy az olívaolajjal meglocsolt salátákkal, de még célszerűbb lehet, ha a kettőt ötvözöd, és mondjuk készítesz belőlük egy finom mártogatóst.
Csontleves
A csontleves rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, méghozzá a szervezetünk számára könnyen felszívható formában. Többek közt magnézium, kalcium, foszfor, kondroitin-szulfát és glükózamin is található benne. Ennek a varázslatos összetételnek köszönhetően a gyulladásnak és az ízületi fájdalmaknak is erős ellenfele, de a bélrendszered működésének is fantasztikus támogatója lehet.
Persze megfőzheted gazdagon is, sok zöldséggel - például sárgarépával, petrezselyemmel, zellerrel, kelkáposztával, hagymával és kelbimbóval -, ami még tovább fokozhatja az előnyeit, akárcsak az, ha gyömbérrel vagy kurkumával is fűszerezed. Összességében tehát bőven készíthetsz olyan gyulladáscsökkentő ételeket, amik isteni finomak is egyben.
Forrás: prevention.com, draxe.com, sarahschenker.co.uk