Félelmetes, mit tesznek a gyorsételek az agyaddal, jobb, ha mielőbb lemondasz róluk
Egy kutatás szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak a testünkre, de a gondolkodásunkra is káros hatással lehet. Utánajártunk alaposabban, hogy miért érdemes átgondolnod, mi kerül a tányérodra!
Ezeket láttad már?
A gyorsételek finomak, és szinte mindenhol elérhetőek. De vajon megéri feláldozni az egészségünket a kényelemért? Egy friss kutatás szerint a gyorsételek azon túl, hogy a szívünkre és a testsúlyunkra negatív hatással vannak, még az agyunk működését is befolyásolják. Ez pedig komoly figyelmeztetés számodra, ha te is rendszeresen fogyasztasz ultra-feldolgozott élelmiszereket.
Mi számít ultra-feldolgozott ételnek?
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek olyan termékek, amelyek számos feldolgozási lépésen esnek át, és jelentős mértékben tartalmaznak mesterséges hozzávalókat. Ilyen például a mikrohullámú sütőben készíthető vacsora, a felvágott, a fehér kenyér, a csomagolt sütemények, a chipsek és a péksütemények. Ezek az ételek gyakran magas cukor-, zsír- és sótartalommal rendelkeznek, miközben tápanyagokban szegények, és alig emlékeztetnek az eredeti alapanyagokra.
Miért ártanak az agyunknak?
A JAMA Neurology szaklapban megjelent kutatás 11 ezer, 35 és 74 év közötti, demenciamentes embert vizsgált. A résztvevők étrendi szokásait részletes kérdőívek segítségével tárták fel, majd kognitív tesztekkel mérték a memóriájukat, a szófelismerésüket és más szellemi képességeiket. Nyolc év után kiderült, hogy azok, akik a legtöbb ultra-feldolgozott ételt fogyasztották, átlagosan 28%-kal gyorsabban tapasztaltak kognitív hanyatlást, mint azok, akik kevesebbet ettek ezekből az élelmiszerekből.
Hogyan hat a testedre?
Az ultra-feldolgozott ételek fogyasztása tehát számos krónikus betegség fokozott kockázatával jár, beleértve a szívbetegségeket és a cukorbetegséget (amelyek kockázati tényezői hasonlóak a demenciáéhoz). Utóbbi kialakulásának egyik fő oka, hogy ezek az élelmiszerek gyakran transzzsírokat tartalmaznak, amelyek gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a testben. A gyulladások pedig hosszútávon károsíthatják az ereket, köztük az agyat ellátó ereket is.
Óvatosan, ettől a feldolgozott ételtől gyorsabban öregszel, mint gondolnád: szigorúan mértékkel fogyaszd
Hogyan érhető el a változás?
Ha észreveszed, hogy a napi étkezéseid nagy része feldolgozott élelmiszerekből áll, ideje tudatosan átstrukturálni az étrendedet. Nem kell mindentől azonnal megválni, de fokozatosan érdemes lecserélni a kevésbé egészséges opciókat tápanyagokban gazdagabb alternatívákra. Mondjuk, melyek ezek!
- Friss gyümölcsök és zöldségek
- Teljes kiőrlésű gabonák
- Hüvelyesek, mint a bab vagy a lencse
- Sovány fehérjék, mint a csirkemell vagy a hal
- Díoéfék és magvak
Tippek a mindennapokra
- Tervezd meg az étkezéseidet! Ha tudod, mit fogsz enni, kevésbé vonzanak majd a gyorsételek.
- Főzz otthon! Az otthoni ételek általában kevesebb feldolgozott hozzávalót tartalmaznak.
- Olvasd el a címkéket! Keresd a tápanyagokban gazdag, cukorban és mesterséges adalékokban szegény termékeket.
Miért érdemes most lépni?
A különböző kutatások egyre több bizonyítékkal szolgálnak arról, hogy az étrendünk nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségünkre is kihat. Egy kis tudatossággal és odafigyeléssel viszont megelőzhetők a kognitív hanyatlás olyan jelei, amelyek hosszútávon komoly problémákhoz vezethetnek. Ha legközelebb gyorsétel után nyúlnál, gondolj arra, milyen hatással lehet az agyadra és a jövődre. Egy-egy apró döntés ma nagy változást hozhat a holnapban!
Forrás: health.harvard.edu
