Gyömbéres sütőtök krémleves
Igyekszem az adott évszaknak megfelelően vásárolni a zöldségeket, gyümölcsöket. Legutóbb sütőtököt vettem, és úgy döntöttem, levest főzök belőle.
Ezeket láttad már?
Nagyon finom, könnyen elkészíthető, tele vitaminnal, ásványi anyagokkal, és igen magas a béta-karotin tartalma is.
Az egyik nagy kedvencem az alábbi recept:
Hozzávalók (2 személyre):
1 kisebb sütőtök (nyersen kb. 1 kg, majd sütés után 30 dkg, amit leturmixolok)
kb. 4-5 dl kókusztej (ízlés kérdése, ki-milyen sűrűn szereti)
1 kis darab gyömbér (megpucolva 2 dkg)
fél mokkáskanálnyi só
Díszítésként: pisztácia (én chili-lime-os pisztáciát választottam, de a natúr is kiváló, főleg, ha megpirítjuk!)
1-1 kanál kókuszkrém
A tököt kettévágom, kimagozom, majd apróbb (5x5 cm-es) darabokra vágom. Tepsibe teszem a szeleteket (a héja érintkezzen a sütőlappal/tepsivel) és 200-220 fokon kb. 1 órán át sütöm. (Én szeretem, ha kicsit pirul a teteje, ezért néha 70 percig is sütöm.) Ha elkészült, hagyom kihűlni, majd egy késsel levágom a héjáról a megsült tököt és egy mélyebb edénybe teszem. Beleöntöm a kókusztejet, hozzáadom a sót és a gyömbért, és egy botmixerrel összeturmixolom. (Ha valaki édesen szereti, akkor kevesebb sót és 1 evőkanál agavét, vagy mézet tegyen bele.)
Tálalásnál 1 kanál kókuszkrémmel díszítem (a konzerv sűrű krémjét használtam ezúttal), és pisztáciát szórtam a tetejére.
Jó étvágyat!