Sokkal finomabb lesz a kávé ezekkel a fűszerekkel
Egy csésze kávé nap mint nap jól tud esni, és teljesen érthető, ha te is úgy érzed, sosem tudnál ráunni. Ha viszont néhány különlegesebb ízvilágot is kipróbálnál, akkor érdemes bizonyos fűszerekkel is ízesítened a kávédat. Így ugyanis sokkal finomabb lehet, sőt, még az egészségügyi előnyeit is fokozhatod!
Ezeket láttad már?
Sokan nap mint nap kísérletezünk a konyhában különféle fűszerekkel, legyen szó egy leves, sült hús, saláta vagy éppen sütemény elkészítéséről. De gondolkodtál már azon, hogy a kávédat is érdemes lehet kicsit felturbóznod? Jó néhány fűszer van ugyanis, amivel isteni finommá varázsolhatod az italodat, azáltal pedig, hogy ezek az opciók egészségesek is, még a szervezetednek is jót tehetsz.
Fahéj
A fahéj több egészségügyi előnnyel is büszkélkedő fűszer - például gyulladáscsökkentő hatású -, és talán már most ott van a te konyhádban is. Így ha szívesen kísérleteznél a különféle fűszeres kávékkal, akkor a legegyszerűbb, ha először a fahéjas kávét próbálod ki. Akár elég lehet az is, ha egy csésze cappuccinóra szórsz némi őrölt fahéjat, de ha frissen őrölt kávébabból készítesz kávét, még jobb, ha már ahhoz keversz belőle. Utóbbi esetében úgy érdemes kalkulálnod, hogy fél teáskanál fahéj nagyjából hat csésze kávé ízesítéséhez elég.
Kardamom
A kardamom tipikusan az a fűszer, ami sokunk konyhájában csak az egyik szekrény mélyén porosodik, mert nem igazán van ötletünk, mihez kezdjünk vele. Pedig ez a hagyományos indiai fűszer valójában roppant sokszínű, és borsos, citrusos jegyeivel a kávéhoz is remekül passzol. Egyszerűen csak adj hozzá egy keveset egy csésze frissen főzött kávéhoz, és már élvezheted is csodálatos aromáját. Értékes rostokat és ásványi anyagokat tartalmaz, közben pedig számos panaszunkat enyhítheti. Hányinger, puffadás, savasság és székrekedés esetén is segíthet, de a vérkeringésünket serkentéséhez is hozzájárulhat.
Gyömbér
A gyömbér a csípősségével és melegségével nagy népszerűségnek örvend az ünnepi időszakban, de ha a kávédról van szó, egész évben érdemes rá gondolnod. Ugyanis emésztési zavarok és menstruációs görcsök esetén is jó szolgálatot tehet, de a vércukorszinted egyensúlyban tartását is támogathatja. Attól függően, hogy éppen mi van nálad otthon, őrölt vagy friss gyömbért is adhatsz a kávédhoz. Előbbi esetében hat evőkanálnyi kávéhoz nagyjából egy teáskanálnyi gyömbért érdemes tenned, friss gyömbérből pedig néhány szeletet helyezz el az őrölt kávé tetején még a főzés előtt, hogy igazán finom legyen.
Szerecsendió
Magnézium, kalcium, vas, kálium, B3-vitamin, folsav és mangán - csak néhány azon értékes összetevők közül, amelyek a szerecsendióban megtalálhatóak. Ez már önmagában is elegendő ok lehet arra, hogy hozzáadd a kávédhoz, de további pozitívumai is bőven vannak. Segíthet megelőzni a különféle emésztési problémákat, jót tehet a vérkeringésednek, jobban aludhatsz tőle, továbbá ahhoz is hozzájárul, hogy kevésbé legyél stresszes. Mindezekért cserébe csupán annyit kell tenned, hogy egy csipetnyit keversz belőle a kávédba.
Szegfűszeg
A szegfűszeg kellemes illatának köszönhetően egy kedvelt fűszer, ami különféle levesekhez és desszertekhez remekül passzol. De vajon mi történik akkor, ha fűszerezed vele a kávédat? Kapsz egy mennyei, különleges ízvilágú, roppant egészséges italt, ami jelentős mennyiségű béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít, így támogatva szemünk egészségét. Csak tegyél belőle egy keveset a frissen őrölt kávédhoz, főzd le, és már kortyolgathatod is ezt az isteni nedűt!
Forrás: tastingtable.com, healthshots.com