Friss zöldfűszerek a konyhakertben

2008. november 28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ma már rengeteg olyan üzletet találunk, ahol friss zöldfűszereket tudunk beszerezni, és otthon nevelgetni, majd főzéskor ezt használni. Akár az ablakunkba is tehetjük egy cserépben vagy virágládában, és így kéznél van, ha szükségünk van rá. Persze másképp kell használnunk őket, nem úgy, mint a szárítottat. Az étel elkészítése végén használjuk a frisset, míg a szárítottat, a főzés elején. A mennyiség sem mindegy, egy marék friss zöldfűszer egy evőkanál szárítottal egyenlő. Petrezselyem: A petrezselyem az egyik legismertebb fűszerünk, ami nem más, mint a petrezselyem levele. Sokféle ételben használják, főleg a magyar konyhában. Apróra vágják, így adják az ételhez, miután elkészült, vagy akár díszítésnek is kitűnő. Levesekbe, főzelékekbe, szószokba, halhoz, tojásételekhez, húshoz, zöldségekhez, salátákba, és burgonyához is kiváló. Ha íz miatt tesszük egy ételbe, akkor csokorba kötve rakjuk bele, majd kidobjuk, ha aromáját már kifőtte magából. A-, C- és E-vitamint tartalmaz, kalciumban és vasban is igen gazdag. Vizelethajtó, vesetisztító, szíverősítő, gyulladásgátló és még sok-sok más jótékony hatással rendelkezik. Bazsalikom: A bazsalikom egynyári növény, 30-60 cm-esre nő meg. A majorannának, a mentának és a levendulának a rokona. Erőteljes illata van, nehéz összetéveszteni, a levele íze pedig édeskés. Az olaszok rendkívül kedvelik, sok ételükben megjelenik ez a fűszer. A friss salátákhoz, a szószokhoz, a gombához, a paradicsomos ételekhez nagyon jól illik. Ha valóban élvezni szeretnénk a friss fűszer illatát és ízét, akkor a bazsalikomnál a leginkább elmondható, hogy ha frissen fogyasztjuk, akkor igazán átélhetjük ezt az élményt. Gyógyhatásai a bazsalikomnak is vannak: Emésztési zavarokban segít, nyugtatja a gyomrot, enyhíti a hányingert, szédülést, és fertőtlenítő is. Lakásban világos, napfényes helyre tegyük, mert fényigényes növény. Kakukkfű: Vadon termő, 20-50 cm-esre is megnő. Fényigényes, szárazságtűrő növény. Mértékkel használjuk, mert nagyon erős íze van. Levesekhez, pácokhoz, mártásokhoz, baromfihoz, marhasülthez, vadas ételekhez adhatjuk, hiszen a zsírok lebontását segítik, ezért szokták a nehezebben emészthető ételekhez hozzáadni. Petrezselyemmel és babérral együtt fantasztikus az ízhatása. Köhögéscsillapító és fertőtlenít. Segíti az emésztést, és a bőrgombára is jó. Zsálya: Kezdetben tartósításra használták, de később már gyógyításra is. Emésztésben van fontos szerepe, így főleg a zsírosabb ételekhez használjuk. Jól illik a kacsához, libához, pulykához és vadhúsokhoz, májhoz, sajthoz, és pástétomokhoz. Erős íze van, csak keveset használjunk belőle. Fő hatóanyaga a növény illóolajában van, de mivel ez mérgező, így, nem használható gyógyításra az illóolaja. Leforrázva a növényt fogyaszthatjuk torokgyulladás, köhögésre, rekedtségre, szájüreggyulladásra. Ha éhgyomorra isszuk, akkor csökkenti a vércukorszintet, és kiváló étvágyjavító a kesernyés íze miatt. Szurokfű (oregánó): Lilás virága van, 50-60 cm-es. Mediterrán fűszer. A legtöbb oregánót a görögök és az olaszok használják. Pizzához, paradicsomhoz, bárányhoz, sertéshez, grillezett halhoz és juhsajthoz főleg, hiszen fantasztikus ízt kölcsönöz az ételeknek. Majoranna és kakukkfű keverékéhez hasonlítható az íze, illata, aromája. Egy csipet kell csak az ételekhez, hiszen ez a növény is szintén elég erőteljes ízharmóniával rendelkezik. Gyulladáscsökkentő hatású. Fejfájásra és köhögésre kiváló, és étvágygerjesztő is. Rozmaring: 2 méternél magasabbra is megnő, évelő növény. Illatáról könnyedén felismerhető: tömjénszerű, gyantás, enyhén keserű. A rozmaring különböző aromatikus illóolajokat tartalmaz. Levelét és virágát is használhatjuk. Báránysülthez, vadakhoz, szárnyasokhoz, tehát főleg húsételekhez a legjobb választás. Fantasztikusan harmonizál a fokhagymával és a kakukkfűvel, és így gombásé telekbe, szószokba, pácokba kiváló. Keveset használjunk belőle, mert elnyomhatja a többi fűszer ízét. Vérkeringést serkentő hatással rendelkezik. Száraz, napos helyet kedveli.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az offline tervezés és naplózás tizenkét legnagyobb előnye - Változtasd meg az életedet a BuJóval!

glamour plusz ikon Az offline tervezés és naplózás tizenkét legnagyobb előnye - Változtasd meg az életedet a BuJóval!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ha nem tudod, mi a legjobb ajándék a párodnak, akkor nem csigázunk tovább! Nézd meg, mivel mehetsz biztosra! (x)

Ha nem tudod, mi a legjobb ajándék a párodnak, akkor nem csigázunk tovább! Nézd meg, mivel mehetsz biztosra! (x)

Tényleg elképesztő minőségű fotókat készít ez a telefon, és még karácsonyi ajándéknak is tökéletes! (x)

Tényleg elképesztő minőségű fotókat készít ez a telefon, és még karácsonyi ajándéknak is tökéletes! (x)

Must have téli kiegészítők, amiket imádni fogsz, mert szuperül kombinálhatók (x)

Must have téli kiegészítők, amiket imádni fogsz, mert szuperül kombinálhatók (x)

Már nem úgy veszünk ajándékot, mint eddig - ez gyökeresen megváltozott (x)

Már nem úgy veszünk ajándékot, mint eddig - ez gyökeresen megváltozott (x)