Így tárold a friss húsvéti tojást, hogy senki ne betegedjen meg tőle
Tojást sokan egész évben eszünk, húsvétkor viszont szinte minden családnál bőségesen kerül belőle az ünnepi asztalra. Mi több, szép hagyománya van a közös tojásfestésnek is, ami remek kikapcsolódást jelenthet a napokban. Arról azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk, hogyan tároljuk megfelelően a tojást, hiszen romlandó, és egy kis figyelmetlenség miatt akár meg is betegedhetünk tőle.
Ezeket láttad már?
A húsvét sok család számára tojásvadászattal, sonkafőzéssel és megannyi finom falat elfogyasztásával jár, ami teljesen rendben is van - egészen addig, amíg az ünnepi asztalra kerülő élelmiszereket, főként a tojást megfelelően tároljuk. A húsvétot nyilván senki nem szeretné gyomorrontással tölteni, így tényleg jobb, ha elővigyázatos vagy.
Közvetlenül felhasználás előtt vedd elő
Akár süteményt sütsz, akár főzöl, fontos, hogy a friss tojást ne pakold ki egyből a többi hozzávalóval együtt, hanem közvetlenül azelőtt vedd elő, hogy felhasználod. Míg ugyanis a lisztnek vagy a cukornak semmi baja nem lesz, ha órákig állnak a konyhapulton, addig a tojásnak már az is megárthat, ha egy kicsit felmelegszik, vagy néhány órán keresztül szobahőmérsékleten van. Pihenjen csak a kamrában vagy a hűtőszekrényben, amikor pedig ténylegesen szükséged van rá, akkor kapd elő.
Felejtsd el a repedt tojásokat
Amikor beszerezzük húsvétra a friss tojásokat, könnyen lehet, hogy nem vesszük észre, ha valamelyik megsérült, repedt a héja, vagy akár szállítás közben is érheti egy kis baleset. Az ilyen tojást viszont soha ne használd már fel, mert olyan baktériumok kerülhettek rá, amelyek megbetegíthetnek. Ugyanez vonatkozik arra is, ha olyan piszkos tojást szereztél be, aminek a héját egyszerűen megtisztítani sem tudod - inkább válj meg tőle, mint hogy esetleg bajt okozzon.
Főzd meg alaposan
Ha a tojást napokig biztonságosan szeretnéd tárolni, akkor fontos, hogy alaposan megfőzd, méghozzá annyi ideig, hogy a sárgája és a fehérje is kemény legyen. A főzés ugyan mindenképpen csökkenti a baktériumok számát a tojásban, de az enyhén főtt tojásfehérje és tojássárgája több napig tárolva még így is szalmonellafertőzést okozhat. Ebben a formában mindig jobb, ha frissen fogyasztod, amit pedig több napra szánsz, azok úgy a legbiztonságosabbak, ha alaposan meg vannak főzve.
Hűtsd le
Ha keményre főtt tojást készítesz, például kaszinótojást, mindig nagyon fontos, hogy hűtsd le azt. A főzés során ugyanis a rajta lévő természetes védőbevonat lemosódik, és érzékenyebbé teszi a baktériumokkal és a szennyeződésekkel szemben. Az a legbiztosabb eljárás, ha azután, hogy megfőtt, maximum két órán belül lehűtöd, majd egy héten belül felhasználod.
Ne felejtsd kint az asztalon
Igen, a színes húsvéti főtt tojások remekül tudnak mutatni az ünnepi asztalon, de csak addig van ott jó helyük, amíg esztek. Teljesen rendben van, ha reggelinél kikerülnek, amikor viszont már végeztetek, ne maradjanak kint dísznek. A főtt tojás melegen vagy szobahőmérsékleten nagyjából két óra után elkezd megromlani, és egyre nagyobb eséllyel kellemetlen panaszokat okozhat. Ha mégis kint maradtak, az a biztos, ha megválsz tőlük.
Mi legyen a maradékkal?
Ugye te is jártál már úgy, hogy húsvétra véletlenül jóval több tojást vettél vagy főztél, mint amennyi elfogyott? Ezeket természetesen felhasználhatod, de nem mindegy, hogyan. Amennyiben nyers tojásból vettél többet, abból feltétlenül friss ételeket, például egy omlettet vagy Holstein szeletet készíts, lefagyasztani nem jó ötlet. A nyers tojás héjában való lefagyasztása ugyanis a belsejében lévő víztartalom miatt valószínűleg a héj eltörését okozza, míg ha nyers tojássárgáját fagyasztasz le, használhatatlan lesz.
Kész, főtt ételeket (amelyekben tojás is van) többségében nyugodtan lefagyaszthatsz, de mivel az ilyen félretett finomságokról sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni, még jobb, ha egyből felhasználásra kerülnek. Segítségükkel összedobhatsz például egy különleges sonkás tésztát, salátát vagy egyéb finomságot. A lényeg, hogy lehetőség szerint ne a szemetesben landoljanak, de csakis akkor, ha biztos vagy benne, hogy az egészségednek nem ártasz velük.
Forrás: cancer.net, realsimple.com