Főzőiskola egy toszkán villában Zsédával
Ezen a héten G-Konyha rovatunkban speciális meglepetéssel készültünk nektek. Egyik kedvenc magyar énekesnőnk, Zséda osztja meg legújabb kulináris tapasztalatait velünk.
Ezeket láttad már?
Szeretem az új ízeket, az izgalmas kihívásokat. Nemrég egy toszkán villában jártam, ahol igazi különlegességek elkészítését tanulhattam meg.
3 étel készült: Spagetti Napoletana, fazékban sült gyógynövényes gyöngytyúk, és csokitorta.
Hatalmas izgalommal készültem a napra… Nagyon szeretek főzni, és mindig odafigyelek, hogy milyen minőségű étel kerül az asztalra. Ebben a toszkán villában a házigazdák minden alapanyagot maguk termesztenek a kertben, és állatokat is tartanak. Ennél ideálisabb helyszínt egy finom étel elkészítéséhez nehéz lenne elképzelni. Ráadásul a táj gyönyörű és a levegőt szinte harapni lehet…
A közös főzés első lépéseként a kertben magunk szedtük le a hozzávaló gyógy-, és fűszernövényeket, ahogy a zöldségek is egészen frissen kerültek a konyhapultra.
A villa hatalmas kertjében gyönyörű a termés, nem bírtam ki, hogy ne örökítsem meg fotókon is ezt a sok finomságot…
A Spagetti Napoletana elkészítésével kezdtük a közös főzőcskét. Számomra az olasz tésztaételek eddig a "könnyen, gyorsan elkészíthető" kategóriába tartoztak. Ezen a toszkán délutánon azonban megtudtam, hogy a spagetti készítésnek is megvan a maga művészete. Nem mindegy, hogy hány percig és mennyi olajon rotyog a hagyma, milyen húsos a paradicsom, a tésztafőzési praktikákat nem is említve…
A gondos munkának ez lett az eredménye. Azóta sosem készítek sietve olasz tésztaételeket. Megtanultam, hogy meg kell adni a módját, ha azt akarom, hogy szinte utánozhatatlanul finom legyen…
A nagy izgalom, a gyönygytyúk elkészítése csak ezután következett. A gyöngytyúk is a villa kertjének lakója volt, friss fűszernövényekkel ízesítve kezdtük sütni. Ezen a képen épp a vajat keverem össze a friss fűszerekkel, ezzel kenegettem be később a tyúkot….
Íme a recept:
Hozzávalók 6 főre:
Egy nagyobbacska gyöngytyúk (másfél kilós)
4 fej fokhagyma megpucolva, a gerezdek apróra törve
Extra szűz oliva olaj
30 gramm szoba-hőmérsékletű vaj
1 citrom csíkokra vágott héja
Só, bors, néhány szál rozmaring
Fél pohár vörösbor, 1/3 pohár Marsala szicíliai édes bor
Az előkészített, rozmaringgal, fokhagymával, citromhéjjal, vajjal készült masszával megkenjük a szárnyast. A fazékba oliva olajat tettünk, és a gyöngytyúkot két oldalán aranybarnára sütöttük. Aztán az aprított fokhagymagerezdek, a különleges gyógynövények, és további citromhéjak következtek. Borsoztuk, sóztuk a húst, és 2 perc múlva a Marsalát, további 5 perc elteltével a vörösbort öntöttük hozzá. Lefedve a legalacsonyabb fokozaton sült a hús, amíg meg nem puhult. Legalább 1 órára van szüksége a húsnak, nem árt 10 percenkén ellenőrizni, és ha szükséges, hozzáadni 1-1 pohár vizet. Végül szósszal gazdagon leöntve tálaltuk a felszeletelt, omlósra sült gyönygytyúkot…
Hirtelen ötlettől vezérelve grillezett zöldségeket is készítettünk köretként, ezt minden kerti partiba ajánlom, nekem a sült cukkini az egyik kedvencem.
A csokitorta nagyon finom, belga csokiból készült, más szinte nem is volt benne! Alig bírtam kivárni, hogy elkészüljön, az illata annyira csábított. Egy kis gyümölcs remekül ellensúlyozta a csokoládé édességét.
Míg készítettük, végig a Csokoládé című film járt az eszemben, ami az egyik kedvencem…
Mire mi készen lettünk az ételekkel, hangulatos terített asztal várt mindenkit. Jó étvágyat mindenkinek!