Fogd ki a legjobbat!

2016. június 16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Statisztikák szerint a magyarok nagyon kevés halat fogyasztanak, pedig azon felül, hogy kalóriaszegény és ízletes falatokat készíthetsz a halból, még az egészségedre is nagyon jó hatással van.

Fogd ki a legjobbat!
Fotó: Thinkstock

Ha nagyobb bevásárlóközpontokban körülnézel a halaspult környékén, rá fogsz döbbenni, hogy ma már számtalan pikkelyes közül választhatsz. Ennek ellenére, más európai országokhoz viszonyítva még mindig jóval gyakrabban fogyasztunk csirkét, pulykát, sertést, a halból készült ételek pedig csak nagyritkáén kerülnek az asztalunkra. Pedig sokat tennél az egészségedért, ha hetente egyszer beiktatnád a halat is az étrendedbe. A hal húsa általában sovány, magas a fehérjetartalma, kiváló B vitamin és omega3 zsírsav forrás, de egyes halak húsa A és D vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Arra kell csak ügyelned, hogy halból is a minőséget válaszd!

Olcsó halnak is híg a leve
Mint minden másnak, úgy a halfogyasztásnak is megvannak az előnyei és hátrányai. Egyrészt a víz, amiben a kifogása előtt élt, szennyezett anyagokat tartalmazhat. Másrészt a haltenyésztés körülményei nem minden esetben felelnek meg az előírt követelményeknek. Egyes helyeken mostoha, mondhatni katasztrofális körülmények között összezsúfolva, mesterséges fényben tenyésztik a halakat és az is előfordulhat, hogy hormoninjekció segítségével gyorsítják a növekedésüket. Fontos tehát, hogy ne az ár vezessen a halvásárláskor. Nyilván nem arra szeretnénk rábeszélni, hogy súlyos pénzeket költs ételre, de tudnod kell, hogy a gyanúsan olcsó termékeknek legtöbbször nem megfelelő a minősége. Ha friss halat vásárolsz, olyat válassz, aminek fénylik a bőre, masszív feszes a húsa, nyomásra pedig visszaugrik. A hal kopoltyújának vörösnek kell lennie, a szaga pedig a sós vízben élő esetében sós, míg az édesvízié friss, tiszta víz illatához hasonlít. Ha halszeletre van szükséged, a fehérhúsú halak esetében csak az átlátszó, rózsaszínes árnyalatút; a színes húsú halaknál pedig a hús tömörségére figyelj. Ha a tasakba csomagoltat választod, különösen figyelj arra, hogy ne legyen benne folyadék. A fagyasztott halak esetében a fényes, teljesen megfagyott állapotban lévő csomagnál maradj, ami lehetőleg jó le van zárva és két hónapnál ne legyen régebbi a csomagolás dátuma sem.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)