5 tipp a franciáktól, ha életed legfinomabb ételére vágysz
A franciák főzési tudománya világszinten ismert, és egyes fogásaikért itthon is rengetegen rajongunk. Lesd el a legjobb jobb konyhai trükkjeiket, és könnyen lehet, hogy életed legfinomabb ételére tehetsz szert!
Ezeket láttad már?
A francia konyhában számomra talán az a leginspirálóbb, hogy bár általában kisebb adagokat tálalnak az ételekből, azok laktatók, ízletesek és elég jó minőségűek egészségünk megőrzéséhez. Figyelemre méltó az is, hogy sok más nemzettel ellentétben arra is időt szakítanak, hogy ne csak egyenek, hanem valódi, igazi étkezéseik legyenek, rohanástól és kapkodástól mentesen, az ízek kiélvezésével. Így ha úgy érzed, hogy szükséged lenne életed legfinomabb ételére, a tippjeikkel szinte biztos, hogy megtalálod.
Legyen egyszerű, de szezonális
Sok francia étel elkészítéséhez csak néhány összetevőre van szükség, de azok általában a legjobb minőségűek, megfelelő technikák alkalmazásával pedig igazán ízletes finomságok készíthetők belőlük. Klasszikus példa erre a francia hagymaleves, amelyben tényleg maga a hagyma van a középpontban, valódi ízélményt nyújtva. De van még egy titkuk is az egyszerűség mellett: a szezonális összetevők. Az élelmiszerek jelentős része, például a zöldségek ugyanis akkor a legfinomabbak, amikor a szezonjuk van. Ilyen alapanyagok beszerzéséhez mindig telitalálat, ha elsőként a közeli termelői piacokon nézel szét.
Használj olívaolajat
Az olívaolaj minden francia konyhának elengedhetetlen kelléke, akár főzésről, akár sütésről van szó. Ez azért is olyan jó elv, mert amellett, hogy az olívaolaj számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhet, rengeteg étel ízét finomabbá teszi. Szokásuk az is, hogy a nyers zöldségeket sütés előtt bőségesen meglocsolják vele. Így ha még nincs a konyhádban, próbáld ki, és szerezz be egy üveggel!
Tanulj meg igazán jó szószokat készíteni
A francia konyha egyik legalapvetőbb elemének a különféle ízletes, jó minőségű szószok számítanak. Alap mártásaik, a besamel, az espagnole (barnaszósz), a paradicsom, a hollandaise (hollandi mártás) és a velouté (fehérmártás) „anyaszószokként” is ismertek. Első hangzásra némelyik talán bonyolultnak tűnik, de ha az elkészítésüket elsajátítod, onnantól kezdve sokkal könnyebb lesz egyszerű, de isteni ételeket készítened. Gondolj csak arra, hogy egy jó házi szósszal egy sima natúr hús vagy egy saláta is milyen mennyei és különleges lehet.
Fogyassz gyakrabban desszertet
A franciák számára az étkezések tényleg hihetetlenül fontosak, és a szigorú diéták sem gyakoriak náluk, feltéve persze, ha azokra nem egészségügyi okból van szükség. Szeretik élvezni az ételeket, és szinte mindig készítenek desszertet is, amit aztán bűntudat nélkül fogyasztanak el. Nem számít, hogy az egy szelet csokoládétorta vagy csak egy joghurt, a lényeg, hogy élvezettel tudják enni. Így ha eddig csak ritkán ettél desszertet, gondold végig, milyen finomságokat fogyasztasz szívesen, és keress nekik többször helyet az étrendedben - akár úgy, hogy például főételből kisebb adagot eszel.
Szánj minőségi időt az evésre
Ahogyan arról már korábban is szó volt, a franciák nem szeretnek kapkodni, ha evésről van szó. Híresek a különösen hosszú ebédjeikről, amelyek akár két óránál is tovább tarthatnak. Még ha csak egy egyszerű és könnyű ebédről is van szó - mint amilyen például egy ízletes bagett -, sokan közülük akkor is nagyjából 45 percet szánnak az elfogyasztására. Ebben közrejátszik az is, hogy szeretnek társaságban enni, és alig akad olyan, aki egyedül rohangál az utcán valamilyen gyorsétellel a kezében.
Még ha ezt a mentalitást a hétköznapjaidba nem is tudod így átültetni, arra feltétlenül megéri törekedned, hogy nyugodt környezetben egyél, kiélvezd az elkészített ételek ízét, és ha van jó társaság a közeledben, akkor ne közösen élvezzétek ezt a minőségi időt. Amikor pedig több időd van, alkalmanként az is nagyon jó ötlet, ha összehozol egy tartalmas családi vagy baráti ebédet, természetesen csupa finom és gondosan elkészített étellel.
Forrás: tastingtable.com, theblondeabroad.com, theeverygirl.com