A fűszer, amiből te is túl keveset használsz, pedig igazi csodaszer
Van egy fűszer, amelyet egykor fekete aranyként ismertek, és hatalmas értéket tulajdonítottak neki. A legtöbbünk konyhájában ma is jelen van, egy alapvető fűszer, mégsem fogyasztunk belőle eleget. Nem másról, mint a fekete borsról van szó, az egyik legnagyobb múlttal rendelkező fűszerről, amelyet már az őseink is szerettek, hiszen remek ételízesítő és tartósítószer is egyben. Azt tudtad, hogy számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik?
Ezeket láttad már?
A fekete bors már az ókori Görögországban és az ókori Rómában is kedvelt árucikk volt, majd még nagyobb népszerűségre tett szert a középkorban, illetve a reneszánszban. Manapság is nagyon közkedvelt, de sokan mégis éppen hogy csak egy csipetnyit használunk belőle főzés közben vagy evés előtt. Ha ez rád is igaz, és változtatsz ezen, az bizony az egészségedre is remek hatással lehet. Persze ez még nem jelenti azt, hogy ezentúl mindent csípősen kellene enned: szerencsére sokféle élelmiszerhez passzol úgy, hogy közben nem lesz domináns az íze.
Több betegségtől is megóvhat
A fekete bors nem csupán egy a sok ételízesítő közül, hanem a bioaktív vegyületeinek köszönhetően - melyek közül a piperin a legfontosabb - egészségügyi előnyökkel is jár. A piperin egy természetes alkaloid, amely a fekete bors csípős ízét adja. Emellett pedig ez az összetevő adja az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagy részét is, amelyek által több betegségnek is kisebb kockázattal lehetünk kitéve.
A piperin ugyanis egyfajta antioxidánsnak számít, amely csökkenti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint az érelmeszesedés vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Sőt, minden egyes alkalommal, amikor az étkezéseidhez fekete borsot adsz, a piperinnek köszönhetően növelheted a véráramba felszívódó tápanyagok mennyiségét.
Támogatja az emésztést és az immunrendszert
A fekete bors segít serkenteni a sósavat a gyomrunkban, ezáltal pedig a szervezetünk jobban meg tudja emészteni és fel tudja szívni az elfogyasztott ételeket. Karminatív (szélhajtó) tulajdonságai is vannak, amelyek segítenek csökkenteni a bélrendszerben fellépő kellemetlenségeket és a gázképződést. Ami szintén fontos, hogy jól tudjuk, az erős immunrendszer mennyire fontos a betegségek elkerülése érdekében, a fekete bors pedig ebben is segíthet.
Az aktív vegyületei szerepet játszanak a fehérvérsejtek fokozásában, amelyeket a szervezet a betolakodó baktériumok és vírusok elleni küzdelemre használ. Ami pedig a vitamin és ásványianyag tartalmát illeti, K-, E- és A-vitamin, tiamin, riboflavin, pantoténsav, B6-vitamin, réz, vas, kalcium, foszfor, kálium, szelén, cink és króm is található benne. Sőt, a fekete bors jó mangánforrás is, így a csontok egészségét, a sebgyógyulást és az anyagcserét is támogatja.
Hogyan használd többször?
Ha olyan ételt készítesz, amelyben úgy érzed, hogy a fekete borsnak is jó helye lehet, akkor lehetőleg mindig használd, méghozzá friss, általad őrölt formában. A frissen őrölt fekete bors fogyasztása ugyanis több egészségügyi előnnyel jár, mint az előre őrölt fekete borsé, és az íze is kedvezőbb. Mi több, ha így teszel, abban is biztos lehetsz, hogy ami az ételeidbe kerül, több előre őrölt bolti verzióval szemben biztosan nem tartalmaz adalékanyagokat.
Ha nincs ötleted, mibe tedd, akkor remek helye van gyakorlatilag minden sós ízvilágú levesben, például a húsleveseben vagy a lencsegulyásban. Megszórhatsz vele gyakorlatilag bármilyen sütőbe szánt zöldséget, például sárgarépát, édesburgonyát vagy csicsókát. Természetesen a legtöbb húshoz és halhoz is passzol, például egy citromos-borsos öntet formájában. De ha összekeversz vele némi friss chai teát, tejet és jeget, jeges chai is készülhet belőle.
Mennyit kellene fogyasztanod belőle?
Az, hogy mennyi fekete borsot eszel, végső soron rajtad múlik. Ha ételízesítőként, főleg a só helyettesítésére használod, elsősorban arra koncentrálj, hogy megfeleljen az ízlésednek. Persze túlzásokba se akarj esni, hiszen amíg 1-2 teáskanálnyi fekete bors naponta kifejezetten kedvező lehet, addig 1-2 evőkanálnyi mennyiség már drasztikusan befolyásolhatja az ételek ízét, és a gyomrodnak is árthat. Ha azonban figyelsz a bevitt mennyiségre, csodásan fog hatni rád.
Forrás: webmd.com, health.clevelandclinic.org