Ettől a növénytől úgy alszol majd, mint a bunda, és még az emésztéseddel is csodát tehet
Jól és eleget aludni éjszakánként hatalmas kincs, ami alapvetően könnyen kivitelezhetőnek tűnhet, de sokszor mégis nagy kihívást jelent. Ha te is így érzed, akkor lehet, hogy a te konyhádban is helye van egy fantasztikus növénynek, egészen pontosan egy fűszernek, ami számos jótékony hatással rendelkezik. Az ok pedig, hogy nagyszerű támogatója lehet az alvásunknak, sőt még az emésztésünkre is csodásan hathat.
Ezeket láttad már?
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az általunk fogyasztott ételek és italok óriási hatással lehetnek az egészségünkre, az alvási szokásainkat is beleértve. Ha azt szeretnéd, hogy úgy aludj ezentúl, mint a bunda, akkor az egyik legjobb lépés, amit tehetsz, az a fehér kömény rendszeres használata. Mutatjuk, miért is olyan csodás ez a növény, és mennyire kedvezhetsz a testednek azzal, ha rendszeresen használod.
A kömény régóta méltán kedvelt fűszer
A Heraldo de Aragón nemrég arra hívta fel a figyelmet, milyen fantasztikus növény is a kömény, és miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk. A kömény az egyik legrégebbi és legszélesebb körben használt fűszer a világ különféle konyháiban. Meleg, enyhén kesernyés ízéről ismert, amely sok ételnek különleges ízvilágot kölcsönöz. Több fajtája létezik: a mag színétől és az aroma intenzitásától függően fehér köményt és fekete köményt különböztethetünk meg.
A fehér kömény, vagy ahogyan talán még többen ismerik, rómaikömény (Cuminum cyminum) egy erősen aromás fűszer, amely hosszú ideje nagy népszerűségnek örvend számos európai országban, és hazánkban is sok helyen találkozhatunk vele. A fekete kömény (Nigella sativa) pedig kisebb a fehér köménynél, de keserűbb és áthatóbb illatú.
Ami a fehér köményt illeti, fontos, hogy ne keverjük össze a fűszerköménnyel, (Carum carvi), mert bár mindkettő többféle jótékony hatással rendelkező fűszer, egészen más ízt adhatnak a különféle ételeknek.
Nem véletlenül hívják a gyümölcsök királyának: egy nap alatt fedezi egy hónap vasszükségletét
Sokféleképpen támogathatja az egészségünket
Fehér köményt rendszeresen használnunk már csak azért is érdemes, mert sokféle ételt feldobhat, de még jobb benne, hogy számos módon támogathatjuk vele az egészségünket. A Heraldo de Aragón hangsúlyozza, hogy kiváló vasforrás (a vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez és a vérszegénység megelőzéséhez), és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást, illetve megvédik a sejteket az oxidatív károsodástól, sőt még a kalciumtartalma is magas.
A fehér köményt természetes gyógyszerként is szokás használni olyan problémák enyhítésére, mint az emésztési zavarok, a túlzott gázképződés és a kólika. Továbbá gyomornedvek termelődését serkentő képessége is van, amely által javítja az emésztést, és kifejezetten előnyös lehet azok számára, akiknek túl lassú az emésztése. Vagyis az emésztésünk támogatása céljából is rendszeresen érdemes ízesíteni vele az ételeinket.
Csodásan aludhatsz tőle
A Heraldo de Aragón arra is kitért, hogy a kömény az alvásunk minőségén is sokat javíthat. Ez pedig nem is egy újonnan napvilágra került jótékony hatás, ugyanis ezt a remek fűszert - különösen főzet formájában - már évszázadok óta használják természetes gyógyszerként, hogy relaxáló tulajdonságai által ellazulást idézzen elő, és javítsa az éjszakai pihenést.
Olyan vegyületeket tartalmaz, mint a terpinén és a karvon, amelyek enyhe nyugtató hatással vannak az idegrendszerre. Ezek segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást, azaz az olyan tényezőket, amelyek általában akadályozzák az alvást.
Végül, de nem utolsó sorban a kömény jó forrása a magnéziumnak is, ami döntő szerepet játszik az alvás szabályozásában. Mindent összevetve tehát bőven van arra okunk, hogy rendszeresen - de persze a mértékletességre is ügyelve - használjuk a különféle finomságok elkészítéshez!
