Ezekre figyelj, ha alapanyagot, ételt rendelsz a járvány ideje alatt!

2020. április 15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Napi Táptudás és a Babramegy blog szerzőivel, Kőfaragó Anna grafikus segítségével infografikákba foglalta a hasznos információkat, jó higiéniai gyakorlatokat, melyekre érdemes odafigyelnünk, ha készételt, vagy alapanyagokat rendelünk otthonunkba.

Ezekre figyelj, ha alapanyagot, ételt rendelsz a járvány ideje alatt!
Fotó: Getty Images

Elkaphatom a betegséget az élelmiszereken keresztül? Elég, ha csak vízzel mosom meg a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket? Mit egyek, hogy a lehető legjobban támogassam az immunrendszerem, a testi és lelki egészségem a járvány ideje alatt?

Az elmúlt hetekben, hónapokban sokakban felmerülhettek a fenti kérdések, sok fórumon, csoportban olvashattunk hasonló felvetéseket. A környezetbarát étkezéssel foglalkozó, hasznos tippjeiről, színes infografikáiról, a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítés kidolgozásáról ismert szervezet, a Felelős Gasztrohős Alapítvány csapatához is több, a témával kapcsolatos kérdés futott be. Ezért úgy döntöttek, hiteles forrásokat megvizsgálva, szakértőket bevonva állítanak össze egy-egy útmutatót a biztonságos készétel és alapanyag rendeléshez.

"Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az étel a vírus terjedésének forrása vagy útja, azonban fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet néhány "óvintézkedés" bevezetésére, és eloszlassunk tévhiteket. Emellett nem titkolt célunk, hogy felhívjuk a lakossági figyelmét arra is, hogy most is érdemes a helyi termelőket, valamint a környezetbarát megoldásokkal működő éttermeket választani, a saját és a bolygónk egészségének érdekében. Mi így próbálunk segíteni a helyi vállalkozásoknak, termelőknek átvészelni ezt a nehéz időszakot. " - mondta el az alapítvány igazgatója, Varga Judit.

"Az étkezés alapvető szükségletünk, azonban a vírushelyzet okozta feszültebb időkben még fontosabb, hogy milyen forrásból, milyen alapanyagokat fogyasztunk, hiszen az étkezésünk, az emésztésünk nagyban hozzájárul a mentális állapotunkhoz is. A stresszesebb, megterhelőbb időszakok átvészelésében, mint amilyen a mostani is, sokat segíthet, ha étrendükbe minél több helyi, szezonális zöldséget-gyümölcsöt építünk be. " - mondta el Vida Katalin, pszichológus, a Babramegy blog szerzője. " Az otthon töltött időkben az ember hajlamos egész nap nassolni. Érdemes odafigyelni, hogy legyen mellettünk mindig egy pohár víz, először ebből kortyoljunk, ez is csökkentheti a nassolás mennyiségét. Ha mégis bekapnánk valamit, az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek, édességek helyett inkább egy-egy répát, almát, vagy pár szem olajos magot ropogtassunk el. " - tette hozzá Papp Andrea, táplálkozástudományi szakember, a Napi Táptudás blog szerzője.

Fotó: Missing Source - czlwnhyush

Ételt rendelni tehát a jelenlegi álláspontok szerint nem veszélyes, azonban fontos, hogy bevezessünk néhány új szokást; például melegítsük újra a rendelt ételt, tegyük tálcára, vagy egy újságpapírra a megvásárolt termékeket, alapanyagokat, alaposan mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket és alaposan mossunk kezet a kipakolás előtt, után, és minden étkezés előtt is.

Érzelmi evéssel küzdesz a stressz miatt? Így szabadulhatsz meg tőle

Érzelmi evéssel küzdesz a stressz miatt? Így szabadulhatsz meg tőle

További tippekért pedig böngésszük át az elkészült infografikákat, vagy látogassunk el a Felelős Gasztrohős Alapítvány oldalára. Élvezzük ki, hogy házhoz jönnek a termelői finomságok, a Fenntartható Vendéglátóhelyek mesés ételei, és segítsünk a vírus visszaszorításában azzal, hogy otthon maradunk!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

A cél, hogy a kesztyűs szakma újra felkerüljön az oktatási térképre - beszélgetés Hornicz Bernadettel, a Pécsi Kesztyű tulajdonosával

glamour plusz ikon A cél, hogy a kesztyűs szakma újra felkerüljön az oktatási térképre - beszélgetés Hornicz Bernadettel, a Pécsi Kesztyű tulajdonosával

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)