Ezek a zöldségek fantasztikusak, mégsem eszel belőlük eleget

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mindannyian tudjuk, hogy az egészségünk támogatása érdekében zöldségeket is fontos fogyasztanunk, méghozzá nap mint nap. De ugye veled is előfordult már, hogy előbb ettél péksüteményeket vagy a tésztákat szimplán, zöldségekkel? Vagy ha mégis, akkor maradtál az olyan hagyományosabb opcióknál, mint a paradicsom vagy a kaliforniai paprika. Pedig bőven vannak még olyan zöldségek, amelyek fantasztikusak.

A zöldségek elengedhetetlenek az egészség fenntartásához
A zöldségek elengedhetetlenek az egészség fenntartásához
Fotó: Dreamer Company/Getty Images

Minél többféle zöldséget fogyasztasz rendszeresen, annál jobban kedvezhetsz az egészségednek. Mégis hiába rendkívül színes a zöldségek palettája, sokan leragadunk néhány közkedvelt opciónál, vagy rosszabb esetben még azokat sem fogyasztjuk. Pedig sok önmagában is finom, de ami biztos, hogy a kedvenc ételeinkhez bármikor többféle zöldséget is adhatunk, ezáltal pedig még ínycsiklandóbbak lehetnek.

Zeller

Gondoltad volna, hogy a zeller kiváló alacsony keményítőtartalmú alternatívája lehet a burgonyának? Megfőzve hasonló lesz az íze és az állaga, de a zellerben nagyjából csak egyharmadnyi szénhidrátmennyiség van a burgonyához képest. Magas a kálium, a K- és B6-vitamin, valamint a rosttartalma is. Ennek köszönhetően remekül támogatja az emésztésünket, de a csontjaink, az idegeink és az agyunk egészségét is támogatja. Készíthetsz belőle köretet, zöldségchipset, adhatod levesekhez vagy például főzelékekbe is kerülhet.

Lila káposzta

Minden bizonnyal te is ettél már lila káposztát gyros mellé vagy házi savanyúságként, sokan azonban ennél változatosabban nem fogyasztjuk, és jellemzően ritkán is eszünk belőle egyáltalán. Pedig egyetlen adag lila káposzta elfogyasztásával a napi K-vitamin szükségletünk nagyjából 85%-át biztosíthatjuk a szervezetünk számára, míg a C-vitamin esetében ez az arány 54%. Ráadásul gazdagabb antioxidánsokban is, mint a hagyományos káposzta, és a rák elleni védekezésbe, a szívünk egészségének megőrzésében, valamint az agyunk megfelelő működésében is részt vehet. Kell ennél több ok, hogy ezentúl akár minden nap is fogyaszd?

Spenót

Te is azok közé tartozol, akiknek a spenótról még mindig csak a menzán borzalmasan sikerült főzelék jut eszébe? Akkor itt az ideje, hogy ez megváltozzon, a spenót ugyanis valójában egy kitűnő zöldség, és biztosan el tudod készíteni úgy, hogy számodra is finom legyen. Egyrészt a főzelék lehetőségét se zárd ki egyből, hiszen könnyen lehet, hogy az általad elkészített verzióban már ízleni fog, de készülhet még belőle krémleves, adhatod salátákhoz, vagy tésztaszószokba is ideális lehet. Na és hogy miért is olyan jó, ha megbarátkozol vele? Nos, a spenót tele van olyan antioxidánsokkal, amelyeknek csökkentik számos krónikus betegség kialakulásának a kockázatát. Emellett A- és K-vitamint is tartalmaz, közben pedig egy csésze nyers spenótban mindössze nagyjából hét kalória van.

Ezért annyira fontos, hogy lassan egyél - igen, még a súlyod is meghálálja

Ezért annyira fontos, hogy lassan egyél - igen, még a súlyod is meghálálja

Cékla

Céklát sokan maximum savanyúságként eszünk és azt is gyakran boltból vesszük, hiszen könnyen összemaszatolhatjuk a konyhát, ha otthon szeretnénk elkészíteni. Egy kis odafigyeléssel viszont határozottan megéri akár házi savanyúságot, akár más finomságot készítened céklából, mert rengeteg egészségügyi előnnyel büszkélkedhet, melyek közül az egyik legjelentősebb, hogy csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát, de remek folsav-, magnézium- és foszforforrás is. Ha pedig kis kockákra vágod, megsütöd, esetleg édesburgonyával és zellerrel is vegyíted némi olívaolajjal meglocsolva, isteni és mutatós köret is lehet belőle.

Rukkola

A rukkola egy nagyszerű, tápláló, fantasztikus ízekkel teli zöld leveles zöldség. Magas a C-vitamin tartalma és kiváló kálium-, kalcium-, magnézium- és folsavforrás. Utóbbi különösen fontos tulajdonság, ha kisbabát szeretnél vagy már várandós vagy. De általában véve is érdemes mindannyiunknak rendszeresen rukkolát enni, a már említett pozitívumokon kívül például azért is, mert glükozinolátokat is tartalmaz, amelyeknek a tudományos kutatások szerint egészségjavító tulajdonságaik lehetnek, többek közt csökkenthetik bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát. De jó forrása a karotinoidoknak is, amelyek főként a szív- és érrendszerünk, valamint a szemünk egészsége szempontjából fontos vegyületek.

Forrás: outsideonline.com, eatingwell.com, macspharmacy.com

Tegyél még többet az egészségedért:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Az Instagram betiltja a beauty filterek használatát, de vajon segít ez az eltorzult énképeken?

glamour plusz ikon Az Instagram betiltja a beauty filterek használatát, de vajon segít ez az eltorzult énképeken?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)