Ez maga a Paradicsom!
Fogyaszd szeretettel és használd ételeidhez a nyár egyik népszerű zöldségét. Elég néhány szem paradicsom és máris jobbnál jobb ételeket tudsz kreálni.
Ezeket láttad már?
Aszalt paradicsom
Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 2-3 dl olívaolaj, 2-3 dl napraforgóolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom levél, 2-3 evőkanál oregano, só
Így készítsd el:
A paradicsomot alaposan mosd meg, majd vágd félbe és kanállal vájd ki a magját. Ezután tedd a félbevágott, kimagozott paradicsomokat egy alufóliával bélelt tepsibe egymásmellé. Alaposan sózd meg, majd tedd jó napos helyre, hogy pár nap alatt összeaszalódjanak. (A tepsit takard le légáteresztő anyaggal, hogy a paradicsomot érje a levegő, és a nap, de a legyek, bogarak, ne tudjanak rászállni.) Az összeaszalódott paradicsomokat ezután tedd egy üvegbe, majd add hozzá a vékonyra felvágott fokhagymát, az ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott bazsalikomot, az oregenót, majd öntsd fel a kétféle olajjal. Ezután zárd le légmentesen, majd jó alaposan rázd össze az üveg tartalmát. (Aki csípősen szereti, tehet bele még erős paprikát is.) Tedd az üveget egy-két napra a hűtőbe, hogy a paradicsom és a fűszerek íze jól összeérjen. Az elkészült fűszeres aszalt paradicsomot ízlés szerint felhasználhatod például tészták, saláták ízesítésére, sajttálak díszítésére.
Mozzarellával sült paradicsom
Hozzávalók: 5 szem nagy paradicsom, 3 db mozzarella golyó, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, kevés petrezselyemzöld, bazsalikom, kakukkfű, fehérbors, só
Így készítsd el:
Miután a paradicsomot, a mozzarellát egy centi vastagra karikáztad, tedd a kikent sütőedénybe egymás után adagolva. A finomra aprított hagymákat keverd el az olívaolajjal, a sóval, a borssal, és a többi fűszerrel. Ha megvagy, kend meg a tetejét a sajtnak és a paradicsomnak és süsd meg a forró sütőben a sajtot.