Ez lesz a karácsony fénypontja!
Hengereld le a szeretteidet ezzel a rendkívül finom és különleges diós finomsággal!
Ezeket láttad már?
Ünnepi diós pite
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg dióbél, 30 dkg cukor, 2 dl tejszín a tésztához: 35 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 db tojás, csipet só. A kenéshez: 1 db tojássárga, 2 evőkanál tej
Így készítsd el:
Keverd a felolvasztott cukorba az apróra vágott diót és az egy evőkanál vizet, add hozzá a tejszínt, majd hagyd kihűlni. A tésztához dolgozd össze a lisztet, a margarint, a cukrot, a tojást, a sót és rakd 30 percre hideg helyre. Miután letelt az idő, oszd három részre, az egyik részét nyújtsd ki egy tortaformába. A másodikat tekerd fel és simítsd a forma pereméhez. Ezután halmozd a diós krémet a tésztára, majd fedd le a harmadik adag tésztával úgy, hogy a széleit is rásimítod. A maradék tésztából szaggass formákat és díszítsd fel a pite tetejét.
Végül keverd ki a tojássárgát két evőkanál tejjel, kend meg a tészta tetejét, majd süsd 45 percig 200-225 fokon. Ne aggódj, ha az előmelegített sütőben a sütemény teteje már rövid idő után elkezd pirulni, takard le egy ív sütőpapírral vagy alufóliával.