3 étel, ami megvédhet a vastagbélrák kialakulásától: minden egyes nap enned kellene belőlük

2025. március 19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, de több friss kutatás szerint napi szinten fogyasztva bizonyos ételek jelentős védelmet nyújthatnak a betegség kialakulása ellen.

Az édesburgonya, az alma és a tej, segíthetnek csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát
Ez a három étel segíthet csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát
Fotó: djiledesign/Getty Images

A vastagbélrák az egyik vezető halálok világszerte, és az elmúlt években egyre fiatalabb korosztályt érint. Az új kutatások azonban biztató eredményeket hoztak: bizonyos ételek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét. Nézzük, melyek ezek, és milyen hatással vannak a szervezetünkre!

Édesburgonya – rostban gazdag csodanövény

Az édesburgonya az egyik legjobb rostforrás, amely hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. Növeli a széklet tömegét, felgyorsítja a bélmozgást, ezáltal csökkenti a vastagbél nyálkahártyájának rákkeltő anyagokkal való érintkezését. Az édesburgonyában található fermentálható rostokat a bélben lévő baktériumok rövid láncú zsírsavakká bontják le, amelyeknek gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásuk lehet.

Alma – több mint egy egészséges nassolnivaló

Az alma szintén magas rosttartalmú gyümölcs, amely jótékony hatással van a bélflórára. A héjában található pektin segíti a bélrendszer működését, valamint hozzájárulhat a káros baktériumok számának csökkentéséhez. Az alma polifenolokat is tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásuk révén hozzájárulhatnak a rákos sejtek növekedésének meggátolásához.

Tej és tejtermékek – védőhatás a bélrendszerben

Kutatások szerint a tej és a tejtermékek – különösen kalcium és D-vitamin tartalmuk miatt – védelmet nyújthatnak a vastagbélrák ellen. A kalcium semlegesíti a bélben található rákkeltő anyagokat, míg a D-vitamin hozzájárul a sejtek egészséges működéséhez. A tejtermékekben található bioaktív anyagok pedig erősíthetik a bélfalat, és gátolhatják a daganatok kialakulását.

Magyar kutatás alapján jöttek rá, hogyan előzhető meg a rákos megbetegedés

Kezdődik: ez lett a következménye a ma reggel meghekkelt kormánybarát portálok ügyének

Miért elengedhetetlen a rost és a tejtermékek fogyasztása?

Egy friss tanulmány alátámasztja, hogy a rostban gazdag ételek, a tejtermékek és bizonyos szénhidrátok rendszeres fogyasztása ténylegesen csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Steven Lee-Kong, a Hackensack Egyetemi Kórház vastagbélsebészeti osztályának vezetője szerint: „Ez a kutatás mélyebb betekintést nyújt az étrend, a bélflóra és a rák kialakulása közötti bonyolult kapcsolatba. Megerősíti, hogy a tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsszerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében.”

A bélflóra – vagyis a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összessége – létfontosságú szerepet játszik az egészség fenntartásában. A rostok táplálják a jótékony baktériumokat, amelyek hozzájárulnak a bélrendszer védelméhez, valamint csökkenthetik a gyulladások kialakulását.

A feldolgozott élelmiszerek növelhetik a kockázatot

A szakértők hangsúlyozzák, hogy míg a rostban gazdag ételek és tejtermékek csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát, a feldolgozott élelmiszerek növelhetik azt. A feldolgozott húsok, a magas cukortartalmú ételek és a finomított szénhidrátok elősegíthetik a gyulladások kialakulását, illetve növelhetik a bélrendszerben található káros baktériumok számát.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

A vastagbélrák megelőzéséhez fontos az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás. Érdemes előnyben részesíteni a rostban gazdag ételeket, csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek és a vörös húsok fogyasztását, valamint elegendő kalciumot és D-vitamint bevinni a szervezetbe. A napi szinten fogyasztott édesburgonya, alma és tej tehát jelentős védelmet nyújthatnak a vastagbélrák kialakulásával szemben, emellett a rendszeres szűrések és az egészséges életmód együttesen segíthetnek csökkenteni a betegség kockázatát.

Glenn S. Parker, a Hackensack Meridian Jersey Shore Egyetem Orvosi Központjának alelnöke szerint a prevenció is elengedhetetlen: „Bár az étrendnek fontos szerepe van a vastagbélrák megelőzésében, a rendszeres szűrés továbbra is a leghatékonyabb módszer a korai felismerésre és kezelésre" - hangsúlyozza Parker. „A legtöbb embernek 45 éves kortól érdemes vastagbélrákszűrésre járnia. A legmegbízhatóbb módszer továbbra is a kolonoszkópia, mivel az eljárás során észlelt polipokat az orvos azonnal el tudja távolítani” - teszi hozzá.

Forrás: mirror.co.uk

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 seconds of 53 minutes, 37 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
53:37
53:37
 

Ez is érdekelhet

A feszültség ára: hogyan tesz beteggé a mindennapi stressz?

glamour plusz ikon A feszültség ára: hogyan tesz beteggé a mindennapi stressz?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezek a leggyakoribb tévhitek az allergiáról (x)

Ezek a leggyakoribb tévhitek az allergiáról (x)

Hihetetlen, de a túl sok cukor fogyasztás még erre is hatással lehet (x)

Hihetetlen, de a túl sok cukor fogyasztás még erre is hatással lehet (x)

7 aranyat érő tanács, ha végre jól akarsz aludni (x)

7 aranyat érő tanács, ha végre jól akarsz aludni (x)

Íme 10+1 hasznos tipp a pollenszezonra, amiért nagyon hálás leszel (x)

Íme 10+1 hasznos tipp a pollenszezonra, amiért nagyon hálás leszel (x)