5 étel, ami segíthet leszámolni a narancsbőrrel
Az elmúlt hónapokban te is többször bosszankodtál a narancsbőr miatt? Bár teljesen ártalmatlan, mégis sokan érezzük azt, hogy teljesen megkeseríti az életünket. Az igazság szerencsére az, hogy az apró gödröcskék mások számára gyakran nem is láthatóak, de ha mégis, akkor sincs okunk szégyenkezni miattuk. Ha viszont mégis szeretnél leszámolni a narancsbőrrel, bizonyos ételek is segíthetnek.
Ezeket láttad már?
Nőként életünk során legalább 80% esélyünk van arra, hogy találkozzunk a narancsbőrrel. A háttérben állhatnak hormonális változások, az étrendünk kiegyensúlyozatlansága, bizonyos életmódbeli választások, valamint szerepet játszhat benne a kor, na és persze a genetikai hajlam is. Vagyis az okát meglehetősen nehéz lehet feltárni, ellene viszont többféleképpen is tehetsz, beleértve egyes ételek rendszeres fogyasztását.
Teljes kiőrlésű gabona
A magas rosttartalmú teljes kiőrlésű gabona fogyasztása nagy segítséget jelenthet, ha azt szeretnénk, hogy megfelelően működjön az emésztőrendszerünk, amelynek az állapota a narancsbőrrel is összefügghet. A rostok ugyanis segítik a szervezetünket a méreganyagok gyors eltávolításában, és csökkenthetik a hasi zsírt, mielőtt az cellulittá alakulna. Ha elhatároztad, hogy több teljes kiőrlésű gabonát szeretnél enni, szerencsére sok opció közül válogathatsz: a cukrozatlan zabpehely, a teljes kiőrlésű kenyerek és még egyes tészták is nagyszerű választások lehetnek. Az már pedig csak a ráadás, hogy a rostban gazdag ételek hosszabb időre eltelítenek, így könnyebben ellenállhatsz a nassolásnak a nap folyamán.
Grapefruit
A grapefruit egy igazán nagyszerű gyümölcs: tele van C-vitaminnal, melynek köszönhetően hatással van a szervezetünkben lévő kollagénre, ezáltal pedig a narancsbőrre is, de zsírégetőként is funkcionál. Éppen ezért nagy segítség lehet akkor is, ha fogyni szeretnél, vagy úgy érzed, nincs rendben az anyagcseréd. Rendszeres fogyasztása a hidratáltságodat is segíthet megőrizni, ami már eleve frissebbé és simábbá varázsolja a bőrödet. Akár magában is fogyaszthatod, de kerülhet belőle salátába vagy turmixba is. Hasonlóan jó választás lehet egyébként a citrom és a narancs is, így ezeket szintén fogyaszthatod akár napi szinten.
Olajos halak
Az olajos halak, például a tonhal, a szardínia és a lazac nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetünkben esetlegesen jelen lévő gyulladást (egyes kutatások úgy tartják, hogy a cellulittal kapcsolatban lévő szövetek némileg gyulladtak), ezáltal pedig a bőrünk nagyobb valószínűséggel marad erős és rugalmas. Ezek az egészséges zsírok a keringésünket is képesek fokozni, valamint erősítik a nyirokrendszerünket és még a bőrünk hidratáltságát is támogatják. Annak érdekében, hogy mindezen jótékony tulajdonságokat élvezhesd, legalább hetente háromszor ajánlott zsíros halakat enned.
Lenmag
A lenmag az omega-3 zsírsavak fantasztikus vegetáriánus forrása, azáltal pedig, hogy lignánokat is tartalmaz, bizonyítottan képes egyensúlyban tartani az ösztrogénszintünket - ami a Clin Interv Aging kutatása szerint szerepet játszik a cellulit kialakulásában -, és kettős védelmet nyújt a narancsbőr ellen. A legjobb, ha napi nagyjából napi egy evőkanál őrölt lenmagot adsz hozzá turmixokhoz, zabkásához, joghurthoz, salátákhoz vagy levesekhez, mellé pedig bőségesen fogyasztasz vizet vagy más folyadékot, ugyanis csak így tudja igazán kifejteni a jótékony hatásait.
Kaliforniai paprika
Ahogyan arról korábban szó volt, a C-vitamin remek segítség a narancsbőr elleni küzdelemben. Így tehát kaliforniai paprikát is rendszeresen érdemes ennünk, amely minden zöldség közül a legtöbb C-vitamint tartalmazza. A maximális hatás érdekében a legbiztosabb, ha nyersen fogyasztod - például egy teljes kiőrlésű pékáruból készülő szendvicsbe is kerülhet -, és érdemes többféle színben is beszerezned, hogy még inkább megjöjjön a kedved a fogyasztásához.
Forrás: lightrx.com, womenshealthmag.com, innovationsmedical.com