Az alakodat is befolyásolhatja, hogyan rágod meg az ételeket

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ugye gyerekkorodban te is sokszor hallottad a felnőttektől, hogy egyél lassan és rágd meg alaposan az ételeket? Ez a tanács pedig tipikusan olyan bölcsesség, amit egész életünkön át érdemes szem előtt tartanunk. Az ugyanis, hogy miként rágod meg az ennivalót, nagyon sokat számíthat az egészséged megőrzése szempontjából, sőt, még az alakodat is befolyásolhatja.

Nem is gondolnád, mennyit számít, hogyan rágod meg az ételt
Nem is gondolnád, mennyit számít, hogyan rágod meg az ételt
Fotó: nensuria/Getty Images

Az év első heteiben sokan határozzuk el, hogy le szeretnénk adni néhány kilót, vagy próbálkozunk meg egy fittebb életvitel kialakításával. Ha ez rád is igaz, vagy egyszerűen csak tudatosan támogatni szeretnéd az egészségedet, akkor bizony arra is jó, ha figyelsz, hogyan rágod meg az ételeket. Az alakod megőrzése vagy a fogyás pedig csak egy azon okok közül, amik miatt bizony tényleg jobb minden falatot alaposan megrágni.

Rengetegen kapkodunk az evéssel

Sokan jártunk már úgy, hogy annyira rohantunk, hogy egy kényelmes reggeli vagy ebéd helyett csak néhány falatot sikerült futtában bekapnunk, amiket mondhatni egészben nyeltük le. Illetve vannak olyanok is, akik már annyira megszokták a gyors evést, hogy még akkor sem rágják meg alaposan az ételeket, ha egyébként minden adott ahhoz, hogy nyugodtak legyenek. Ha bármelyik is igaz rád, akkor bőven van rá okod, hogy változtass ezen a szokáson.

Így befolyásolja az alakunkat

Az ennivalót alaposan megrágva elfogyasztani mindenképpen komfortosabb, jobb érzés, és az általános egészségünk szempontjából is fontos. Ami az alakunkat illeti, jól tudjuk, hogy a túlsúly, az elhízás és a kedvezőtlen étkezési szokások is sok betegségre hajlamosíthatnak (mint amilyen például a magas vérnyomás) amellett, hogy plusz kilókkal sokan egyébként sem érezzük jól magunkat a bőrünkben.

A rágás az alakunk megőrzése vagy fogyási célok esetén több szempontból is sokat számíthat. Egyrészt egyes kutatások szerint a falatok alapos megrágása megnöveli az emésztés során elégetett kalóriák számát. Ha például egy 300 kalóriát tartalmazó ételt fogyasztunk, akkor körülbelül plusz 10 kalóriát égethetünk el, de a gyomrunk és a bélrendszerünk vérellátása is fokozódhat. Így ha tényleg minden étkezésnél figyelsz arra, hogy megrágd az ételeket, akkor havi szinten akár plusz 2000 kalóriát is elégethetsz.

Ez a csodás tea segít a fejfájáson, és még csak nem is tudtál róla

Ez a csodás tea segít a fejfájáson, és még csak nem is tudtál róla

Segíthet elkerülni a túlevést

Az American Journal of Clinical Nutrition egy tanulmánya szerint azok, akik el vannak hízva, hajlamosabbak kevésbé megrágni az ételeket, még akkor is, ha ugyanazt és ugyanolyan méretű falatokat esznek, mint azok, akiknek egészségesnek számító testsúllyal rendelkeznek.

Ez pedig automatikusan ahhoz vezetett, hogy az utóbbi csoportba tartozók kevesebbet ettek, mivel előbb érezték magukat teltnek, melynek köszönhetően nagyobb valószínűséggel küszöbölték ki a túlevést. Ugyanez természetesen sikerülhet akkor is, ha az alakodtól függetlenül tudatosan figyelsz arra, hogy lassabban egyél, és jól megrágd az ételeket, ami aztán a végeredményt tekintve a testsúlyodra is jó hatással lesz.

Az egész testednek jót tehet

Az ételek alapos megrágása túl az alakodat érintő hatásán az egész tested számára kedvező lehet. Erre remek példa, hogy minél hosszabb ideig van a szánkban egy adott ennivaló, a szájüregben lévő nyál miatt annál könnyebben meg tudja emészteni később a szervezetünk.

De a fogainkra és a szánk egészségére is jó hatással van, ugyanis minél többet rágunk, a fogainkat tartó csontok annál edzettebbek, erősebbek lesznek. A rágás során keletkező nyál pedig segít eltávolítani az élelmiszerdarabkákat és a baktériumokat is, így hozzájárulva ahhoz, hogy ne halmozódjon fel a lepedék a szájüregünkbe és elkerüljük a fogszuvasodást.

Na és hogy mennyit számít az, hogy egy étel hogyan, mekkora darabokban kerül a gyomrunkba? Rengeteget! Ha ugyanis egy nagy, emésztetlen ételdarab keresztülmegy a gyomrunkon és úgy jut a beleinkbe, akkor hasmenést, puffadást, székrekedést, hasi fájdalmakat és más emésztési problémákat is nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk meg, mintha lassan ennénk.

Forrás: time.com, .shdc.com.au, hillcrestcushing.com, intestinal.com.au

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)