4 gyógyító étel, ami rendbe teszi a bélrendszered egy erős antibiotikum kúra után is
Elképesztően hálásak lehetünk az antibiotikumokért, hiszen szedésük akár életmentő is lehet. Azonban előfordulhat, hogy a fogyasztásuk következtében meg kell küzdenünk néhány nem túl kellemes mellékhatással. Mutatjuk, milyen ételeket érdemes enned egy antibiotikum kúra után, ha úgy érzed, valami nincs rendben a gyomroddal.
Ezeket láttad már?
Mivel az antibiotikumok nemcsak a bélrendszer rossz baktériumait irtják ki, hanem a jó baktériumokban is kárt tesznek, negatívan befolyásolhatják az emésztőrendszerünk egészségét - akár puffadást, hasmenést vagy gyomorgörcsöket is okozhatnak. A megfelelő élelmiszerek azonban segíthetnek az egészséges bélmikrobiom helyreállításában.
Mi az az antibiotikum?
Kezdjük az alapoknál: az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amiket a bakteriális fertőzések számos különböző típusának kezelésére írnak fel - például arcüreggyulladás, torokgyulladás vagy húgyúti fertőzések esetén. Kiirtják a baktériumokat és megakadályozzák a szaporodásukat - azonban nem válogatnak a kártékony és a jótékony baktériumok között.
Nemcsak a fertőzést okozó baktériumokat pusztítják el, hanem sok más hasznos baktériumot is. Ily módon felboríthatják a bélmikrobiom egyensúlyát
- mondja Dr. Roshini Rajapaksa gasztroenterológus a SELF-nek.
Az ebből eredő egyensúlyhiányt bélrendszeri diszbiózisnak nevezik. (A bélrendszeri diszbiózis más okok miatt is kialakulhat, például stressz, étrend, hosszú távú gyulladás, diéta, alkoholfogyasztás és más típusú gyógyszerek miatt.)
Csodát tesz a testeddel ez a gyümölcs, aminek jó eséllyel a létezéséről sem tudtál
Ha ezeket tapasztalod, a bélrendszeredet megviselte egy antibiotikumos kezelés:
- Laza vagy vizes széklet
- Puffadás
- Túlzott gázképződés
- Gyomorfájás
- Gyomorgörcsök
- A bélműködés egyéb változásai, például székrekedés
Jó hír, hogy az antibiotikumok szedése nem garantálja automatikusan, hogy emésztőrendszeri működési zavarok lépnek fel. A kutatások azt mutatják, hogy az emberek 5-35%-a tapasztal például antibiotikummal összefüggő hasmenést.
A bélrendszeri tünetek súlyossága pedig több tényezőtől függ, többek között a szedett antibiotikum típusától, az adagolástól, valamint attól, hogy mennyi ideig vagy milyen gyakran szedjük - magyarázza Dr. Ring, de azt leszögezi, hogy a kutatások szerint még az alacsony dózisú vagy rövid antibiotikum-kúrák is képesek az emberek mikrobiomját felborítani.
Ezeket érdemes enni antibiotikumos kezelés után
Ha azt gyanítod, hogy egy antibiotikum-kúra okozza a gyomor- és bélrendszeri panaszaidat, néhány egyszerű étrendi változtatás segíthet abban, hogy jobban legyél. Mutatjuk, miket érdemes fogyasztanod!
Prebiotikus élelmiszerek
A prebiotikum a nem emészthető rostok egy fajtája, amely „táplálékként szolgál a hasznos bélbaktériumok számára, segítve őket a növekedésükben és a gyarapodásukban, miután az antibiotikumok megrongálták őket” - magyarázza Dr. Ring.
A prebiotikumokban gazdag élelmiszerek közé tartozik:
- bogyós gyümölcsök
- spárga
- alma
- fokhagyma
- hagyma
- póréhagyma
- cikóriagyökér
- teljes kiőrlésű zab
- zöld banán
5 gyakori reggeli szokás, amivel a dietetikusok szerint AZONNAL le kéne állnod
Probiotikus élelmiszerek
A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek az emésztés és az immunrendszer működésének támogatásával, a bélmikrobiom egyensúlyának helyreállításával és az egészséges bélbaktériumok pótlásával támogatják a bél egészségét.
A probiotikumokban gazdag élelmiszerek közé tartozik:
- kimchi
- miso
- savanyú káposzta
- joghurt
- kombucha
- kefir
Egyéb rostban gazdag élelmiszerek
Bár minden prebiotikus élelmiszer rostnak számít, nem minden rostforrás prebiotikus. A prebiotikus rostok azért fontosak, mert a jó baktériumokat ellátják a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokkal, de más típusú rostok további módokon is segítenek a bélrendszer jó állapotban tartásában. „A rostok támogatják az emésztést azáltal, hogy táplálják a jótékony baktériumokat, elősegítik a rendszeres bélmozgást, valamint segítenek csökkenteni a puffadást és a kellemetlen érzést” - mondja Dr. Ring.
Amit mindig is tudni akartál: ez a világ legegészségesebb étrendje egy tanulmány szerint
A rostban gazdag élelmiszerek közé tartozik:
- teljes kiőrlésű gabonafélék (zab, quinoa és barna rizs)
- hüvelyesek (lencse, bab és csicseriborsó)
- diófélék
- magvak
- gyümölcsök (alma, banán és bogyós gyümölcsök)
- zöldségek (brokkoli, sárgarépa és leveles zöldségek)
Omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek
A kutatások szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek segíthetnek a gyulladás elleni küzdelemben, támogathatják az egészséges bélmikrobiomot és elősegíthetik az általános emésztési egészséget - mondja Dr. Ring.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek közé tartozik:
- zsíros halak (lazac, szardínia, makréla és tonhal)
- lenmag
- chia mag
- dió
Ez a tökéletes reggeli időpontja: bebiztosíthatod vele az egészséged és a napi energiaszintedet is
Vannak olyan élelmiszerek, amiket kerülni kell?
Dr. Shiue azt javasolja, hogy kerüld a finomított és hozzáadott cukrot, az ultrafeldolgozott élelmiszereket, a mesterséges édesítőszereket és az alkoholt.
„Mindezek gyulladásos hatásúak, és a gyulladás többféleképpen csökkenti a jótékony bélbaktériumok helyreállításának képességét, többek között megszakítja a bélgátat, ami az úgynevezett szivárgó bélrendszerhez vezet, és elősegíti a káros baktériumok szaporodását” - mondja Dr. Shiue.
